Anasayfa / Basın Açıklamaları / BUNUN ADI EMEK HIRSIZLIĞI

BUNUN ADI EMEK HIRSIZLIĞI

Yönetici atama sınavlarının ardından, Hükümete yakın bir sendikanın üyelerine Takdir, Teşekkür ve Maaşla Ödüllendirme belgeleri yağmaya başladı. Yönetici atama sürecini Yakından ilgilendiren ve kadrolaşmada son nokta olan bu gelişme nedeniyle Türk eğitim Sen İstanbul 5 Nolu Şubesi,Basını ve Kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duymuştur.Eğitim camiasının uzun süredir beklediği ve artık sona doğru gelinen Yönetici atama sürecinde yaşananlar sürecin adil işlemesini engelliyor. Hükümete yakın olarak bilinen sendikanın üyelerine yönetici atama sınavının hemen ardından takdir ve teşekkür belgeleri yağıyor. Devletin Kaymakamlarının da alet edildiği bu skandal Kamuoyunun en saygın topluluğu olan eğitim camiasına hiç yakışmıyor.
Yönetici Atama yönetmeliğine göre herhangi bir okula Müdür veya Müdür Yardımcısı olarak atanmak isteyen adayların yönetici atama sınavından aldıkları puanın dışında kaç yıllık öğretmen oldukları, yöneticilik yapıp yapmadıkları ve Takdir, Teşekkür belgesi veya Maaşla ödüllendirme alıp almadıkları da belirli bir puanlama çerçevesinde hesaplanıyor (EK-2 Belgesi) ve sonuçta ortaya çıkan puanla aday boş olan yöneticilik kadrolarına tercih yapıyor.
Türk Eğitim-sen olarak Yönetici atama yönetmeliğindeki eksikliklere rağmen yönetmeliğe destek verdik ancak uygulama süreci, eğitim tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir kadrolaşmaya doğru gidildiğinin açıkça göstergesidir. Şöyle ki; yönetici atama sınavına girip kazanan adayların aldıkları puan kadar kaç yıldır öğretmenlik yaptıkları ya da takdir veya teşekkür belgesi alıp almadıkları da belirli bir puanlama ile hesaplanıyor. Örneğin adayın her bir yıllık öğretmenliği için kendisine 0,5 puan veriliyor adayın aldığı bir takdir belgesi de kendisine 3 puan kazandırıyor. Maaşla ödüllendirilme ise tam 5 puan. Yani bir takdir belgesi 6, Maaşla ödüllendirilme ise 10 yıllık mesleki deneyim ile aynı kazanım sağlıyor. Takdir ve Teşekkür belgelerinin puanlamada bu kadar önemli rolü varken Kaymakamlıklar eliyle Hükümete yakınlığı artık herkes tarafından bilinen bir sendikanın üye ve yöneticilerine neredeyse günaşırı takdirname gönderilmesi ve belgelerin sayısının her geçen gün artması yönetici atama sürecinde kadrolaşma isteğinin en büyük göstergesidir. Bunun adı emek hırsızlığıdır.
Hak edilmeden verilen her bir takdirname bir öğretmenin 6, bir yöneticinin 3 yıllık çalışmasına eşittir. Sınava giren ve kazanan binlerce eğitimcinin hakkının yenmesine seyirci kalmayacak olan Türk Eğitim-Sen yakında hangi sendikanın hangi yöneticilerine ne zaman kaç tane takdir ve teşekkür belgesi ve maaş ödülü verildiğinin listesini kamuoyuna açıklayacaktır. Ama burada da birkaç çarpıcı örnek vermek istiyoruz.
Şubemizin hizmet alanı içinde olan; Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kadrosu Büyükçekmece’de kendisi Beylikdüzü İlçesinde bir okulda Müdür Vekili olan Yunus GÜZEL i , göstermiş olduğu üstün başarıdan !!! dolayı, aylıkla ödüllendirmiş.İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, ödül dağıtırken, o kadar hassas ki, bir başka İlçe de çalışanı bile izleyip,araştırmış. Ne diyelim, helal olsun.
Okullarda takdir ve teşekkür belgeleri, o kurumda çalışanların, sosyal, sportif , kültürel faaliyetlerde, eğitiminin geliştirilmesi ve okulun maddi imkanlarını olağanüstü arttırma gibi yönetmelikte belirtilen sebeplerle verilir.Bir sınırlama olmamasına rağmen , genel bir temayül olarak, dönem içinde yapılan çalışmalar değerlendirildiği için, Mayıs ve Haziran aylarında, Okul Müdürünün de teklifi ile bu ödüllendirilmeler yapılır. Beylikdüzü Kaymakamlığı da 16 Kasımdan sonra (yönetici atama sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra) eğitim çalışanlarına bol, bol ödül dağıtmış. Takdir belgesi verilmek suretiyle, taltif edilenlere söyle bir bakıyoruz. Adem ÖZEL, ( Eğitim Bir Sen Beylikdüzü İlçe Bşk.) Yunus GÜZEL ( aynı sendikanın üyesi) Salim İNAN (aynı send.ilçe yön.) ŞerifÖNCEL ( aynı send.ilçe yön) Yavuz ASAG (aynısend.ilçe yön.) H.Bayram DAŞDAN (aynı send.ilçe yön.) Müjdat TAYFUR (aynı send.üyesi) böyle onlarca örnek verilebilir.

Yönetici atama ve yer değiştirme sınav sonuçlarının açıklandığı, 16 Kasımdan 2009 tarihinden sonra, takdir belgelerinin havada uçuşmasını ve bu belgelerin özellikle de hep aynı sendikanın yönetici ve üyelerine verilmesini kim nasıl açıklayabilir merak ediyoruz?
Bu emek hırsızlığına dur demek için derhal İstanbul Milli eğitim müdürü Muammer yıldız’ı, Milli eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’yu ve tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz.

7 saatte ne yapacaksınız ?
Yönetici atama sürecinde dikkat çekici olan bir diğer husus da tercih yapma süresinin 26 ocak gece yarısı saat 24:00’da sone ermesi. Bugüne kadar hiçbir tercih süresinin gece yarısına kadar sürdüğüne şahit olmamıştık. Hafta sonu atamaları olmuş,yargı iptal etmişti, Eski Bakan Hüseyin ÇELİK giderayak, 76 .madde kapsamında, bakanlık yetkimi kullandım atadım dediği atamalarında neredeyse yarısı yargı tarafından iptal edildi.(Diğer yarısı için yargı süreci devam ediyor) Milli Eğitim Bakanlığında biz bunların hepsini gördük, ancak ; mesai saatinin 7 saat uzatılmasına ilk defa şahit oluyoruz. Yoksa, Yönetici atamada, literatüre birde 24 lük Müdürler mi eklenecek? Bunlar, ciddi soru işaretleridir. Mesai saati bitimi olan 17:00’den gece yarısına kadar olan 7 saatlik sürede herkesin tercihlerini gördükten sonra bazı değişiklikler yapılabileceğini düşününce tercih süresinin saat 17:00’de bitmesinin daha uygun olduğunu düşünmekteyiz. Çünkü adayların başvurularını çalıştığı okulun Müdürüne imzalatma zorunluluğu vardır. Mesai saati sonrası Müdürünü bulamayacağını düşünen birçok aday başvurusunu mesai saati bitmeden yapacak ve saat 17:00 itibariyle herkesin tercih listesi sistemde görünecektir. Kadrolaşma konusunda sınır tanımayan Bakanlığın talimatları ile 7 saatlik geniş bir zaman diliminde, kendilerine yakın adayların tercihlerini değiştirmeleri ve puanlarına en uygun okulları yazmalarını sağlamak çok kolay olacaktır. Burada bazı kurum amirlerinin de gece mesaisine hazır olmaları gerektiği anlaşılmaktadır.( Bu iş bir Bilgisayar ve kurum şifresine bakar) Bu nedenle başvuru süresinin gece yarısı değil, mesai saati bitimiyle sone ermesi daha doğru olacaktır.
Eğitim camiasının bu kirli ayak oyunlarını anlamayacağını zannedenler yanılıyor. Türk Eğitim Sen İstanbul 5 Nolu şube olarak yapılanların ve yapılacakların farkındayız. Bu tür ayak oyunlarına gerek yoktur, liyakat ve birikimi uygun olanların haklarını yemeyelim. Sürecin raydan çıkmaması ve eğitim çalışanlarının haklarının gasp edilmemesi için gereken her türlü çalışmayı yapacağız.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur;
Enver DEMİR