Anasayfa / Basın Açıklamaları / DEĞNEKÇİ DEĞİL, NÖBETÇİ…

DEĞNEKÇİ DEĞİL, NÖBETÇİ…

11 Kasım 2010 tarihli Akşam gazetesinin Manşetinde, İstanbul Esenyurt’ta Şair Fevzi Kutlu Kalkancı İlköğretim okulunda bir öğrencinin sürekli kapıda durduğu, hiç derse girmeyerek gün boyu okulun önünde otoparkçılık yaptığı belirtilmiş ve okul yönetiminin bu öğrenciyi gün boyu “değnekçilik” yapması koşuluyla tüm derslerinden geçireceği iddiası eğitim camiasında ciddi bir üzüntü yaratmış ve kamuoyu nezdinde de eğitim çalışanlarının saygın konumuna leke düşürmüştür.
DEĞNEKÇİ DEĞİL, NÖBETÇİ…
Sendikal faaliyetlerimiz arasında, yalnızca eğitim çalışanlarının haklarını korumak değil,eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha düzenli yürütülmesi de bulunduğundan, Türk Eğitim – Sen İstanbul 5 Nolu Şube olarak adı geçen okula ziyarette bulunduk.
Okul Yönetimine ve Müdürüne konuyu sorduğumuzda “işin aslını” belgeleriyle anlattılar. Açıkçası öğrencinin haklarını savunmak için gittiğimiz okul ziyaretinin ardından, bu açıklamayı eğitimcilerin haklarını savunmak üzere kaleme aldık. Çünkü haberin fotoğrafında öğrencinin fosforlu, otoparkçıların yeleğine benzer bir yelekle gezindiği görülüyor. Bahse konu yeleğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesince, İstanbul daki tüm okullara dağıtılan “okul geçit görevlisi” yeleği olduğuna şahit olduk.
Ayrıca İstanbul Valiliği ile İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, Trafik akışının yoğun olduğu caddeler üzerinde bulunan okullarda “trafik geçit görevlisi” bulundurulmasını teşvik ettiğini, bunun için kurslar dahi açtığını öğrendik.
Haberde, adı geçen öğrencinin gün boyu okul önünde adeta bir değnekçi gibi beklediği söylenerek, okul yönetimini üstü kapalı olarak “otopark işletmekle” de suçlanmasına rağmen, okul önünde ya da yakınında hiçbir noktada otoparka müsait herhangi bir alanın olmadığı da çok açık. Okul yönetimi, öğrencinin sadece okula giriş çıkış saatlerinde yolda “trafik geçit görevlisi” olarak bulunduğu ders saatlerinde kesinlikle derslerine girdiğini belirtmekteler.
Öğrencinin şiddete meyilli bir yapısının olduğunu, daha önce birçok öğretmeniyle sorunlar yaşadığını, bu durumun tutanaklarla sabit olduğunu belirten okul yönetimi öğrenciye bu sorumluluğu vererek onu kazanmayı amaçladıklarını belirttiler. Nitekim bu görevin öğrenciye olumlu yansıdığını, öğrencinin hal ve hareketlerinde ciddi bir düzelme gözlemlediklerini eklediler.
Kısacası; gerektiğinde öğrencilerin de hak ve kazanımlarını sonuna kadar savunduğumuz bir çok örnekle herkesin malumudur. Ancak burada hakkı savunulacak birileri varsa, onlar kesinlikle okul yönetimi yani eğitimcilerdir.
Gerçek dışı haberlerle, eğitimcileri toplumun gözünden düşürmeye kimsenin hakkının olmadı açıktır. Bu nedenle; adı geçen gazete yetkililerinin okul yönetimini dinlemesi ve ellerindeki belgeleri (yeleğin arkasında “okul geçit görevlisi” yazan foto, İstanbul Valiliğinin “okul geçit görevlisi“ projesini teşvik ettiği yazlılar, öğrencinin derse girdiğini gösteren yoklama fişleri vs) inceleyerek yaptıkları yanlış haberi düzeltmeleri gerekmektedir.

Enver DEMİR
Türk Eğitim- Sen İstanbul