Anasayfa / Davalar ve Sonuçları / Hemşire Doğum İzninde Döner Sermayeyi Mahkeme İle Aldı.

Hemşire Doğum İzninde Döner Sermayeyi Mahkeme İle Aldı.

Türk Sağlık-Sen’in açtığı dava sonucunda mahkeme, yasal düzenlemeye üniversite hastanesinde görev yapan hemşireye doğum izninde verilmeyen döner sermayelerin ödenmesine hükmetti.Türk Sağlık-Sen tarafından Pamukkale Üniversitesi Hastanesinde görev yapan bir hemşirenin doğum izni döneminde alacağı döner sermayelerin ödenmemesi nedeniyle dava açıldı. Açılan davayı karara bağlayan Denizli İdare Mahkemesi üniversite hastanesinde görev yapan hemşireye doğum izninde de döner sermaye ödenmesine karar verdi.

Mahkeme kararında Üniversite hastanelerinde görev yapan çalışanlara izin gibi fiilen görev yapılmayan zamanlarda döner sermaye ödemesi yapılmaması ile ilgili düzenlemenin Danıştay tarafından iptal edildiği hatırlatıldı.

Kararda “ Bir düzenleyici işlemin yargı kararı ile iptal edilmesiyle, söz konusu düzenleyici işleme istinaden yapılan tüm bireysel işlemler hükümsüz ve dayanıksız hale gelirler, bu bağlamda iptal edilen düzenleyici işleme dayanılarak tesis edilmiş olan tüm bireysel işlemlerinden davalı idare tarafından kendiliğinden iptal edilerek geri alınması hukuken zorunludur” denildi. Döner sermaye ödenmemesi işleminin hukuka uyarlılığının bulunmadığı belirtildi.

Mahkeme hemşirenin doğum iznine ayrıldığı dönemde kendisine ödenmeyen döner sermaye ödemelerinin yasal faizi ile birlikte ödenmesine hükmetti.

Mahkeme kararı hakkında bir değerlendirme yapan Türk Sağlık–Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ” İdareler hukuka uygun davranmalı ve çalışanları mağdur etmemelidirler. Doğum izni döneminde verilmesi gereken döner sermaye ödemelerinin Danıştay kararına rağmen verilmemesi gibi hukuka tamamen aykırı işlemlerin son bulması gerekir. İkinci kez bir mahkeme ile çalışanların haklılığının ispatlanması gibi üzücü durumlar yaşanmamalıdır. Üniversite yönetimleri bu tür uygulamalara son vermelidirler.” dedi.

SİVAS BÖLGE İDAREDEN ROTASYON KARARI

Sivas ilinde zorunlu yer değişikliği kapsamında görev yeri değiştirilen okul müdürü üyemizin açmış olduğu davada …