Anasayfa / Basın Açıklamaları / Enflasyon farkı nedeniyle “müjde” olarak yansıtılan %1,06’lık zam ve Gerçekler!

Enflasyon farkı nedeniyle “müjde” olarak yansıtılan %1,06’lık zam ve Gerçekler!

Medya da “Ek Zam”, “memura emekliye müjde” vb. başlıklarıyla yer alan haberler emekçilerin yoksulluk sınırında çalıştığı gerçekliğini gizlemeye yönelik bilgilendirilmelerdir. Ülkemiz emekçileri kırıntılarla avutulur duruma düşürülmesi çalışanların onurunun ayaklar altına alınması demektir. En düşük 13,62 TL, en yüksek 49 TL’ lik artışlar çarşı Pazar gerçekliliğinden “bi haber” siyasi iktidarların icraatıdır.
Yine AKP iktidarı tarafından bir müjde gibi aktarılan “giysi yardımı nakit ödenecek” haberi de başta hizmetli memur unvanın da çalışan kamu emekçileriyle dalga geçmekten başka bir şey değildir. Açıklanan 137 TL’lik nakit giyim yardımı “Takım elbise, ayakkabı, tulum, eldiven, kaşkol, yağmurluk kalemleri başta olmak üzere yazlık ve kışlık tüm giysi ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tespit edilmiştir. Kamu emekçileri harca, harca bitmez bu 137 TL yi nerede harcayacaklarını bilemez duruma düşürülmüşlerdir. Hizmetli Memur kamu emekçileri “yazlık, kışlık giysileri ve ayakkabıları aldıktan sonra artan parayı hükümete nasıl iade edebiliriz bu 137 TL yi bozdurup, bozdurup harcarsak yine de bitiremeyiz, artan kısmı Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e iade edelim de bütçe açığını kapatsın” diyorlar.
Evet yıllarca emeği ile geçinen insanları işsizliğe, yoksulluğa, çalışma şansına sahip olanları ise “sefalet ücretine” mahkûm edenler, bir taraftan kaşık ile verdiklerini kepçe ile alırlarken, diğer taraftan komik bile sayılamayacak “zam” ve “giysi yardımı” oranları ile tüm emekçilerle resmen dalga geçiyorlar.
Türkiye’nin dört bir yanında, yaşadıkları tüm olumsuzluklara rağmen fedakârca çalışan eğitim emekçileri, yıllardır ne zaman insanca yaşayabilecekleri bir ücret almanın mücadelesini yürütürken, memur maaşlarına yapılan son zamlarla birlikte bu mücadelenin daha da güçlendirilmesi gerektiği görülmektedir.
AKP Hükümetinin 2010 yılı için altışar aylık dönemlerle uygulamaya koyduğu %2,5 + % 2,5 ücret zammının ilk dilimi “resmi” enflasyondaki artışa paralel olarak yüzde 1,06 oranında arttırılmış ve bu oran basın yayın organlarında neredeyse “müjde” olarak yansıtılmıştır. Oysa kamu emekçileri açısından herhangi bir “müjde”den bahsetmek mümkün değildir.
2010 Temmuz ayından itibaren memur maaşları % 2,5 + % 1,06, toplamda % 3,56 oranında artacaktır. Belirlenen artış sonrasında bazı kamu emekçilerinin maaşları aşağıda belirtildiği gibi olacaktır;
Hizmetli 13/3 ———– 1.298 TL
Memur 9/2 ————– 1.337 TL
Memur 14/3 ————- 1.333 TL
Teknisyen 12/3 ———-1.510 TL
Öğretmen 9/2 ———– 1.549 TL
Öğretmen ¼ ————-1.792 TL
Araşt. Gör. 7/2 ———- 1.801 TL
Yukarıda belirtilen ücretler evli ve en az iki çocuk sahibi bir devlet memurunun aylık ücretine göre hesaplanmıştır. Aile ve çocuk yardımı ile asgari geçim indirimi hesaplamaya dâhil edilmiştir.
Enflasyon farkı nedeniyle “müjde” olarak yansıtılan %1,06’lık zam, 13. derecenin 3. kademesindeki bir yardımcı hizmetlinin maaşında 13,62 TL, 14. derecenin 3. kademesindeki bir memur için 13,98 TL ve 9. derecenin 2. kademesindeki bir öğretmen için 16,24 TL zam anlamına gelmektedir.
13. derecenin 3. kademesindeki bir yardımcı hizmetli maaşındaki 13,62 TL’lik artışla 1 ay içinde 27 tane simit, 9 litre süt, 1 kg 200 gr zeytin, 2 kg 250 gr pirinç ve 523 gr kırmızı et;
14. derecenin 3. kademesindeki bir memur ek zam olarak alacağı 13,98 TL ile 1 ay içinde 28 tane simit, 9 litre süt, 1 kg 250 gr zeytin ve 2 kg 300 gr pirinç ve 537 gr kırmızı et;
9. derecenin 2. kademesindeki bir öğretmen 16,24 TL’lik “ek zam” ile bir ay içinde 32 adet simit, yaklaşık 11 litre süt, 1 kg 475 gr zeytin, 2 kg 700 gr pirinç ve sadece 620 gr kırmızı et alabilmektedir.
Rakamlardan da açıkça görüldüğü gibi ortada kamu emekçileri açısından bir zam müjdesinden bahsetmek mümkün olmadığı gibi, Hükümetin yıllardır uyguladığı “sefalet zammı” uygulamasının son örneği yaşanmaktadır. AKP Hükümeti kamu emekçileri hemen her konuda olduğu gibi “ek zam” konusunda da resmen dalga geçmektedir.
NOT: Hesaplamalar aşağıdaki ortalama fiyatlar üzerinden yapılmıştır

1 adet simit = 50 krş
1 litre süt = 1,50 TL