Anasayfa / Basın Açıklamaları / ASGARİ ÜCRETLE 1 ÖĞÜNE 1 SİMİT BİLE YOK

ASGARİ ÜCRETLE 1 ÖĞÜNE 1 SİMİT BİLE YOK

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliğinin düzenlediği basın açıklaması İnönü parkında toplanan DİSK üyeleri ve Sivil toplum temsilcileri İnönü parkından yürüyerek Bölge çalışma geldiler Bölge çalışma önünde yapılan basın açıklamasını DİSK Çukuorva Bölge Temsilcisi KEMAL ASLAN okumuştur.

BASIN AÇIKLAMASI

Asgari ücret tespit komisyonu, bir kez daha toplanıyor. Asgari ücretle çalışan milyonlarca işçinin yaşam koşulları belirlenecek. Aslında komisyonun toplanmasına hiç de gerek yok, çünkü bizler yıllardır asgari ücretin bu toplantılar sonucu değil hükümet tarafından işverenlerin kendi çıkarları doğrultusunda çok önceden belitlendiğini biliyoruz.

Disk araştırma enstitüsü tarafından yapılan hesaplamalara göre 4 kişilik bir aile için açlık sınırı 830.TL, yoksulluk sınırı 3.000.TL ‘nin üzerinde. Buna karşın asgari ücret açlık sınırının altında belirlenir.

Asgari ücretle çalışan bir işçinin bugün aldığı ücret ile bir ay boyunca ne kendisine ne de ailesini geçindirme olanağı var. İki çocuklu ve eşi çalışmayan bir asgari ücretli ihtiyaçlarını tam olarak karşıladığında ancak 1 hafta geçinebiliyor.3 hafta ise muhtaç duruma düşüyor.Yani asgari ücretli 1 haftalık maaş ile 1 ay geçiniyor.

Hükümet, asgari ücretin reel olarak geriletilmesi, yani açlık ve yoksulluğun daha da artmasına neden olacak yeni hesaplar yapıyor. Ulusal istihdam strateji Belgesi üzerinde yapılan çalışmalarda,bölgesel asgari ücretinde konuşulduğu biliniyor.Bölgesel asgari ücret,bölgeler arası eşitsizliğin derinleşmesi,yoksulluğun artması sonucunu doğuracaktır.Yani bugün asgari ücretle geçinen milyonlarca işçinin ve bakmakla yükümlü oldukları on milyonlarca çocuk ve diğer aile fertlerinin yaşamları tehlike altındadır.

BU ÜCRETİN HAYATTA HİÇBİR KARŞILIĞI YOKTUR.

Eşi çalışmayan ve 2 çocuklu bir asgari ücretli asgari geçim indirimli aylık 626 TL ile ayakta kalmaya çalışıyor. Gıda harcaması için ayırabildiği para aylık 211.günlük 7 TL dir. Bu ücret ile asgari ücretli hem eşinin hem kendinin hem de çocuklarının karnını doyuruyor.

SORUYORUZ;

Fiili olarak haftalık 72 saate varan çalışmanın karşılığında, insanların öğün başına 2 lira 33 kuruşla 4 kişilik aileyi geçindirmesini istemek hangi vicdan hangi akıl ile mümkündür? Bu para bir öğünde kişi başına bir simit bile etme/.

SORUYORUZ;

Demokrasi diyenler,işçilerin haklan söz konusu olunca neden sırtlarını dönmektedir.?

SORUYORUZ;

Hükümet, işverenler ve Türk-İş’ten oluşan ve ülke insanlarının gerçeklerini göz ardı eden işçiye hiçbir yaptırım gücü tanımayan Hükümet ile işverenlerin oyun alanı haline gelen Asgari ücret tespit Komisyonunun mevcut yapısı neden ısrarla korunmaktadır.

SORUYORUZ;

Bölgesel asgari ücret düzenlemesi ile asgari ücreti düşürmenin hesabı yapılırken, sessiz mi kalacağız.?

SORUYORUZ;

Asgari ücretin, bir işçinin ailesi ile birlikte asgari olarak temel ihtiyaçlarını karşılayacak,

işçiyi kimseye muhtaç etmeyecek bir düzeyde belirlenmesi ve sefaletin son bulması için

ARTIK YETER demenin zamanı gelmedi mi?

TALEP EDİYORUZ.

1. Asgari ücret, İşçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan

onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir.

2. Asgari ücret tespit komisyonu işçilerin ağırlığı artırılarak demokratikleştirilmeli, emek

örgütlerinin katılımı konusundaki sınırlandırmalar. Kaldırılmalıdır.

3- Görüşmeler kamuoyuna açık hale getirilmeli, anlaşmazlık durumunda işçilerin üretimden

gelen güçlerini kullanabilecekleri yasal zeminler oluşturulmalıdır.

4. Asgari ücret net olarak belirlenmeli. Asgari ücret üzerinden alınan vergiler kaldırılmalıdır.

5. Asgari ücretin herkese bölge, yaş, işkolu vb. ayrımı yapılmaksızın belirlenmesi esas

alınmalı, bölgesel asgari ücret uygulaması yolundaki girişimlerden uzak durulmalıdır.

6. Asgari ücret gelir dağılımını düzenleyici yönde belirlenmeli ve ekonomik büyümeden pay

almalıdır.

7. Evlerde yapılan işler için de asgari ücret uygulamasına gidilmelidir.

Kemal ARSLAN

DİSK ÇUKUROVA BÖLGE TEMSİLCİSİ