Anasayfa / Kamu Sendikaları / HAK-İŞ’TEN 1 MAYIS ZİYARETLERİ

HAK-İŞ’TEN 1 MAYIS ZİYARETLERİ

HAK-İŞ’ten TBMM Başkanı Toptan, Başbakan Erdoğan ve ÇSGB Bakanı Çelik’e 1 Mayıs Ziyareti

HAK-İŞ Konfederasyonu Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Üyeleri, 1 Mayıs dolayısıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yurtdışında olması dolayısıyla Cumhurbaşkanı vekili de olan TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret ederek, kırmızı karanfil hediye etti. Uslu, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesiyle Türkiye’de uzun yıllardır süren bir tartışmanın sona erdirdiğini belirterek, “Türkiye bizi utandıran bir tartışmadan kurtulmuştur” dedi.

“TÜRKİYE BİZİ UTANDIRAN BİR TARTIŞMADAN KURTULMUŞTUR”

Genel Başkanımız Salim Uslu, ziyarette yaptığı konuşmada, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesinin

Türkiye’nin normalleşmesine katkı sağlayacağını söyledi. Uslu, geçen sene süreç iyi yönetilemediği için tatil kararının geciktiğini belirtirken, “1 Mayıs’ta yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’nin içeride ve dışarıda hırpalanmasını kabul edemiyoruz” dedi. Tatil kararı ile Türkiye’nin uzun yıllardır süren tartışmayı sona erdirdiğini belirten Uslu, “Türkiye bizi utandıran bir tartışmadan kurtulmuştur” dedi.

1 Mayıs’ın gerilimlere son verilen bir gün olması dileğinde bulunan Uslu, 1 Mayıs’ın ulusal stres günü olmak yerine sıradan bir bayram gününe dönüşmesi gerektiğini kaydetti. Uslu, HAK-İŞ’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü üzerinden yaratılan kaygı ve gerilimlerin giderilmesi ve daha barışçıl bir kutlama gerçekleştirilmesi amacıyla Merkez Yöneticileri, Şube Başkanları ve İşyeri Temsilcileri ile işçilerden oluşan bir grupla Taksim’e çıkma kararı aldığın ve 1 Mayıs’ta taksimde olacağını ifade etti.

“1 MAYIS’I TOPLUMSAL DAYANIŞMANIN ZEMİNİ OLARAK GÖRMEK LAZIM”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yurtdışında olması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Vekili olan TBMM Başkanı Köksal Toptan, “1 Mayıs’ı toplumsal dayanışmanın bir zemini olarak görmek lazım” dedi.

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Toptan, yanlış çağrışımlar nedeniyle 1 Mayıs’ın tatil günü ilan edilmesine yönelik yasal düzenlemenin geç kalındığını belirterek, 170’e yakın ülkede 1 Mayıs’ın bayram olarak kutlandığını anımsattı. 1 Mayıs’ın “bayram, şenlik, coşku, heyecan” anlamına geldiğini ifade eden Toptan, “1 Mayıs, ülkemiz ekonomisinin gidişiyle ilgili, geleceğiyle ilgili çeşitli görüşlerin yüksek seslerin fabrikalardan, meydanlardan, sokaklardan yükselmesi demek. 1 Mayısları bir fırsat olarak da değerlendirmek mümkün. Sadece işçi sınıfının dayanışması değil, toplumsal dayanışmanın bir zemini olarak görmek lazım. Biz artık Türkiye olarak, toplum olarak 1 Mayıs denilince Taksim veya İstanbul’un ara sokaklarında çatışma akla gelsin istemiyoruz” diye konuştu.

1 Mayıs 2009’un bir başlangıç olacağını ifade eden Toptan, “Bize yakışır tarzda, toplumumuza yakışır tarzda, geleneklerimize yakışır tarzda kutlanmasının herkese yararı vardır. Türkiye’nin şu süreçte özellikle böyle bir yumuşamaya da ihtiyacı vardır. Siz (Hak-İş) geçen yıl kutlamalarınızı Tandoğan’da yaptınız diye gücünüzde azalma mı oldu? Üyeleriniz istifa mı etti; niye Taksim’e gidip polisle çatışmadınız diye? Halkımız her zaman sağduyuyu, sükuneti sever, tercih eder. Bu 1 Mayıs’ın adının üstünde olduğu gibi kutlanmasının altını çizmek istiyorum” dedi.

“ÇALIŞANLARIMIZ HAK ETTİĞİ İÇİN BU ADIMI ATTIK”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise 1 Mayıs’ın tatil olmasının yaklaşık 30 yıldır tartışıldığını anımsattı. Tatil kararının hükümetleri ve bakanlığı döneminde gerçekleşmiş olmasının tarihe geçeceğini ifade eden Çelik, bu kararın, aynı zamanda bu dönemde görev alan herkes için özel ve anlamlı bir icraat olacağını vurguladı.

“Çalışanlarımız hak ettiği için bu adımı attık” diyen Çelik, başından beri 1 Mayıs’ın tatil olması konusunda bir iradeleri bulunduğunu ancak her demokratik açılımın bir süreci gerektirdiğini belirtti.

Çelik, 1 Mayıs’ta Taksim’e gidip 1977 yılında yaşanan olayların anılabileceğini ve orada konuşmaların yapılabileceğini söyledi. Çelik, bunun yanında, konulan kuralların herkesi bağladığının da tartışmasız olduğunu belirtti. 1 Mayıs’ın tatil edilmesinin ardından, bu konudaki tartışmaları, çekişmeleri, olumsuz görüntüleri ortadan kaldıracak yeni bir “1 Mayıs açılımı” ile milletle buluşmanın doğru olacağını dile getiren Çelik, bu konuda duyarlı davranacak tüm sosyal kesimlere teşekkür etti.

Çelik, bir basın mensubunun “1 Mayıs’ta nerede olacağını” sorması üzerine, büyük ihtimalle işçilerle birlikte olacağını söyledi. Çelik, “Bu çok yönlü olabilir, meslek hastalıkları hastanesinde yatan işçilerimiz var. Gecenin ilerleyen saatlerinde işinin başında olan işçilerimiz var. Gündüz yapılan toplantılara da iştirak edebiliriz. Asıl olan huzur ve barış içerisinde bir ortamın sürüyor olmasıdır. 1 Mayıs’ın, o anlayışla kutlanıyor olmasıdır. O anlayış hakim oldukça Türkiye’nin tüm yetkilileri 1 Mayıs coşkusunu paylaşmak isterler” diye konuştu.

Kaynak: Hak-İş

Ambulans Çalışanlarına ve Hastalara Sigorta Yapılsın.

Türk Sağlık-Sen ambulans çalışanlarına ve ambulansta bulunan hastalara devlet tarafından ferdi kaza sigortası yapılması için …