Anasayfa / Basın Açıklamaları / 657 SAYILI YASADA YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİK KABUL EDİLEMEZ!

657 SAYILI YASADA YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİK KABUL EDİLEMEZ!

Daha önce bakan Hayati Yazıcı tarafından kamuoyuna duyurulan ve Meclisin 24. dönem çalışmalarında yasalaştırılması planlanan 657 sayılı yasanın değiştirilmesi tasarısı tüm kamu emekçilerine güvencesiz ve kölece çalışma koşularını getirmeyi dayatıyor.
Tasarının ayrıntılarına baktığımızda siyasi iktidarın zaman, zaman kamu personel reformu adı altında, performans uygulaması adı altında gündeme getirdiği, kamuda esnek ve güvencesiz çalışmayı, performansı ve siyasi kadrolaşmanın önünü açmayı hedefleyen yaklaşımını görüyoruz.
TASARIDA KAMU ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİNİN ÖZEL SEKTÖRDEN ATANMALARININ YOLU AÇILARAK KAMU YÖNETİMİ YANDAŞ VE KAMU HİZMETİNE YABANCI KİŞİLERİN EMRİNE SOKULMAKTADIR.
Değişiklikte yer alan kamuoyunda özel sektörden CEO transferi yapılabilmesi olarak bilinen özel sektör yöneticilerinin kamu kurumlarına idareci olarak atanması konusu çok önemli sakıncalar içermektedir. Örneğin büyük bir dershane yöneticisinin il milli eğitim müdürlüğüne atandığını düşünelim, bu yöneticinin eğitimin kamusal niteliğine uygun bir yöneticilik yapması nasıl mümkün olacaktır? Ya da aynı yöneticinin dershaneleri denetlemesi kamu vicdanına uygun olacak mıdır?
Özel bir sağlık kuruluşunun CEO’su bir kamu sağlık kurumunun yöneticisi olduğunda temel sağlık hizmeti almak için hastanelere gelen yurttaşlara müşteri gözüyle bakacaktır. Çalışanlara verimlilik, kârlılık ilkeleri üzerinden bakacaktır.
Özel sektörde başarılı olmak için yöneticilerin işletmeleri kâra geçirmeleri gereklidir. Başarı vasıfları Kârlılık olan yöneticilerin bu vasıfları kamu hizmetlerinin sosyal, objektif nitelikleri göz önüne alındığında nasıl bir işlev görecektir.
Bu adım aynı zamanda kamuda emeğiyle yıllarca katkı sağlamış, önemli işlevler görmüş, başarılar elde etmiş kamu görevlilerinin motivasyonu açısından da son derece sakıncalı bir adımdır.
TASARI ESNEK İSTİHDAMIN KAPISINI ARALAMAKTADIR
TASARI SİCİL SİSTEMİ TAMAMEN YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILARAK PERFORMANS SİSTEMİNE GEÇİLMEKTEDİR
TASARI KAMU GÖREVLİLERİNİN GÖREVİNE SON VERME KOLAYLAŞTIRILARAK GÜVENCESİZ ÇALIŞTIRMA SİSTEMİNE GEÇİLMİŞTİR
TASARI 4B ve 4C STATÜSÜNDE ÇALIŞTIRILAN KAMU EMEKÇİLERİNİ AYRIMCILIĞA TABİ TUTUYOR
TASARI TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ GİDERMEKTEN UZAKTIR
TASARI GETİRDİĞİ UZMANLIK SİSTEMİ OBJEKTİF ÖLÇÜLERDEN UZAKTIR
TASARI SENDİKAL HAKLAR KONUSUNDA MEVCUT KAZANIMLARI YOK ETMEYİ HEDEFLEMEKTEDİR
Emeğin ve emekçinin sendikacıları olarak milyonlarca kamu emekçisinin sesi olmak için mücadele ediyoruz. Kamu emekçileri mücadelesi konfederasyonumuzun açtığı bir yoldur. Mevcut diğer konfederasyonlar KESK’in kazanımı sayesinde var olabilmişlerdir. Biz KESK li sınıf sendikal kadrolar kapıkulluğu anlayışına karşı kamu emekçisi anlayışını inşa ettik. Bunun için KESK sendikadır. Diğerlerinin de ne olduğu bellidir!
İş güvencesine sahip çıkmak için, insanca yaşamak için, mevcut kazanımlarımızı kaybetmemek için gücümüzü KESK’te birleştirmenin tam zamanıdır, çağrımız ayrım gözetmeden, ötelemeden tüm kamu emekçilerinidir.
Kamu emekçileri olarak siyasi iktidarın bu girişimine tüm gücümüzle karşı çıkmalı, ortak çalışanlar yasası talepli bütünlükçü bir mücadeleyi alanlarda örmeliyiz.
Göksel Rıza ÖZKAN
Niğde Eğitim Sen Başkanı