Anasayfa / Basın Açıklamaları / Anasınıfı Öğretmeni Derya Çakır’ın Katledilmesi’ne İlişkin Basın Açıklaması

Anasınıfı Öğretmeni Derya Çakır’ın Katledilmesi’ne İlişkin Basın Açıklaması

Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Kadınlar; babaları, kocaları, sevgilileri yahut erkek kardeşleri tarafından katlediliyor. Bu kör şiddeti şüphesiz ki ataerkil zihniyet besliyor. Söz konusu zihniyetin son hedefi ise, anasınıfı öğretmeni Derya Çakır oldu.

İnsanca bir diyalog ve ikna ile yetinmeyen, “ya benimsin ya da kara toprağın” dili üzerine inşa edilen egemen erkek zihniyet yüzünü, bu kez de bir okulda hem de öğrencilerinin gözü önünde Derya öğretmenin katledilmesiyle gösterdi.
Eğitim Sen olarak bizler; 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nün 100. yılını anmaya/kutlamaya hazırlandığımız şu günlerde yaşanan bu vahim olayın bir anlamda, 143 yıl önce New York’ta bir dokuma fabrikasında direnirken diri, diri yakılan kadınların yaşadıklarının devamı olarak değerlendirdiğimizi belirtmek isteriz. Kadın-erkek eşitliğinin gerek yasalarda gerekse toplumsal alanda sağlanamamasının, kadına yönelik şiddet ve katliamların ataerkil sistemden ve onun hayat verdiği zihniyet tarzlarından kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz.
Bu doğrultuda İstanbul Bağcılardaki ilköğretim okulunda gerçekleşen katliamı esefle kınıyor; kadına yönelik şiddetin ve kadın katliamlarının üzerine gidilmesi için başta yasama ve yürütme olmak üzere tüm devlet organlarını bu konuda net bir tavır almaya ve acilen göreve davet ediyoruz.
Yasemin Dikdurak
Niğde Eğitim Sen Kadın Sekreterliği