Anasayfa / Basın Açıklamaları / DENEME SINAVLARI VE OKULLARDA TOPLANAN PARALAR!‏

DENEME SINAVLARI VE OKULLARDA TOPLANAN PARALAR!‏

Niğde genelindeki tüm ilköğretim okullarında 19 Mart Cuma günü yapılan sınava 5.6.7 ve 8. Sınıf öğrencileri katıldı. Saat 10.00’da başlanan değerlendirme sınavına 203 okuldan 25 bin 993 öğrenci, öğretim dönemi başından bu güne kadar aldıkları eğitimin karşılığını görebilmek için ter döktüler.

Milli Eğitim Müdürü H. İbrahim Yaşar, “sınavın asıl amacının ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin başarı durumlarının belirlenmesinin yanı sıra çocukların sınav becerilerinin geliştirilmesi olduğunu, diğer yandan da okulların başarı durumlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi olduğunu” belirtmişti. Ancak 1 TL lik sınav ücretlerinde bahsetmemişti. Sınav, deneme sınavı vb. uygulamalarının öğrenci psikolojisine olumlu olumsuz etkileri bir başka yazımızın konusu olmakla birlikte uygulamanın Milli Eğitime bağlı ilk ve orta eğitim kurumlarında neredeyse 2 haftada bir yapılıyor olması, deneme sınavlarının ticari bir sektör haline gelmesi gerçekliliğini ortaya çıkarmıştır.
SBS ye hazırlık, deneme ve benzeri adlar altında uygulanan sınavlar soru nitelikleri açısından, işlenen müfredata uygunluklar açısından gerekli incelemeler üstün körü yapılarak okullarda uygulamaya konulmaktadır.
Sınava geçilmeden 1TL lerin “poşetler” için de toplanması deneme uygulamasının asıl amacının ne olduğunu gösteren en uygun örneği oluşturmaktadır. Sınav maliyetlerinin ne olduğunun belli olmadığı,ancak cirosunun net 25,993 x 1= 23,993TL olduğu gerçekliği ortadayken okul idarecilerinin “poşetlerle” para toplaması ve ciroyu tutturma gayreti daha da anlaşılır kılmaktadır!
Ülkemiz genelin de ve İlimiz özelinde Eğitimin ticarileştirilmesine yönelik çalışmalar durmaksızın devam ederken şakulle ölç merkezin merkezi olan okullarımızda hem de Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yanı başındaki ilköğretim okulunda 40 TL (kırk lira) gibi rakamlarının velilerden istenmesi ve bu isteminde “eğitimin daha teknolojik” nitelikler de verilmesi gibi gerekçelendirilmesi “gönüllülük” temelinde toplanıyor olması, veremeyen öğürencilerimizin ve velilerimizin içine düşürüldüğü sıkıntının, duygusal tahribatının nerelere varacağı ön görülmeden, okulların kapanmasına 3 ay gibi bir süre kalmışken bu türden bağışların toplanmasına cesaret edebilmenin temelinde AKP iktidarının eğitimdeki neo liberal politikalarından kaynaklandığı bizce çok iyi bilinmektedir!
Yine bizce amacı çok iyi bilinen ilköğretim ve orta öğretimlerde kurumlarında “öğrencilerle rehberlik” adı altında “vücut hatlarınız belli oluyor” bol dökümlü elbiseler giyin, “başınızı örtün” “saçlarınız görünmesin” gibi telkinlerin özellikle çocukluk çağındaki kız örencilerimize merkez ilköğretim okullarında Müdür ve Mdr. Yrd. Tarafından yapılabiliyor olması eğitim sisteminin kimlere emanet edilerek yönetildiğinin göstergesidir.
Niğde Eğitim Sen olarak okulları, çalışanları, öğrencileri ve velileri birbirlerinin karşısında rakip olarak gören piyasacı mantığı eğitimde içselleştirmekte olan bu türden paralı uygulamaların karşısında olduğumuz gibi, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin savunucusu olan EĞİTİM SEN, dün olduğu gibi bugün de eğitimde akıl ve bilim dışı değerlerin egemen kılınmasına ve gerici kadrolaşmaya karşı kararlı mücadelesini sürdürecek, Niğde de yaşanan sürecin yakın takipçisi olacaktır.
Göksel Rıza Özkan
Niğde Eğitim Sen Başkanı