Anasayfa / Basın Açıklamaları / Anadolu Eğitim Sendikası DESK 1. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Anadolu Eğitim Sendikası DESK 1. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

DESK 1. Olağan Genel Kurulu, 30-31 Ekim Tarihlerinde TCDD Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapıldı. DESK’e bağlı sendikaların il başkanları, diğer kamu sendikaları ve konfederasyonlarının temsilcileri, Milletvekili ve bakanlık bürokratlarının yanı sıra basın kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı Genel Kuruldan yeni sendikal anlayış ve kazanımların yol haritası çizildi.
DESK Kurucu Genel Başkanı Lütfi ŞENOCAK, Genel Kurul’un açılışında yaptığı konuşmada, kurulduğu günden bu yana DESK’i sivil toplum kuruluşları arasında daha saygın ve etkin bir konuma getirmek için çalıştıklarını söyledi. Türkiye’de ve dünyada sendikal hareketlerin nitelik ve nicelik olarak yenildiğini belirten ŞENOCAK, “İnsan emeği var oldukça, adaletsiz düzen var oldukça sendikal hareketler de var olacaktır. Ancak kısır tartışmaların içinde debelenen, içe kapanan sendikal anlayış sona erdi. Bittiği zannedilen mücadele kendini yenilemeyen sendikal mücadeledir” dedi.

ŞENOCAK, “asrın zammının alındığına” dair yapılan açıklamaları “komedi” olarak niteledi.

Memurların grev hakkının anayasal güvence altına alınmasını isteyen ŞENOCAK, Hükümet ile memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını, memurların hakkının masada korunamadığını ifade etti. ŞENOCAK, ” ‘Asrın zammını aldık’ diye yapılan açıklamalar tam bir komedidir. Kapalı kapılar ardında neler döndüğünü anlayabilmiş değiliz” dedi.

EMİRLE KURULANLAR EMİRLE HAREKET EDERLER

Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN DESK 1. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada; Siyasallaşmış kamu sendikacılığı emirle kuruldukları için emirle ürün vermektedirler. Verdikleri ürün ise çalışanları tatmin etmemekte çalışanlara hitap etmemektedir. Siyasallaşmış kamu sendikacılığı günü kurtarmak için ot biçme derdindedir. Tarlanın sorunları onları ilgilendirmemektedir. Kimi zaman ideolojik takılmakta kimi zaman inanç istismarı yapmaktalar kimi zaman bir komşu ülkenin sorunlarının arkasına takılmaktadırlar. 100 binlere varan üye sayılarına rağmen açlıkla yoksullukla ve çalışanların haklarıyla ilgili olarak tek bir eylem ortaya koyamamakta ve tek bir satır bile yazmamakta ve söylememekte olduklarını iddia etti.

KİMSEYE DİYET BORCUMUZ YOK!

Şüphesiz ki DESK olarak hak arayacağız dik duracağız özgür olacağız hesap soracağız. Hiç kimse bizi herhangi bir siyasi partinin yardakçısı yalakası yan kuruluşu emir eri olarak göremeyecek diyen ERÖZGÜN, Her siyasi partiyle oturup konuşacağız onlarla iktidar olduklarında çalışacağız yanlışlarına karşı duracağız doğru yaptıklarını destekleyeceğiz ve hesap soracağız. Kimseye diyet borcumuz yok olmayacak da dedi.

AES Genel Başkanı GÜVEN genel Kurul delegelerine hitaben yaptığı konuşmada; Cumhuriyetin 87. Yıldönümü ertesine denk gelen DESK Kongresinin başta kamu çalışanları olmak üzere tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını dilerken Ebedi Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle andıklarını belirtti.

DEMOKRASİ TAHAKKÜM VEYA KURALSIZLIK DEĞİLDİR!

Konfederasyonumuzun ön adında bulunan demokrasi, niyete bağlı olarak farklı tanımlanmakta ve kullanılmaktadır” şeklinde konuşan Güven “ ben size demokrasinin ne olmadığını söylemek istiyorum. Demokrasi çoğunluğun azınlığa tahakküm etmesi değildir. Oy oranları veya üye sayıları kimin haklı, kimin gerçekten mağdur olduğunu söylemez. Demokrasi sonsuz özgürlük ve kuralsızlık da demek değildir. Tüzükler, yasalar ve yönetmelikler demokrasinin olmazsa olmazıdır. Devlet ölçeğinde de, sendikal bağlamda da bizi bağlayan kurallar vardır. DESK kendi tüzüğünde ifade bulan siyasi bağımsızlık ilkelerine, kamu çalışanları için var oluş gerekçelerine sadık kalmaya devam ederek diğer sendikal yapılara örnek olacaktır” şeklinde devam etti. En okumuş ve aydın sınıf olan memurlara uygulanan siyaset yasağı yüzünden siyasi görüşlerin sendika üzerinden ifade edilmesi yoluna gidildiğini belirten Güven, “biz bu yasağın üyelerimiz lehine kaldırılmasını istiyoruz, başkanlar yasaklı ve tarafsız olmalıdır” şeklinde konuştu.

BAŞKA BİR SENDİKANIN DİYET, LİGHT VERSİYONU OLMAYACAĞIZ!

Farklı sendikalardan benzer gerekçelerle ayrılmış kişi ve grupların bir araya gelerek kurulmuş olan DESK’in varlığı halihazırda mevcut sendikalara getirilmiş bir eleştiridir şeklinde konuşan Cansel GÜVEN, delege ve temsilcilerden sendikal çalışmaları partiler üstü çizgide ve kamu çalışanı ortak paydasında yürütmelerini istedi. Kamu iş kolunda en kalabalık grubun öğretmenler olduğunu vurgulayan Güven; “atanamayan, sözleşmeli olarak çalışan ve kadrolu olarak yoksulluk sınırlarında yaşamaya mahkum edilen öğretmenlerin siyaseten ayrıştırılmasına izin vermeyeceğiz, her öğretmen siyasi görüşü, dini inancı, ırksal kökeni ne olursa olsun kendini AES içinde ifade edebilecektir” dedi.

DESK e bağlı diğer sendika Genel Başkanları birer selamlama konuşması yaparak DESK’in demokrasi anlayışına vurgu yaptılar.

Pazar günü yapılan seçimler sonunda: Genel Başkanlığa yeniden Din Bir Sen Genel Başkanı Lütfü ŞENOCAK, Genel Sekreterliğe; Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN, Genel Basın ve Halkla İlişkiler Sekreterliğine; Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel GÜVEN, Genel Teşkilatlanma Sekreterliğine; Demokratik Ofis Sen Genel başkanı Süleyman Demir, Genel mali Sekreterliğe; Mehmet PEKER, Grevli Toplu Görüşme Genel Sekreterliğine; Tüm Sağlık Sen Genel Sekreteri Yüksel KILIÇ, Genel Mevzuat ve Hukuk Sekreterliğine Hayati OYMAK, Genel Eğitim ve Sosyal İşler Sekreterliğine; Mehmet ALBAYRAKLI, Genel Araştırma ve Dış İlişkiler Sekreterliğine; Hasan ÇATALBAŞ seçilmişlerdir.

AES/ Basın Sekreterliği