Anasayfa / Sendikal Haberler / Kamuda sendikalı sayısı artıyor

Kamuda sendikalı sayısı artıyor

Kamuda sendikalı çalışan memur sayısı 1 milyon 17 bin 72 kişi olurken, kamuda en çok üyesi bulunan Konfederasyon 376 bin 355 kişiyle Memur Sendikaları Konfederasyonu oldu. Onu 375 bin 990 üyesiyle Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu ve 224 bin 413 üyesiyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu izledi.MEMUR-SEN LİDERLİĞİ KORUYOR

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikalarının Sayıları Ve Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin 2009 Temmuz İstatistikleri Hakkında Tebliğ Resmi Gazete`de yayımlandı. Tebliğe göre kamuda sendikalı çalışan sayısı 1 milyon 17 bin 72 kişi olurken, kamuda en çok üyesi bulunan Konfederasyon 376 bin 355 kişiyle Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) oldu. Onu 375 bin 990 üyesiyle Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları(Kamu-Sen) Konfederasyonu ve 224 bin 413 üyesiyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) izledi. Üyesi olmayan veya üye bildiriminde bulunmayan sendikaların yer verilmediği bu istatistikte, toplam çalışan kamu görevlisi sayısı, bildirimde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının bildirimlerine göre oluşturuldu. Temmuz 2009 İstatistiğine göre Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu`nun 4 bin 976 sendikalı kamu çalışanı üyesi bulunurken, Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonunun kamudaki üyesi 20 bin 731, Hür Kamu Sen`in 11 oldu.

İŞÇİLERDE SENDİKALAŞMA ORANI DÜŞÜK

Kayıtlı işçi sayısının 5 milyon 414 bin 423 olduğu Türkiye `de, sendikalı işçi sayısı 3 milyon 179 bin 510`u bulurken, sendikalaşma oranı yüzde 58.72 düzeyinde kaldı. Kayıtlı işçi sayısı yılın ilk yarısında 64 bin 595 kişi artarak 5 milyon 349 bin 828`den 5 milyon 414 bin 423`e yükselirken, Ocak ayında 3 milyon 137 bin 819 olan sendikalı işçi sayısı ise 41 bin 491 kişi artarak 3 milyon 179 bin 510`a ulaştı. Sendikalılık oranı 0.07 puanlık bir artışla yüzde 58.65`den yüzde 58.72`ye çıktı. Çalışma Bakanlığı`nın `2821 Sayılı Sendikalar Kanunu Gereğince; İşkollarındaki İşçi Sayıları ve Sendikaların Üye Sayılarına İlişkin 2008 Temmuz Ayı İstatistikleri Hakkında Tebliğ `i bugünkü Resmi Gazete`de yayımlandı. Tebliğe göre, kayıtlı işçi sayısı 5 milyon 414 bin 423 olurken, sendikalı işçi sayısı 3 milyon 179 bin 510`u buldu. Temmuz ayında sendikalaşma oranı ise yüzde 58.72 oldu.

YETKİLİ SENDİKA SAYISI 51`E YÜKSELDİ

İstatistiklere göre, ülke barajı aranmayan tarım işkolundaki altı sendika ile birlikte 51 sendika örgütlü oldukları işkolunda yüzde 10`luk örgütlenme barajını aşarak toplu sözleşme yapma yetkisi kazandı. Sendikaların toplu iş sözleşmesi imzalayabilmeleri için öncelikle faaliyette bulundukları sektördeki işçilerin en az yüzde 10`unu, bir işyerinde toplu sözleşme yapabilmeleri için de o işyerindeki işçilerin en az yüzde 50`sini üye yapmaları gerekiyor.

Buna göre işkolu barajı aranmayan tarım ve ormancılık, avcılık balıkçılık sektörlerinde Orman-İş, Tarım -İş, Öz Tarım-İş, Emek Tarım-İş, Birlik Orman-İş ve Öz Orman-İş sendikaları toplu sözleşme yapabilecek.

EN FAZLA ÜYEYE SAHİP SENDİKA TEKSİF

Türkiye `de en fazla üyeye sahip işçi sendikasının 337 bin 821 üye ile Teksif olduğu belirlendi. Teksif `i, 335 bin 783 işçiyle Türk Metal, 202 bin 626 üyeyle Belediye-İş, 190 bin 870 üyeyle Tek Gıda-İş, 164 bin 705 üyeyle Yol-İş, 123 bin 665 üyeyle Hizmet-İş, 121 bin 77 üyeyle Tes -İş sendikaları izliyor.En yüksek sendikalaşma oranının ise yüzde 99.72`yle Türk Harb-İş`te bulunduğu belirlendi. Sendikalaşma oranında bu sendikayı yüzde 99.3`le Şeker-İş, 86.48`le Demiryol-İş izledi.
Fahri Sarrafoğlu/Dünya Bülteni
DunyaBulteni.Net http://www.dunyabulteni.net

Yeni atanan öğretmenlerden istenecek belgeler

1) Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesinin aslı veya kurumunca onaylı 2) Orta Öğretim Alan Öğretmenliği …