Anasayfa / Kamu Haberleri / İşyerinde Cinsel Tacizleri Lanetliyoruz!

İşyerinde Cinsel Tacizleri Lanetliyoruz!

Eğitim Sen Merkez Kadın Sekreteri Gülçin İsbert’in “İşyerinde Cinsel Tacizleri Lanetliyoruz!” başlıklı basın açıklamasıdır.Kadına yönelik şiddetin ve ayrımcılığın en yaygın biçimlerinden olan işyerinde cinsel taciz vakası bir kez daha Gaziantep’te kendini gösterdi. Hem de en lanetli haliyle. Çünkü çoğu kez olduğu gibi bu olayda da tacizci tanıdık bir erkek ve dahası tacize yeltenme cesaretini işyerindeki amir konumuna güveniyor.
Gaziantep’te bir lisede müdür yardımcısı olan kadın öğretmen, müdür vekili tarafından cinsel tacize uğradığını iddia ediyor. Bu okulun önceki okul müdürünün de benzer bir taciz ile görev yerinin değiştirilmesi, tacizin ne kadar yaygın ve üstü örtük vakalar arasında olduğunu göstermektedir. Genellikle tacizi yapanın amir konumunda olmasının da etkisiyle mağdurların sessiz kalmayı seçmelerine karşın, Gaziantep’teki mağdur öğretmen sessiz kalmak yerine bu çirkin saldırıyı yargıya taşımaya karar vererek savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur.
Bu olayda tacizle itham edilen müdür, mağdur öğretmene “eşinden ayrılmışsın, ihtiyaçların vardır” demiş. Tacizciler için eşinden ayrılmış olmak bir bahane. Çok iyi biliyoruz ki cinsiyet ayrımcılığına dayanan, kadını cinsel bir meta olarak gören erkek egemen zihniyet için bahane çok. Bazen giyim, bazen, medeni durum, bazen geç saatte dışarıda olmak, hatta bazen sadece ve sadece kadın olmak yeterlidir.
Sendikamız geçmişte olduğu gibi bugün de işyerinde cinsel taciz konusunda son derece duyarlılık içindedir. Geçtiğimiz yıllarda şubelerimiz tarafından gerçekleştirilen “İşyerinde Cinsel Taciz Araştırması”, tacizin yaygınlık derecesini göstermekle kalmamış aynı zamanda taciz mağdurlarının bu durumu açıklamalarının güçlüklerini de gözler önüne sermiştir. Bu nedenle Gaziantep’te uğradığı cinsel tacize sessiz kalmayarak yargı yoluna başvuran kadın öğretmeni destekliyor ve Eğitim Sen olarak bu olayların karşısında olacağımızı bildiriyoruz. Milli Eğitim Mevzuatının Disiplin Yönetmeliğinde Cinsel tacize dair yaptırımın olması kaçınılmaz bir hal almıştır. Milli Eğitim Bakanlığının bu konuda adım atmasını beklemekteyiz.

Eğitim Sen

Yeni atanan öğretmenlerden istenecek belgeler

1) Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesinin aslı veya kurumunca onaylı 2) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği …