Anasayfa / Basın Açıklamaları / 4-B’lilerle İlgili Yeni Bir Kazanım Daha; Hastalanan Sözleşmeliler İşten Atılmayacak

Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere 4-B’li personel çalıştıran bazı kurumların, sözleşmeli ve kadrolu görev yapan memurlar arasında ayrım yaptığını ve Anayasa’nın “eşitlik” ilkesine her defasında aykırı hareket ettikleerini maalesef yıllardır takip etmekteyiz. Bu büyük ayrımcılığın en büyük delillerinden bir tanesi de sözleşmeli öğretmenlerimizin 30 günden fazla rapor aldıklarında sözleşmelerinin feshedilmesi riski ile karşı karşıya olmalarına dairdir. Milli Eğitim Bakanlığına konu ile ilgili resmi yazılar ile başvurmuş olmamıza rağmen, Bakanlık 29.12.2010 tarihine kadar sorunun çözülmesi noktasında bir adım atmamıştır.

MEB yaptığı İNSAN HAKLARINA AYKIRI UYGULAMADAN bir türlü geri dönmemiştir. Bunun üzerine sendika olarak üyelerimiz adına MEB aleyhinde münferit davalar açarak, davaları bir bir kazanmaya başladık. Ancak MEB MAHKEME KARARLARINI BUGÜNE KADAR UYGULAMADI. Bakanlığın sözleşmeli ve kadrolu öğretmenler arasında yapmış olduğu ayrımcılık yargı kararları ile de tescil edildi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ile İdari Mahkemelerin kararına ve Devlet Personel Başkanlığının “ 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin 30 günü aşan hastalık izinleri için ilgililerin sözleşmelerinin feshedilmemesi gerekmektedir” açıklamalarına rağmen MEB bildiğini okudu.
Yıllardır mücadelesini verdiğimiz sözleşmeli öğretmenlerin ve sözleşmeli memurların 30 günden fazla rapor aldıklarında sözleşmelerinin feshedilmesine ilişkin sorun mahkeme kararlarına ve Devlet Personel Başkanlığının uyarılarına rağmen, nihayet Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni fark edildi.
MEB Personel Genel Müdürlüğünün 29.12.2010 tarihinde yayınladığı yazı ile 30 günden fazla hastalık raporu alanların hizmet sözleşmelerinin feshedilmeyeceği belirtilmektedir.
Türk Eğitim Sen olarak yaklaşık iki yıldan beri verdiğimiz hukuki ve sendikal mücadele de daima sözleşmeli öğretmenlerimizin ve sözleşmeli memurların yanında olduk. 30 günden fazla hasta olmanın yasaklanmasının insan haklarına aykırı olduğunu her defasında yineledik. Ve nihayet MEB geri adım atarak sözleşmeli öğretmenlerimizin bu mağduriyetine son verdi.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİMİZİN ve SÖZLEŞMELİ MEMURLARIMIZIN yaşadıkları sıkıntıların üzerine giderek bütün olumsuzlukları ortadan kaldırmak için çalışmalarımız devam etmektedir.

Sözleşmeli memurların ve öğretmenlerin bütün sorunlarının bitmesi kadroya geçmeleri ile mümkün olacaktır. Mücadelemiz sözleşmeli öğretmenler ve memurlar kadroya geçene kadar devam edecektir.

Türk Eğitim-Sen
İstanbul Bölge Başkanı