Anasayfa / Basın Açıklamaları / 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Anayasa‘da yer alan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir” ifadesine karşın kadınlar için, toplumda hak ettikleri eşit koşullar sağlanamamıştır. Yetersiz yasal düzenlemeler nedeniyle kadının iş istihdamının engellenmesine olanak sağlayan düşünce ve önyargıların önüne geçilememiştir.

Bugün, eğitimli kadınların bile iş sorunlarının çok fazla olduğu ülkemizde , herhangi bir sosyal güvencesi olmadan kayıt dışı olarak çalıştırılan kadınlar “ucuz emek gücü” olarak görülmekte, “eşit işe eşit ücret” uygulamasından yoksun bırakılmaktadır.

Üniversitelerin bölümlerine kız-erkek ayırımı yapılmadan öğrenci alınmasına ve bu bölümlere giren öğrenciler, mesleklerinin gerektirdiği her koşulda çalışacaklarının bilinciyle mezun olmalarına rağmen ,bazı kamu kuruluşları da olmak üzere pek çok kuruluşun, personel alım ilanlarına da yansıyan cinsiyet ayrımcılığı dikkat çekicidir.

Ne kadar acıdır ki Türkiye Cumhuriyetinin maliye bakanı çıkıp “Kadınlar iş aramasa işsizlik bu boyutta olmazdı” diyebilmiş ve işsizliğin faturasını kadınlara kesebilmiştir.

Bir yandan sosyal politikalar adı altında evdeki kadına beyaz eşya ve kömür dağıtılırken diğer yandan sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasası ile sağlık ve emeklilik haklarımız elimizden alınmıştır.

Önderimiz Atatürk bundan 75 yıl önce ,dünyada pek çok kadının sahip olmadığı hakları Türk kadınına sağlamışken, bugün 2010 ve Türk kadınının 19,4’ü okuma yazma bilmiyor, yüzde 12’si üniversiteye devam edebiliyor,sadece %9 u meclise girebiliyor. % 18.8 i işsiz, % 50’si ücretsiz aile işçisi konumunda , her üç kadından biri şiddete maruz, sokakta tacize ve töre cinayetine kurban. Yılda 2500 kadın hamilelik sırasında yaşamını kaybediyor.Ülke işsizlik ve yoksullukla kıvranıyor. Tüm bunlar ortadayken, ülkeyi yönetenler ve onların yandaş medyası,kadının saçıyla başıyla,etek boyuyla,karnında taşıyacağı çocuk sayısıyla uğraşıyor.

Ey efendiler! Kendinize geliniz!. Hangi çağda yaşıyoruz? Bir yandan ,”Türkiye dünyanın parlayan yıldızı olma yolunda ilerliyor “diyeceksiniz, diğer yandan Türk kadınının dünyadaki itibarını sarsacak eylemler içinde olacaksınız.Size Atatürk’ün şu sözlerini hatırlatmak isteriz: “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?”

Ayrımcı zihniyet; kadının eğitim ve çalışma hakkını kabul etmeyen, baskıcı, ataerkil, gerici bir zihniyet demektir. “Egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı çözülmeden özgür ve eşit bir toplum yaratılması mümkün değildir”

Ülkemiz gün geçtikçe gerici, piyasacı, dışa bağımlı bir ülke haline getirilmeye çalışılmaktadır. Sustuğumuz her an haklarımız, çocuklarımızın geleceği, bağımsız bir ülkenin onurlu insanları olarak başımız dik yaşama hakkımız elimizden alınıyor.
Kadın uyanırsa toplum uyanır diyor ve Eğitim-İş olarak, tüm emekçi kadınları el ele vermeye; işsizliğe, düşük ücrete, açlığa ve yoksulluğa karşı çıkmaya, haklarımızı hep birlikte aramak için örgütlenmeye çağırıyoruz”

Dünya ve ülkemizdeki tüm kadınların “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” kutlu olsun.

Yeşim SOYSAL / EĞİTİM-İŞ SAMSUN ŞB.SEKRETERİ