Anasayfa / Basın Açıklamaları / 14 Mart’ın adı Tıp Bayramı

14 Mart’ın adı Tıp Bayramı

Sağlık çalışanları olarak yine bir 14 Mart’ı sorunlarla karşılıyoruz. 14 Mart’ın adı Tıp Bayramı ama ne yazık ki ülkemizde sağlık çalışanlarının bayram yapacak hali yoktur. Bugün Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan 80 bin sözleşmeli arkadaşımız mağdur olmaktadırlar. Eşlerinden ayrı, ailelerinden uzak ve terfiden, giyim yardımına kadar birçok haktan mahrum olarak çalışmaktadırlar.
Radyoloji çalışanlarının günlük çalışma süreleri tüm itirazlarımıza rağmen 5 saatten 7 saate çıkarılarak sağlıkları riske atılmıştır. Tam gün yasası ile hekimlere sözde iyileştirmeler yapılarak, çalışanlar arasındaki iş barışı iyice bozulmuştur. Döner sermayeden kesip, kesilen kısmını maaşa aktararak zam yapıldığından söz etmek mümkün değildir.
Ambulans kazaları, hasta yakınlarının şiddeti gibi olaylarda son bir yılda adeta patlama yaşanmış sağlık çalışanları yaşamları riske atarak hizmet yürütür hale gelmişlerdir. Haksız ve hukuksuz atamalar, keyfi olarak görevden almalarla çalışanlar hukuksuzluklara maruz bırakılmaktadırlar.
Aile hekimliği ile sağlık ocakları işlevsizleştirilmiş, Sevk zinciri kaldırılarak hastaneler polikliniğe dönüştürülmüş, katılım payı ile sağlık, vatandaşa paralı hale gelmiş, bu paylar yüzünden eczaneden ilaç alamayıp evine dönen vatandaşlarımız görülmeye başlanmıştır.
Son olarak şu anda TBMM Plan Bütçe Komisyonunda olan Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı Devlet hastanelerini özelleştirmeye sürükleyecek, hastanelerde sağlık hizmetini kaliteli sunmak yerine kar etmek amacının öne çıkacağı bu sistem getirecektir. Çalışanı sözleşmeli yapacak, hastaneleri siyasetçinin, yerel güçlerin emrine alacak bu birlikler ile artık hastanelerimiz devletin ve milletin olmaktan çıkacaktır.
Kıymetli Basın Mensupları;
Kısaca değindiğimiz tüm bu yaşananlar ortadayken sağlık çalışanlarının 14 Mart’ta Tıp Bayramı kutlaması mümkün müdür? Çalışma şartları, mali ve özlük haklarında gerekli düzenlemeler yapılmadan sağlıkta bir bayram kutlamasından bahsedilemez. Bayram ancak sorunlar çözüldüğünde, mağduriyetler giderildiğinde olur.
Türk Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarının gerçek bir Tıp Bayramı yaşayacağı günleri bekliyoruz. Her şeye rağmen yinede sorunların çözülmesi temennisiyle yurdumuzun dört bir yanında çektikleri çileye rağmen hizmet üreten tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp bayramını kutluyorum.
Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyorum.
Dr. Ali İhsan YILMAZ
Türk Sağlık Sen