Anasayfa / Basın Açıklamaları / 24 Kasım Artık Kutlama Değil, Anma Günüdür

24 Kasım Artık Kutlama Değil, Anma Günüdür

Ulusal Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenlik Ünvanını kabulünden hareketle her yıl 24 Kasımda kutladığımız “Öğretmenler Günü” ne yazık ki kutlamaya değer unsurlarını kaybetmiştir.Öğretmenlik mesleğinin uzmanlık gerektiren tam zamanlı bir işten, mevsimlik işçi statüsüne indirgendiği şu dönemde hem özlük hem de mesleki tatmin ve başarıda irtifa kaybetmiş durumdayız. 24 Kasımlara özel hamasi nutukların merhem olmadığı denli zor durumda olan meslektaşlarımız için bu tarih artık bir kutlama değil, olsa olsa başöğretmenimizi andığımız bir gündür.

Kurtuluş Savaşı sonrası koşullarında bile öğretmenine en üst seviyede değer veren, maddi-manevi tatmini öngören bir yaklaşımdan, “işinize gelirse çalışın” duruşuna geçişi kabul edemiyoruz.

Atama bekleyen 374.000 öğretmen, kadro sözleri ile oyalanan 70.000 sözleşmeli öğretmen, hizmet satın alınan on binlerce ücretli öğretmen, açlık sınırlarında çalışan yüz binlerce kadrolu öğretmen türlü sıkıntı ve mağduriyet içerisindedir. İstihdam politikamızın olmayışı, devlet memuru sayısında tasarruf etme yaklaşımları öğretmenler, aileleri ve hizmet verdikleri öğrencilerini de içine alan milyonlarca yurttaşımızın hayatını olumsuz etkilemektedir.

2011 Genel Seçimleri öncesi geçirdiğimiz son 24 Kasım’da yine sıfatlarla süslenmiş, oya ve sandığa yönelik nutuklar dinleyeceğimizi biliyoruz. Eğitim ve eğitimcinin kaderinden sorumlu olanların bilmesi gereken şudur ki: meslektaşlarımızın bu vaat ve nutuklara inancı, güveni kalmamıştır. Artarak süren sorunlarımızın bir genel seçim daha ertelenmesine asla razı olmayacağız!

İdarecisinden hizmetlisine kadar her eğitim çalışanının her an yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlara hemen, şimdi son verilmesini hak ve talep ediyoruz!

Tek başına iktidar olmanın gücü ve olanaklarıyla her türlü iyileştirmenin yapılabileceğini bilmekte ve görmekteyiz. Günümüzü kutlamanın tek yolu bu olanakları cefakar eğitim çalışanlarına hemen sunmaktan geçer.

Eğitim seviyesi en yüksek ve en kalabalık kamu çalışanları olan öğretmenlerin mesleki onuru ve zekası hiçbir oyalama ve yalanı kabul etmeyecektir.

Biz, gelecek nesilleri yetiştiren öğretmenler olarak bu 24 Kasımı eğitim çalışanlarının sorunlarının tartışıldığı, çözümleneceği bir fırsat olarak görmekteyiz. Bu tarih vesilesiyle Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyor, tüm meslektaşlarımız için “kutlamaya değer” 24 KASIMLAR diliyoruz.

Cansel Güven

Anadolu Eğitim Sendikası