Anasayfa / Basın Açıklamaları / Devlet Hastaneleri Sağlık İşletmesine Dönüştürülemez

Devlet Hastaneleri Sağlık İşletmesine Dönüştürülemez

4 Mart Perşembe günü ( Yarın ) TMBB Plan-Bütçe Komisyonunda görüşülecek olan Kamu Hastaneleri Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısının yasallaşması halinde ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları ( Devlet Hastaneleri ) birliklere dönüştürülecektir. Bu sağlık kurumları, içinde tek bir kamu çalışanının bile olmadığı yönetim kurulu eliyle yürütülecektir.

Tasarının yasallaşması halinde şuanda görev yapan 400 başhekim ve 1200 başhekim yardımcısının görevi sona erecektir.

Birliklerin yönetici personeli sözleşmeli olarak çalıştırılacaktır.

Kanun Tasarısı ile devlete ait sağlık kuruluşları, ürettiği hizmeti satarak ayakta kalmak zorunda olan sağlık işletmelerine çevrilmektedir.

Bununla kalınmayarak birliklere kamu sağlık kuruluşlarını özelleştirme yetkisi vererek, özelleştirmenin hukuki altyapısı oluşturulmaktadır.

Devlet hastanelerinin kamu hizmeti üreten kamu idareci statüsünün kaldırılarak sağlık işletmesi modeline geçirilmesinin ön görülmesi gerçek amacın kar olduğunu göstermektedir.

Tasarı, sağlık hizmetini sosyal devlet anlayışı çerçevesinde temel bir insan hakkı olarak gören bir anlayış yerine ücretini ödeyenlerin yararlanabildiği bir piyasa malı olarak gören bir anlayışa dayanmaktadır.

Tasarı ile devletin kamu hastanelerini finanse etmesi uygulamasına son verilmektedir.

Ayrıca bu birliklerin yönetim kurulu üyeleri ve diğer yöneticileri seçilirken kariyer ve liyakat esas alınmamakta, şirket anlayışıyla yönetim oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Netice olarak bu yasa tasarısı ile vatandaşa daha nitelikli kamu hizmeti sunmak yerine, sermayeye yeni kar alanları oluşturmaya yönelik bir çalışma olduğu ortaya çıkmaktadır.

Türkiye Kamu-Sen olarak, Devlet Hastanelerinin Sağlık İşletmesine dönüştürülmesini ve yönetiminde kamu çalışanlarının olmadığı bir yapıyı kabul etmemiz söz konusu değildir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Türkiye Kamu-Sen

İstanbul İl Başkanı