Anasayfa / Basın Açıklamaları / Asker Akademisyen Müjdesi Ne Zaman?

Asker Akademisyen Müjdesi Ne Zaman?

Türk Eğitim Sen olarak, 1999 yılından beri dile getirip, gündeme taşımaya çalıştığımız asker öğretim elemanı talebimiz YÖK Başkanı Sayın Yusuf Ziya Özcan tarafından da makul görülmesine rağmen henüz hayata geçirilemedi. Bu yıl Toplu Görüşme masasına Eğitim İş Kolunda yetkili sendika olarak taşıdığımız önemli konulardan birisi de bu olmuştur. Toplu Görüşme masasında; Asker öğretmen uygulaması gibi asker akademisyen uygulamasına gidilerek yeni üniversitelerin bu yolla akademisyen ihtiyacının karşılanmasını istedik.

Ancak bu güne kadar yetkililerin sorunun çözülmesi hususunda ciddi bir atım atmadıkları görülmektedir. Nitekim, İç İşleri Bakanının ve Milli Savunma Bakanının “Polislerin askerlikten muaf tutulması” ile ilgili çalışmalarının hızlandığı ve sonuç aşamasına geldiklerini ilan ettikleri bugünlerde, asker akademisyen konusunun gündemde olmaması Üniversite camiasında huzursuzluğa neden olmaktadır. Akademisyenler, 24 Kasım Öğretmenler Gününde MEB’nı ile YÖK Başkanından asker akademisyen uygulamasının yürürlüğe konulacağı müjdesini beklemektedir.

Asker Akademisyenden kasıt, askerliğini henüz yapmamış doktorasını tamamlamış öğretim elemanlarının temel askerlik eğitimlerini yaptıktan sonra öğretim elemanına ihtiyaç duyulan üniversitelerde görev yapmalarını sağlamaktır. Üniversitelerde doktorasını tamamlamış öğretim elemanlarına, asker öğretim üyesi olarak yeni kurulan üniversitelerde veya kendi üniversitelerinde öğretim elemanı açığını karşılamak için mutlaka görev yapma imkânı sağlanmalıdır. Böylece akademisyenlerimiz hem vatani görevini yapacak, hem de üniversitelerimizde öğretim, askerlik nedeniyle aksamayacak ve taşra üniversitelerinin acil öğretim üyesi ihtiyacı önemli ölçüde karşılanmış olacaktır. Bu uygulamanın ülke çıkarları açısından daha doğru olacağını düşünmekteyiz. Nitekim yeni açılan ve gelişmekte olan üniversitelerin öğretim elemanı açığını başka türlü kapatmak mümkün değildir.

YÖK, bir buçuk yıl öncesinde yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerin öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak için zorunlu rotasyon uygulamasına teşebbüs etti ise de, akademisyenlerin haklı tepkisi üzerine bunda muvaffak olamamıştır.

Asker Akademisyen uygulamasıyla; üniversiteler arasında bilgi transferi daha hızlı sağlanacağı gibi, gelişmekte olan üniversitelerin öğretim elemanı ihtiyacı da önemli ölçüde karşılanmış olacaktır. İhtiyaç duyulan öğretim elemanları birkaç yılda yetiştirilemiyor; en az altı yedi yıllık bir süreye, yüksek lisans ve doktora yaptırabilecek enstitülere sahip olmak gerekmektedir. Her üniversitede doktora yaptırabilecek öğretim üyesi bulunmamaktadır. Bu nedenle gelişmiş ve köklü üniversitelerde doktora yaptırılabilmektedir. Bunların da sayısı çok fazla değildir.

Bu ve benzeri nedenlerle asker akademisyen uygulamasına acil ihtiyaç bulunmaktadır. Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü, gün bugündür. Sayın Milli Eğitim Bakanı ve Sayın YÖK Başkanı üniversiteler ve akademisyenler sizden müjde bekliyor.

Türk Eğitim-Sen
İstanbul Bölge Başkanı