Anasayfa / Kamu Sendikaları / Hastalanan Sözleşmeli Öğretmenin Görevine Son Verildi

Hastalanan Sözleşmeli Öğretmenin Görevine Son Verildi

22 Mart 2009
Sözleşmeli öğretmenler 30 günden fazla hasta olursa görevlerine Milli Eğitim Bakanlığı’nca son veriliyor. Bu çalışanlar ister kanser, ister diyaliz tedavisi gören bir hasta olsun sözleşmesi fesh ediliyor.

Kayseri Melikgazi İlçesi Osman Ulubaş İlköğretim Okulunda sözleşmeli sınıf öğretmeni (657–4/B) olarak görev yapan Derya SAMUR, doğum sonrası 01.09.2008 tarihinde ücretsiz izin talebinde bulunuyor. İzin talebi kabul ediliyor. Ancak izin süresi tamamlanmadan 27.02.2009 tarihinde görevine başlamak istediğine dair yazılı başvuruda bulunuyor. Olanlar bundan sonra başlıyor. “Sözleşmeniz fesh edildi” denilerek göreve başlatılmıyor. Kadrolu çalışanlar ücretsiz izin kullanırken neden sözleşmeli çalışanlar bu haktan
yararlanamamaktadır? Bu uygulama göstermektedir ki, sözleşmeli çalışmak demek kölelik demektir.

Anayasanın temel ilkelerinden olan “eşitlik” ilkesine ve insan haklarına aykırı olarak Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenler arasında kadrolu-sözleşmeli ayrımı yapması kabul edilemez. Bu kadar ayrıma rağmen; Sayın Milli Eğitim Bakanı her konuşmasında “Kadrolu öğretmenlerle sözleşmeli öğretmenler arasında fark yok” diyebilmektedir. Tedavisi uzun süren, yatarak tedavi olan, yani 30 günden fazla raporu bulunan 4/B sözleşmeli öğretmenlerin işine son veriliyor. Bu fark değil de nedir? Bu ne demektir? Bu anlayış, çalışanları bile bile ölüme terk etmek değil de nedir?

Bakanlık hukuk dışı ve insan haklarına aykırı uygulamaları ile 7 yıldan beri eğitim çalışanlarına çalışanlara zulmetmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4/B Sözleşmeli çalışanlara “30 günden fazla rapor, izin kullanamazsın” demesi bu insanları ölüme terk etmesi demektir. Bu yaklaşım İnsan haklarına ve Anayasa’ya aykırı bir davranıştır. Bu anlayış Sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmamaktadır.

TÜRK EĞİTİM SEN olarak; Sözleşmeli öğretmenlerimizin bu konuda olduğu gibi her konuda yaşadıkları sorunların üzerine gitme kararlılığımızı her fırsatta göstermeye devam edeceğiz. Bu iş burada bitmedi. Sözleşmesi fesh edilen Sayın Derya SAMUR öğretmenimizin uğradığı haksızlığı hukuk marifetiyle sorgulanması için yargı sürecini başlatıyoruz.

Türk Eğitim–Sen
İstanbul Bölge Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Ambulans Çalışanlarına ve Hastalara Sigorta Yapılsın.

Türk Sağlık-Sen ambulans çalışanlarına ve ambulansta bulunan hastalara devlet tarafından ferdi kaza sigortası yapılması için …