Anasayfa / Basın Açıklamaları / “EVET ” DAYATMASINI KABUL ETMİYORUZ!

“EVET ” DAYATMASINI KABUL ETMİYORUZ!

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ”Türkiye Kamu-Sen ertelemeye şiddetle karşıdır. Toplu sözleşme hemen şimdi yapılmalıdır” dedi.Toplu görüşmelerin ikinci turunun yapılacağı Başbakanlık Merkez Bina’ya gelişinde açıklama yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, henüz kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını, çalışma koşullarını konuşma fırsatı bulamadıklarını söyledi. Hükümetin referandum konusundaki süreçle kamu çalışanlarının haklarının konuşulduğu toplu görüşme sürecini ”sulandırarak” birbirine dahil etmek istediğini vurgulayan Akyıldız, ”kamu çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi için toplu görüşme sürecinin ertelenmesine ya da Kaf Dağı’nın ardındaki gelişmelere, hayali bir takım uygulamalara sıcak bakmadıklarını” ifade etti.

Kamu çalışanlarının var olan grevli toplu sözleşmeli sendikal hakkının kullanılmasının önündeki tek engelin siyasi irade olduğunu ifade eden Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, şöyle konuştu:

”Toplu sözleşme yapmaya zemin müsaittir. Taraflar, talepler, masa, kamuouyu hazırdır. Siyasi irade samimi bir tavır göstererek bunu masaya yansıtmalıdır. Bunu 12 Eylül sonrasına ertelemenin hiçbir anlamı yoktur. Kamu çalışanları böyle bir ertelemeye razı değildir. Türkiye Kamu-Sen sorumluluğunun gereği olarak böyle bir ertelemeyi kabul etmeyecektir.”

Başbakan Erdoğan’ın Çorum’da Türkiye Kamu-Sen’in tutumuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmenin, kendilerinin ”referandum süreciyle memurların baskı altına alınacağı” endişesinde ne kadar haklı olduklarını ortaya koyduğunu ifade eden Akyıldız, ”Türkiye Kamu-Sen ertelemeye şiddetle karşıdır. Toplu sözleşme hemen şimdi yapılmalıdır. Bizim ideolojimiz memurun, Türk milletinin ideolojisidir” dedi.

Toplantı sırasında Türkiye Kamu-Sen’in ne kadar haklı olduğu ortayı çıktı. Kamu İşveren kurulu üyelerinden Kamu-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Çiçek yaptığı açıklamayla kamu çalışanlarının toplu sözleşme yapması için referanduma evet denilmesi gerektiğini söyledi. Hükümetin sözcüsü gibi konuşan Çiçek, toplu sözleşme için ilgili düzenlemelerin referandumdan evet çıkmasın bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. Çiçek, Konfederasyonlardan referandumda evet demeleri yönünde telkinde bulunmayı da ihmal etmedi.

Çiçek’in bu açıklamasına özellikle Türkiye Kamu-Sen’den büyük tepki geldi. Bunun üzerine Bakan Hayati Yazıcı, sürece toplu görüşme şeklinde devam edeceklerini açıkladı. Toplantı gündem maddelerinin oluşturulmasıyla devam etti. Ardından 2009 yılında mutabakat altına alınan maddelerin görüşülmesine geçildi.

Toplantıda, toplu görüşmelerin sendikaların taleplerini görüşmek üzere 24 Ağustos 2010 tarihinde, maddi talepleri görüşmek üzere de 28 Ağustos 2010 tarihinde bir araya gelme kararı alındı.