Anasayfa / Basın Açıklamaları / Adana Şizofreni Dostları Derneği Açıldı

Adana Şizofreni Dostları Derneği Açıldı

Yaklaşık iki yıl öncesinde kurmuş olduğumuz Adana Şizofreni Dostları Derneğimizin dernek binasının açılışını için buradayız. Bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyoruz.

Derneğimiz şizofreni hastalarının yakınları ve dostları tarafından kurulmuştur. Hastaların ve hasta yakınlarının bir araya gelerek birbirlerini tanımalarını sağlamak, hastalık konusunda gerekli eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermek, hastalığın doğru ve tam olarak bilinmesine katkı sunmak, hastalığa karşı oluşan ön yargıları kırmak, hastaların yetenekleri doğrultusunda becerilerini geliştirici eğitsel tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarını düzenlemek, hastaların tedavi sonrasında aile hayatının görev ve sorumluluğunu bilen insanlar olarak topluma kazandırılmasına yardımcı olmak gibi hedeflere sahiptir.

Kuşkusuz ruh sağlığı sorunları sadece şizofreniden ibaret değildir. Depresyon, bipolar bozukluk, madde bağımlılığı gibi pek çok ruhsal bozukluklar bulunmaktadır. Türkiye’de özellikle depresyon ve kaygı bozukluklarının yüksek düzeyde artmış olduğu görülmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan araştırma Türkiye nüfusunun %18’inin yaşam boyu bir ruhsal rahatsızlık yaşadığını ortaya koymuştur. Şizofreni her yüz kişiden birinde görülen bir hastalıktır. Erkeklerde 16-25 yaş arasında kadınlarda 25-30 yaş arasında şizofreni semptomları görülmeye başlamaktadır. Ülkemizde şizofreni hastası 800 bini aşmış bulunmaktadır.

Şizofrenin sebebi olarak tek bir etken öne sürülemez. Birbirini etkileyen birçok sayıda farklı etkene bağlı olduğu düşünülmektedir. Uzmanlara göre şizofreni, beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişim anormalliklerinden kaynaklanmaktadır. Beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan dopamin ve serotonin adı verilen iki ileti sisteminin düzensizliği ile ilişkilidir. Hastaların büyük bir kısmının tedavisinde bu maddelerin miktarını düzenleyen antipsikotik ilaçlar kullanılmaktadır. Kronik veya tekrarlayan tipte şizofreni hastalığına sahip kişiler uzun bir süre negatif belirtiler veya yetersizlikler ile başa çıkmak zorundadır. Bu durum ise uzun süreli ilaç tedavisini gerektirmektedir.

Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisinin yanı sıra rehabilitasyon, barınma, eğitim ve istihdam gibi pek çok alanda desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Derneğimiz kurulduğu günden bu yana afiş-bildiri basımı, basın açıklamaları, televizyon programları gibi faaliyetler ile kamuoyu oluşturmak, gerek yüz yüze gerekse telefon üzerinden hasta yakınlarına danışmanlık hizmeti vermek, Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesine bağlı olan Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezinin ihtiyaçlarına yardımcı olmak gibi çabalar içerisinde olmuştur.

Derneğimizin faaliyetlerini yürütmesinde bize işyerlerini açarak mekan sorunumuzu çözen Avukat Sevil ve Tugay ARACI’ya, diyalog ve işbirliği içerisinde olduğumuz Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi yönetimine maddi-manevi katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı günleri birlikte başarmak dileğiyle başta hasta yakınları olmak üzere tüm halkımızı derneğimize sahiplenmeye çağırıyoruz. Katılımınız ve desteğiniz için teşekkür ediyoruz.

Mustafa ÇAMLI
Yönetim Kurulu a.