Anasayfa / Kamu Sendikaları / 24 bin geçici personele sendikalı olma yolu açıldı

24 bin geçici personele sendikalı olma yolu açıldı

Yaklaşık 24 bin geçici personel artık sendikalı olabilecek. Hak-Sen Konfederasyonu’na bağlı Büro Hak-Sen’in açtığı davada Ankara 15. İdare Mahkemesi kamuda çalışan geçici personelin memur sendikalarına üye olabileceklerine karar verdi.

ANKA

Ankara- Hak-Sen Konfederasyonu’na bağlı Büro Hak-Sen’in açtığı davada Ankara 15. İdare Mahkemesi kamuda 657 sayılı yasanın 4/C maddesine göre çalışan geçici personelin memur sendikalarına üye olabileceklerine karar verdi.

Hak-Sen Genel Başkanı Ayhan Çivi, yaptığı açıklamada, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
“Sendikal hakları verilmeyen, kölelik hükümleri içeren sözleşme ile yasal hakları çiğnenen geçici personelin yaptıkları işler sürekli, kadroları ise geçicidir.

Bugün, Türkiye İstatistik Kurumu’nda 20 yıldan beri çalışan sözde geçici personel bulunmaktadır. Diğer kamu görevleriyle aynı işi yapan, disiplin ve ceza hükümleri açısından aynı mevzuata tabi olan 4/C’li personelin özlük ve sosyal hakları birkaç maddeden ibaret olan ve insan haklarına aykırı hükümler içeren sözleşmelerle belirlenmektedir”

“Özlük hakları için de mahkemeye başvuracağız

Geçici personelin sendikalı olabilmeleri için Büro Hak-Sen tarafından dava açıldığının altını çizen Çivi, Ankara 15. İdare Mahkemesi kamuda 657 sayılı Yasanın 4/C maddesine göre çalışan geçici personelin memur sendikalarına üye olabileceklerine karar verdiğini açıkladı.

Sendika hakkının yargı kararı ile alınması sendikal hakların ne kadar geride olduğunun bir göstergesi olduğunu vurgulayan Çivi, Sendikalı olabilmeleri için verilen hukuk mücadelesinin kazanılmasının ardından diğer kamu görevlilerine verilen haklardan yararlanmaları için yargı sürecini de başlatacaklarını kaydetti.

Çivi, “Özelleştirilen kamu kuruluşlarından diğer kurumlara nakledilen işçiler ile Türkiye İstatistik Kurumu’nda görev yapan geçici personel olmak üzere halen kamu kurumlarında 24 bin civarında geçici personel görev yapıyor” dedi.

Kaynak:Cumhuriyet portal

Yeni atanan öğretmenlerden istenecek belgeler

1) Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesinin aslı veya kurumunca onaylı 2) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği …

1 Yorum

1. merhabalar. ben tuik te 13 yıldır çalışan geçici personelim.hiç bir hakkımız,hukukumuz,yükselmemiz,vede en önemlisi çocuklarımıza bakacak ücret alamamızın nedenlerini başımızdaki büyüklerimize bağlıyoruz.çünkü başımızdaki büyüklerimiz talep etmiyorlar neden onlar çünkü uzman ve uzman yardımcıları almakla meşguller.bizler mucizeler yaratarak çocuklarımızı icralarla borçlarla ailemizi işe sokarak ondan bundan borç alarak büyütüyoruz.asgari ücretle çalışıyoruz,bunada şükür diyerek hep halimizin düzeltilmesini önce allahtan sonra devlet büyüklerimizden istiyoruz ama nafile bizi gören duyan yok tok açın halinden anlamazki durum bu daha ne söyleyelim uzmanlar başımızda oturuyor biz alanlarda çalışıyoruz sıcak soğuk ayaz demiyoruz onlar üçbin tl alıyor biz asgari ücret bu hakmı acaba bunu sizlere soruyorum.ama hakkımızı ahirette alacağız allahın karşısına kul hakkı ile gidecekler.