Anasayfa / Kamu Haberleri / Bayrak şairi Arif Nihat Asya ölümünün 35. yıldönümünde doğduğu köyde anıldı.

Bayrak şairi Arif Nihat Asya ölümünün 35. yıldönümünde doğduğu köyde anıldı.

Türk Eğitim-Sen İstanbul 5 nolu Şubesi, Çatalca Kaymakamlığı ve Çatalca Belediyesi Tarafından düzenlenen Anma töreni Bayrak Şairinin doğduğu köy olan Çatalca’nın İnceğiz köyünde yapıldı. Çatalca Kaymakamı Yüksel AYHAN, Çatalca Belediye Başkanı Cem KARA,Türk Eğitim Sen Genel Mali Sekreteri Seyit Ali KAPLAN,Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreteri Cengiz KOCAKAPTAN ve 5 nolu şube Başkanı Enver DEMİR,bayrak şairinin hemşerileri ve öğrencilerin katıldığı tören Arif Nihat Asya Anıtına çelenk Konulması ve Saygı duruşuyla Başladı.
Bayrak şairinin Köyü İnceğiz muhtarı Şenol Yaman Kendi köylüleri olan Arif Nihat Asya’yı çok geç tanıdıklarını böyle bir değerin yakın geçmişe kadar farkında bile olmadıklarını ancak 5 yıldır yapılan bu etkinliklerle şairi daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını belirterek anma töreni etkinliklerini organize edenlere teşekkür etti.
Çatalca Belediye Başkanı Cem KARA ise Arif Nihat Asya’nın Bayrak Şiirini Adanın Kurtuluş gününde Yazdığını ve Ne tesadüftür ki Şairin de 5 Ocak’ta hayata veda ettiğini hatırlattı. Başkan Kara Bayrak Şiirinin Doğumunun sevinci ile Şairin Hayatını Kaybetmesinin Hüznünü birlikte yaşadıklarını belirtti. Türk Şiirinin mihenk Taşlarından biri olan Arif Nihat Asya’nın Milli mücadele ve 1. dünya Savaşı dönemlerinde şiirleriyle Kurtuluş sürecine Büyük Katkı sağladığını belirti.
Çatalca Kaymakamı Yüksel AYHAN ise Türk eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube ile birlikte düzenledikler anma etkinliğinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Anma programının Öğlenden sonraki bölümünde ise Çatalca Belediyesi Nazım Özbay Kültür Merkezi’nde arif Nihat ASYA nın Hayatını ve şiirlerini anlatan bir panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını Türk Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Enver DEMİR Yaptı. DEMİR Konuşmasında Bayrak şairinin kendi ilçesi ve doğduğu köyde dahi tam olarak bilinmediğini fark ettiklerinden buyana 5 yıldır Arif Nihat ASYA’yı Anma töreni Düzenlediklerini belirterek. 5 yıldan bu yana büyük mesafe kat ettiklerini söyledi. İlk yıllarda yalnızca Çatalca sınırları içinde yapılan yarışmaların bu yıl Tüm İstanbul çapında yapıldığını anımsatan şube başkanı DEMİR, kendilerinin anma programı Düzenlemeye Başlamalarının ardından şairin yurt çapında anılmaya başlandığını da sevinerek gördüklerini belirtti.
Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof.Dr..Mustafa .ERKAL, Prof.Dr. Özcan YENİÇERİ, Eğitimci-Yazar Dr. Sakin ÖNER ve Atilla YAYIM Panelde Arif Nihat Asya’nın Hayatını ve edebi Yönünü anlattı.

Atilla Yayım Bayrak şiirinin yakın geçmişe kadar karalandığını ve

Sana benim gözümle bakmayanın
mezarını kazacağım.
Seni selamlamadan uçan kuşun
yuvasını bozacağım.
Gibi Dizelerin şiddet içerdiğini savunanların olduğunu ancak şiirin hiçbir Zaman şiddet içermediğini sadece kutsal Türk Bayrağına hak ettiği değerin verildiğini söyledi.
Bayrak Şairini anma programı çerçevesinde düzenlenen Arif Nihat Asya Şiirleri okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi.
Yarışmada;
ilköğretim dalında 1. olan Sultangazi Cevdet Özyurt İlköğretim okulu Öğrencisi Ayşenur Özcan ve Ortaöğretim dalında TEB Ataşehir lisesi öğrencisi Emre Yörük’e dizüstü bilgisayar,
İlköğretim dalında 2. olan Bahçelievler Koza İlköğretim Okulu öğrencisi Muhammet Sait Yıldız’a Bir adet yarım Cumhuriyet altını, Ortaöğretim dalında 2. olan Arnavutköy Kız teknik ve Meslek Lisesi Öğrencisi Cansu Karasu’ya cep telefonu, İlköğretim Dalında 3. olan Bağcılar Yeşilbağ İlköğretim okulu öğrencisi Elif Atalay’a çeyrek Cumhuriyet altını,Ortaöğretim dalında 3. olan Çatalca İmam Hatip Lisesi öğrencisi Engin Durmuş’a MP3 player armağan edildi.
Arif Nihat ASYA kimdir?
Arif Nihat ASYA Çatalca ilçesine bağlı, İnceğiz köyünde doğdu. Daha 7 günlük iken babasını kaybetti. Annesi bir subayla evlenerek Filistin’e gittiğinde, Arif Nihat ASYA 3 yaşında idi. Dedesinin yanında kalan Arif Nihat ASYA’yı . halası okutmak için İstanbul’a getirdi. Ortaokul’u İstanbul’da okudu. Bolu ve Kastamonu da devam eden lise eğitiminden sonra , İstanbul’da Yüksek Öğretim Okulu Edebiyat bölümünü bitirdi.
İlk tayin edildiği İl Adana’dır. Adana’da 14 yıl Edebiyat Öğretmenliği ve idarecilik yaptı. 1942 yılında Malatya Lisesine müdür olarak tayin oldu. Devrin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali YÜCEL ile yaptığı bir münakaşa yüzünden müdürlük görevinden ayrıldı.
1950 yılında Adana’lıların ısrarıyla Demokrat Partiden Seyhan Milletvekili oldu. Bir dönem Milletvekilliği yaptı. 1954 yılında Eskişehir Lisesinde, 1955 yılında Ankara Gazi Lisesinde Edebiyat Öğretmenliği yaptı.
1959 yılında eşi Servet ASYA ile birlikte Kıbrıs Lefkoşe Türk Lisesinde görev aldı. Kıbrıs’ta kaldığı sürece, yalnız öğretmenleri değil ,Kıbrıs halkı’nıda Ulusal dava konusunda bilinçlendirmeye gayret etti. 1961 yılında yurda döndü. 1962 yılında emekli oldu.5 Ocak 1975 yılında Ankara’da vefat etti.
Arif Nihat ASYA Türkiye Cumhuriyetinin yetiştirdiği, örnek Cumhuriyet öğretmenidir.Hiç bitmeyen enerjisiyle, bir volkan gibi içinden yükselen milliyetçiliği ve yurtseverliğiyle, engin kültür birikimi ve Allah vergisi şiiriyle, ülkesi için taşıdığı milli hassasiyetleriyle, değeri yeterince anlaşılamamış “koca” bir devdir.
Türk Eğitim-Sen İstanbul 5 Nolu Şubesi olarak, her şeyden önce ömrünü, sadece öğrencilerine değil, milletin hepsini eğitmeye adayan bu koca adamı unutmadığımızı, unutturmayacağımızı göstermek istedik. Arif Nihat ASYA ki; belki de hiçbir milletin bayrağına nasip olmamış bir şiirle, Türk Milletinin ve onun bayrağının şanını sonsuza kadar ilan etmiştir. Günümüzde “Türk” sözcüğünü söylemekten bile ar edenler Türkün en yüce değeri “Bayrağına” saldırıda bulunan ve onu sindiremeyen hainlere inat, ömrünün her anında “Türk Milleti ve Bayrağı”nın nasıl sevilmesi gerektiğini haykırır.
O’nun gür sesini Adana’dan Edirne’ye vatanın her köşesinden duyarsınız. Hatta Kıbrıs Türkü’nün haklı davasındaki mücadelesinde, dimdik ayakta kalabilmesinde bile O’nun o aslan sesinin payı vardır.

Yeni atanan öğretmenlerden istenecek belgeler

1) Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesinin aslı veya kurumunca onaylı 2) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği …