Anasayfa / Basın Açıklamaları / EĞİTİM SEN KIRŞEHİR

EĞİTİM SEN KIRŞEHİR

Bugün 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü 1966 tarihinde İLO-UNESCO ortak belgesinde “Öğretmenlerin Statüsüne ilişkin tavsiye kararı “ alınmasının ardından 5 Ekim tarihi UNESCO tarafından 1994 yılında Dünya Öğretmenler günü olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde Eğitim Sisteminin en önemli unsurlarından biri olan Öğretmenler 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü diğer ülkelerdeki meslektaşlarına göre daha mutsuz ve daha olumsuz koşullarda kutlamaktadır. Çünkü Türkiye’deki öğretmenler, toplumsal statüleri, ekonomik sorunları, sosyal ve özlük hakları açısından OECD ülkeleri içinde en kötü durumdadırlar.

Türkiye’nin de altına imza attığı “statü tavsiyesi” öğretmenlik mesleğinde işe alma işe almada seçme ve formasyon, mesleğe hazırlık, değişik düzeydeki öğretmenlerin meslek sorunları iş güvenliği öğretmenin hak ve sorumlulukları disiplin işleri ve mesleksel bağımsızlıkları gibi konuların tümünü kapsamaktadır. Ülkemizde Eğitim Sisteminin Yıllardır çözülemeyen sorunlarla boğuştuğu bilinmektedir. 300 bini aşkın işsiz öğretmen atanmayı beklemekte halen çalışmakta olanlar ise sorunlarla boğuşmaktadır. Eğitim de güvencesiz ve esnek çalışmanın yoğunlaşmış olması öğretmenler ve diğer Eğitim Emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek yerine sürekli yeni sorunlar üretmektedir. Eğitim ve Bilim Emekçilerini Ekonomik ve Sosyal açıdan doyuran bir alternatif yaratılmadığı sürece, yaşanan sorunların devam etmesi kaçınılmaz görülmektedir.

Eğitim Sen, bugün aynı işi yapan öğretmenlerin kadrolu, sözleşmeli, ücretli ,vekil gibi farklı statüde çalıştırılmasının çalışma barışını bozduğunu eğitimde beklenen verim ve kaliteyi düşürdüğünü kanıtlarıyla bıkmadan usanmadan söylemesine karşın iktidarın yeni eğitim fakülteleri açmakta ısrar etmesi,Fen Edebiyat fakültesi mezunlarına öğretmenlik hakkı tanınması, neredeyse tüm eğitim fakültelerinin ikinci eğitim programlarının olması,Devlet ve vakıf üniversitelerinin her mezun iş buluyormuş gibi kontenjan artırma peşinde olmaları ve öğretmen diploması almış olanların bir de seçme sınavı denilen KPSS’de geçirilmesi öğretmen yetiştirme ve isdihtamını büyük bir rant kapısı haline getirmiştir.Bunun sonucu da kopya olayları ayyuka çıkmış insanların umudu kırılmıştır.Bu bağlamda KPSS, TUS, ÖSS.Çeşitli idarecilik ve meslekte yükselme sınavlarında kopya çeken ve soru çalan Hırsızlara ve umut tacirlerine gereken cezalar verilmelidir.

Eğitim Sen son yıllarda ivme kazanan Eğitimin paralı hale getirilmesi, özelleştirilmesi ve daha da gericileştirilmesi girişimlerine karşı, 5 Ekim Dünya Öğretmenler gününü tüm Eğitim ve Bilim emekçileri için birlik ve mücadele günü olarak görmektedir. Sendikamız kamusal, nitelikli, parasız, bilimsel ve demokratik laik eğitimin yaşam bulması ve özgür demokratik bir Türkiye için geçmişte nasıl mücadele ettiyse, bu gün ve gelecekte de aynı kararlılıkla mücadelesini sürdürecektir.

Eğitim ve Bilim Emekçileri hem eğitim sisteminin yapısı ve işleyişinden kaynaklanan olumsuzlukları, hem de kendi ekonomik-demokratik haklarıyla ilgili yaşadıkları sorunların ancak örgütlü mücadeleyle çözülebileceğine inanmaktadır. Bu duygularla öğretmenlerimizin, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin Dünya Öğretmenler Gününü kutluyoruz.

FEVZİ KILINÇ

EĞİTİM SEN KIRŞEHİR ŞUBE BAŞKANI