Anasayfa / Basın Açıklamaları / BUNU DA YAPTINIZ! ÖĞRENCİLER GİDECEK OKUL BULAMIYOR

BUNU DA YAPTINIZ! ÖĞRENCİLER GİDECEK OKUL BULAMIYOR

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Öğrenci kayıtları da devam ediyor. Ancak kayıt dönemi bazıları için adeta kabusa döndü. Özellikle İlköğretim okullarından yeni mezun olan öğrenciler, kayıt yaptıracak lise bulamıyor. Öğrenciler, ilçelerindeki ortaöğretim kurumlarının kapısında kaldı. Okul var, öğrenci var ama kayıt yok… Milli Eğitim Bakanı Nimet ÇUBUKÇU, Genel Liseler Anadolu Lisesi olacak dedi ve Liseler dönüştürüldü. Ancak bu uygulamayla, eğitimde çağ atlamayı beklerken öğrenciler açıkta kaldı.
EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI
Burası İstanbul, burada her yıl Anadolu’daki birçok kentin nüfusundan daha fazla öğrenci eğitim görüyor. Okulların sayısı da o kadar yetersiz ki, bazen bir okulu bile eğitim dönemine yetiştiremeseniz, binlerce öğrenci mağdur oluyor. Bunun böyle olduğunu meslek hayatına yeni başlayan stajyer bir öğretmen bile bilirken, Milli Eğitim Bakanı durumdan habersiz olacak ki, altyapısını hazırlamadan bir çok Genel Lisenin, Anadolu Lisesine dönüştürülmesine start verdi. Sonuçta da binlerce öğrenci henüz kayıt yaptıracak bir lise bulamadı. Bu konuda, İstanbul’da birkaç ilçeden örnek verecek olursak;
1- Güngören İlçesi ; 2010 yılı İlköğretim Okulu mezun sayısı: 4250
Öğrencilerin kayıt yaptırabilecekleri ortaöğretim kurumları ve alabilecekleri öğrenci sayıları;
Güngören’de 3 Anadolu Lisesi bulunuyor. Her Anadolu Lisesi için 150 kontenjan kabul edersek; 150×3=450 eder. 2 Tic.Mes.Lis. ve 1 End.Mes.Lis. 300 er öğrenci kontenjanı olsun; 300×3=900 eder. 1 İletişim Mes.Lisesinin de 150 kontenjanı olsun. 450+900+150=1500 4250 den 1500 ü çıkarıyoruz, kalan 2750 öğrenci. Bu kalan 2750 Öğrenci için Güngören de kayıt yaptırabilecekleri bir Genel Lise var: İzzet Ünver Lisesi. 2750 Öğrencinin kayıt yaptıracağını düşünürsek, öğrenci ve velilerin durumu ortaya çıkıyor.
2- Bahçelievler İlçesi; 2010 yılında, 40 İlköğretim Okulundan mezun olan öğrenci sayısı : 9000 civarında
Bu yıl dönüştürülen Bahçelievler Anadolu Lis. ve Füsun Yönder And.Lis ile birlikte ilçede bulunan 5 Anadolu Lisesinin toplam kontenjanı 150×5=750, B.Evlerde, 2 Tic.Mes.Lis., 2 End.Mes Lis., 2 İletişim Mes.Lis.ile 3 Kız Mes.Lis.bulunuyor.Meslek Liselerinin de 300 er yüz öğrenci kontenjanla rı olduğunu hesap edersek, 300×9=2700 eder. 2700+750=3450.Bahçelievler’de mezun olan 9000 civarında öğrenciden 2700 ü çıkarttığımızda 6300 kalıyor. Bahçelievler’de 5 Genel Lise, 40 İlköğretim Okulundan mezun olan 6300 civarında öğrenciyi barındırmaya çalışacak.
3- Büyükçekmece İlçesinde bulunan, Gürpınar 80.Yıl Lisesi Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’ne, Emlak Konut Mimar Sinan Lisesi Anadolu Lisesine, geçen yıl da, Çakmaklı Lisesi Anadolu Lisesine dönüştürülmüş ve ilçede, Büyükçekmece, Recep Güngör ve Tepekent Lisesi olmak üzere, 3 Genel Lise kalmıştır. Bu liselerin de talebi karşılamakta yetersiz kalacağı görülmektedir. Bu örnekler İstanbul’un bütün ilçeleri için geçerlidir.
Genel Liselerin, birkaç yıl içinde Anadolu liselerine dönüştürüleceği haberini duyduğumuzda, yetkilileri uyarmıştık. Plansız, programsız bir geçişin sadece tabela değiştirmekten öteye geçemeyeceğini açıkça belirtmiştik. Gelinen noktada sadece tabela değiştirmenin bile birçok sıkıntı yarattığını gözlemliyoruz. LGS’ye girmeyen, ya da girse bile yeterli puanı alamayan öğrenciler kayıt yaptırmak için, Meslek Liselerini veya Genel Liseleri tercih ediyor. Ancak; bu yıl İlçelerindeki birçok Genel Lisenin Anadolu Lisesine dönüştüğünü gören öğrenciler kayıt yaptıracak okul bulamıyor. Sonuçta ya İlçelerdeki mevcut birkaç Genel Lisenin mevcudu kat kat artacak ya da Öğrenciler okumak için özel okullara gitmek zorunda kalacak (tabi ki öğrenci velisinin maddi durumu uygunsa). Kim bilir belki de bazı öğrenciler sırf bu nedenle eğitim hayatlarına devam etmeyecek. Peki, soruyorum sizlere bu öğrencilerinin vebalini kim ödeyecek!
Türkiye gerçeklerini bilmeyen, eğitimin ülkede zaten pamuk ipliğine bağlı olduğunu kavrayamayan, buna rağmen popülist politikalarla, eğitim sistemine telafisi mümkün olmayan zararlar veren yönetici ve politikacıların bir nesli daha heba etmesine göz yumamayız. Milli Eğitim Bakanını, Genel Liseleri Anadolu Liselerine dönüştürürken rakamları ciddiye almasını, ilköğretim okulundan mezun öğrencilerin sayısıyla, LGS’ye giren ve bu sınavı kazanan öğrencilerin oranına da bakmasını öneriyoruz. Sadece rakamların gerçeği bile, eğitim altyapımızın bu dönüşüme henüz izin vermediğini anlatmaya yeterlidir. Derslik sayısı ve fiziki imkanlar yeterli hale getirilmediğinden ortaya çıkan bu yanlıştan derhal vazgeçilmeli, gencecik hayatların istikballeri ile oynanmamalıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Enver DEMİR