Anasayfa / Kamu Haberleri / MÜDÜRLERİN TEPKİSİ

MÜDÜRLERİN TEPKİSİ

Müdürler rotasyona tepkilerini şöyle dile getirdi: 2014´den önce rotasyon yapılamaz. Oysa, Cumhuriyet tarihinin ilk ve en büyük rotasyonu bir genelge yayımlanarak başlatıldı. 12 Eylül´den bu yana eğitim camiası böylesine bir sıkıntı yaşamadı. 2 yıllık öğretmen okulu ile 4 yıllık fakülte bitirenler bir tutuluyor. Bakanlığın tüm denetimlerinde 100 aldım diyen bir lise müdürü de Başarılıysam niye sürgün gibi bir rotasyonla görevden alıyorlar? Dünyanın hiçbir ülkesinde yasa ve yönetmelikler geriye dönük uygulanamaz. Bu sürgün ağrıma gidiyor şeklinde konuşuyor. Tarihi liselerden birinin müdürünün tepkisi ise şöyle: Bu okullar tecrübesi olmayan bir yöneticiye emanet edilemez. Bütün bunları, Bakanlığa yakın bir sendikanın daha güçlü olma çabası ve kendilerine yakın kişileri ataması olarak görüyoruz.

Türkiye genelinde 15 bin okul müdürünün görev yerleri değiştirilecek. Milli Eğitim Bakanlığı´nın uygulamaya koyduğu müdür değişimi için, listeleri ilk yayımlayan il olan İstanbul´da, başvurular 19-23 Temmuz arasında başlıyor. Mega kentteki 2 bin 300 okuldan 1061 ´inin müdürü 2 Ağustos 2010´da değişmiş olacak. Bursa´da 384, Erzurum´da 296, Denizli´de 240, Çorum´da 151, Eskişehir´de 148 ve Edirne´de ise 86 müdürün değişeceği ilan edildi

Milli Eğitim Bakanlığı, aralarında tarihi liselerin de yer aldığı 1061´i İstanbul´da olan yurt genelindeki yaklaşık 15 bin okul müdürünü değiştirmek için düğmeye bastı.

Üniversite sınavlarında yüzde 100´lere ulaşan başarıları ve bizzat Bakan imzalı takdir belgesi olan müdürler, aynı okulda 5 yıl görev yaptıkları gerekçesiyle değiştirilecek. Eğitim kurumlarında ilk kez böylesine köklü bir koltuk değişimi yaşanacak.

Sendikalar, 2014 yılma kadar rotasyon yapılamayacağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemiyle 2 gün önce Danıştay´a dava açtı.

İSTANBUL´DA 1061 MÜDÜR

Milli Eğitim Bakanlığı´nın uygulamaya koyduğu müdür değişikliği için listeleri ilk yayımlayan il olan İstanbul´da, başvurular 19-23 Temmuz arasında başlıyor. Mega kentteki 2 bin 300 okuldan 1061´inin müdürü 2 Ağustos 2010´da değişmiş olacak. Yurt genelindeki en gözde 10 Anadolu lisesinden 8´inin de müdürü değişiyor. Ankara ve İzmir´in de aralarında yer aldığı 60´a yakın il ise başarılı müdürlerini değiştirmemek için başarı ve liyakatin dikkate alınmadığı başvuru formlarını yayımlamamakta direniyor.

ÜNLÜ OKULLAR VAR

Binlerce okul müdürü rotasyona kilitlendiği için, 2010-2011 eğitim öğretim yılı hazırlıkları da askıya alındı. Okullarda yaz döneminde yapılması gereken boya-badana, hatta basit tadilatlar bile gerçekleştirilemiyor.

Aralarında İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Vefa Anadolu Lisesi´nin de bulunduğu tarihi liselerin müdürleri de rotasyon kapsamında değiştirilecek.

Almanya´yla yapılan ikili işbirliğiyle Almanca eğitim ve uluslararası geçerliliği olan ve çift diploma veren Türkiye´deki tek devlet okulu olma özelliği taşıyan İstanbul Erkek Lisesi´nde de yeni müdürün kim olacağı belirsiz. Mevcut müdürü atayacak aynı standartta lise de bulunmuyor. Tayini çıkan müdürler, 10 tercih yapacaklar. Tercih yapmayanlar ise bilgisayar kurasıyla atanacaklar. Yönetmeliğin geriye dönük uygulanması uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır diye atamalara tepki gösteren müdürlerin evraklara, Yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla diye şerh düştükleri ya da boş form verme kararı aldıkları belirtildi. Uygulamadaki hataları Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu´ya bir rapor halinde bildiren müdürler, 5 yılda zorunlu yer değişimi uygulamasının önce 20 yıla yakındır aynı koltuklarda oturan Bakanlık bürokratlarına uygulanmasını istedi.

İPTAL DAVASI AÇILDI

Eğitim camiasının tepkisine neden olan atamalar iki gün önce mahkemeye taşındı. Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, MEB Eğitim Kurumları Yönetici Atama ve Yer Değiştirme adlı yönetmeliğin iptali için Danıştay´a dava açtıklarını söyledi. Türk Eğitim Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanifi Bostan da, Eğitim camiası ciddi bir kaosa sürükleniyor diyerek, kanun ve yönetmeliklerin geriye dönük uygulanamayacağını söyledi.

Bostan, Rotasyon eksikliklerine rağmen uygulanırsa, sorumlu Sayın Bakan olacaktır. Mahkeme , kararıyla müdürler geri dönünce ikinci bir kaos daha yaşanacak dedi.

Sultan UÇAR/Habertürk

Yeni atanan öğretmenlerden istenecek belgeler

1) Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesinin aslı veya kurumunca onaylı 2) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği …