Anasayfa / Basın Açıklamaları / Başbakanı Dürüst Olmaya Çağırıyoruz

Başbakanı Dürüst Olmaya Çağırıyoruz

Sayın Başbakan 17 Ağustos’daki Çorum mitinginde, bir günlük gazetenin yapmış olduğu “KESK ve Kamu-Sen referanduma sunulan değişikliğin getireceği toplu sözleşme hakkından memurların bu yıl yaralanabilmesini istedi. Bu amaçla görüşmelerin, referandum sonrasına ertelenmesini talep ettiler” şeklindeki yanlış haberini doğru kabul ederek büyük bir gaf yaptı. Hatta miting meydanından Türkiye Kamu Sen’i dürüst olmaya bile çağırdı. Türkiye Kamu Sen’in, memur sendikalarıyla Hükümet arasında 15 Ağustos’da başlayan Toplu Görüşme’nin referandum sonrasına ertelenmesiyle ilgili bir talebi olmamıştır. Bu talep Memur-Sen ve KESK’ten gelmiştir. Hatta Toplu Görüşme öncesinde Türkiye Kamu Sen, Hükümet’in görüşmelerin Referandumdan sonra yapılması ile ilgili yazılı talebini bile red etmiştir.

Sayın Başbakan, Türkiye Kamu Sen’in talebi şudur: Toplu Sözleşme, ama hemen şimdi. Çünkü kamu çalışanları ile Hükümet’in toplu sözleşme yapmasına hukuki bir engel bulunmamaktadır. Nitekim Belediyelerde memurlar adına yaptığımız toplu sözleşmeleri Danıştay ve Uluslar arası mahkemeler onamış bulunmaktadır. Eğer memurlarla toplu sözleşme yapma konusunda samimi iseniz buyurun, gün bugündür. Buyurun samimiyetinizi, dürüstlüğünüzü görelim.

Biz Türkiye Kamu Sen olarak, Memurun umudunu kaf dağının ardında bırakıp, referandum sonucuna göre belirlenecek bir sürecin içine sokulmasını doğru bulmuyoruz. Siyasi irade bugüne kadar tercihini memurların toplu sözleşme yapmasından yana kullanmamıştır. Siyasi irade elini güçlendirmek, kamu görevlilerinin taleplerini yerine getirmemek, bundan da siyasi bir zarar görmemek adına, görüşmeleri seçim sonrasına ertelemek istediği ortaya çıkmaktadır.

Türkiye Kamu-Sen olarak, toplu görüşmelerin referandum sonrasına ertelenerek, memurlarımızın siyasi rant malzemesi yapılmasını kabul etmemiz mümkün değildir.

Referandum sonucu ‘evet’ çıksa bile, toplu sözleşmeyle ilgili kanunlar bu kadar kısa sürede hayata geçirilemeyeceğine göre, 15 Ekimde toplu sözleşme hangi hukuki alt yapıyla imzalanacak? Referandum sonucunun ‘hayır’ çıkması durumunda, 15 Ekimde hangi yasaya göre, nasıl bir toplu pazarlık söz konusu olacak? Eğer ‘referandum sonucu hayır çıksa bile toplu sözleşme yapacağız’ diyorsanız, neden hemen şimdi toplu sözleşme masasını oluşturmuyorsunuz?

.

Türkiye Kamu-Sen