Anasayfa / Basın Açıklamaları / Eğitim-Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube

Eğitim-Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube

Eğitim-Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Ali Yalçın, beraberinde Şube Basın-Yayın Sekreteri Abdullah Yadigar’la birlikte ‘’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’’ nedeniyle mahalli gazeteleri ziyaret etti. 3000’i aşan eğitim çalışanı üyesiyle bölgenin en büyük sivil toplum kuruluşlarından olan Eğitim Bir Sen’in Şube Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, bölgelerinde faaliyet yapan yerel gazetelere ziyaret gerçekleştirdi.

Gerçek Medya, Yöre Haber, Özışık, Yeni Ufuk, Bakış, İlk Haber, Kartal Haber, Duyuru, Pendik, Bağımsız Avrasya, Sonsöz, Maltepe Ekspres Gazetelerin İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürlerini ziyaret eden Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı Ali Yalçın, Basın Sekreteri Abdullah Yadiğar, Şube Disiplin Kurulu Başkanı Tuncay Oruç tüm gazete çalışanlarının ‘’10 Ocak Gazeteciler Gününü’’ kutladılar.

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Ali Yalçın; “10 Ocak 1961 yılından 1971 muhtırasına kadar Gazeteciler Bayramı, muhtırada gazetecilere kısıtlamalar getirilmesinden sonra ise gazetecilerin tepkisini ifade etmek için Gazeteciler Günü olarak kutlanan 10 Ocak tarihi de darbeden payına düşeni almıştır” dedi.

Türkiye demokrasinin standardının yükseltilmesinde herkese görev düşmektedir. Sendikalar ve basın korku tünelinden çıkmış güçlü demokrasi için hayati kuruluşlardır. Biz sendikalar olarak darbeye de darbeciye de karşıyız. Çünkü muhtıra ve darbe dönemlerinde emek değersizleşmekte ve ekmek küçülmektedir. Sendika olarak iğne ile kuyu kazar gibi aldığımız mesafelerin bir anda sıfırlandığı darbe dönemlerini tasvip etmemiz mümkün değildir. Kimileri darbecileri, darbeciler ise tarihte herkesi kullanmıştır. Özgür basının sustuğu yerde her türlü olumsuzluğu beklemek gerekir. Basının taraf olması bir şartla kabul edilebilir o da; demokrasinin ve özgürlüğün tarafı olmasıdır. “Karargâh Medyası” tabiri basına yakışmayan tabirdir. Karargâh muhabiri olabilir ama özgür ve bağımsız basının karargâh basını olması kabul edilebilir şey değildir diyen Şube Başkanı Ali Yalçın; “yerel basın her zaman özgürlüğünü ve özgünlüğünü korumaya gayret göstermektedir. Ufak reklam gelirleri ile yoğun mesai ve adanmışlık örneği ile çıkan gazetelerin arkasında sermaye değil emek var. Bu nedenle yerel basını son derece önemsiyoruz. Seçim dönemlerinde ve ara dönemlerde çıkan gazete görüntüsündeki manipülatif yerel yayınları gazete olarak değerlendirmediğimi belirtmem gerekir. İstikrarlı bir şekilde çıkan gazeteleri ben yerel basın olarak değerlendiriyorum” dedi.

Ziyarette gazetelerin imtiyaz sahibi ve Yazı İşleri Müdürleri özet olarak; “Eğitim-Bir Sen 4 No.lu Şubenin çalışmalarını yakinen takip ediyoruz. Bölgemizin en faal sivil toplum örgütüsünüz. Bugün buraya yaptığınız bu anlamlı ziyaretle bizi onurlandırdınız. Eğitimle ilgili, Memleket yararına yapacağınız her türlü faaliyete destek vermeye hazırız. Gösterdiğiniz bu nezaketten dolayı teşekkür ederiz.” dediler.

Haber: Şube Basın Sekreterliği

10 Ocak Gazeteciler Günü

1961 yılında gazetecilerin çalışma haklarında önemli iyileştirmeler getiren 212 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesi üzerine, 9 gazete sahibi, yasayı protesto etmek için 3 gün boyunca gazeteleri yayımlamama kararı aldılar. Bu gelişme karşısında, gazeteciler 10 Ocak 1961 günü haklarına ve basın özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla Sendika binası önünde toplanarak Vilayet’e kadar bir yürüyüş yaptılar. Gazeteciler, patronların boykot kararı karşısında ise Sendika’nın öncülüğünde, BASIN adıyla kendi gazetelerini, 11–12–13 Ocak 1961 tarihlerinde yayımladılar.
O tarihten sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlandı. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başladı.