Anasayfa / Basın Açıklamaları / Hesap İşletim Ücreti ve Kredi Kartı Aidatı Alımı Hukuksuzdur

Hesap İşletim Ücreti ve Kredi Kartı Aidatı Alımı Hukuksuzdur

Bankaların Hesap İşletim Ücreti ve Kredi Kartı Aidatı adı altında altıkları ücretler TÜKETİCİ HAKLARINA AYKIRI olup, aynı zamanda Hukuksuz Bir İşlemdir. Ankara ilinde görev yapan bir sendika üyemiz (Türk Eğitim Sen üyesi), banka hesabından kesilen hesap işletim ücreti bedeli ile kredi kartı için alınan üyelik ücretinin kendisine iade edilmesi için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmuştur. Yenimahalle Tüketici Sorunları Hakem Heyeti üyemizin talebini kabul etmiş ve üyemizden tahsil edilen ücretin iadesine karar vermiştir.
Üyelerimizin bu konuda yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi için hesapları olan bankalara başvurarak hesap işletim ücreti bedeli ile kredi kartı için alınan üyelik ücretlerinin kendilerine iadesini talep etmeleri ve olumsuz gelen bir yanıt üzerine de Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmaları gerekmektedir. Önemle duyurulur.

Türk Eğitim-Sen
İstanbul Bölge Başkanı
Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

ÖRNEK DİLEKÇE

… BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Bankanızın … tarihinden beri … nolu kredi kartı kullanıcısıyım. Bankanız tarafından hiçbir hizmet karşılığı olmaksızın, kredi kartı aidat bedeli olarak … TL hesap dökümüme yansıtılmakta ve şahsımdan tahsil edilmektedir.

4822 Sayılı Kanun ile Değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Sözleşmedeki Haksız Şartlar” başlıklı 6. maddesine ve 5464 Sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunun 24. maddesine göre bankanızın almış olduğu bu kart ücreti, herhangi bir hizmet karşılığı olmadığından ve de söz konusu sözleşme şartı önceden hazırlanmış, özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle içeriğine etki edilemeyip; müzakere edilemediğinden haksız bir şarttır. Ayrıca 5464 sayılı yasanın 44. maddesinde yapılan atfa binaen, uyuşmazlıkların Tüketici Hakem Heyeti`nde ve/veya Tüketici Mahkemesi`nde çözümleneceği hüküm altına alınmıştır, denilmektedir.

Her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Bu sebeple haksız bir şart içeren sözleşmeler geçersizdir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle hakkaniyet ve mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde bankanız tarafından şahsıma ait hesaptan kesilerek tahsil edilen … YTL kart bedelinin ve daha önce yine aynı nedenle kesilmiş olan geçmiş dönemlere ait kart bedellerinin ve hesabımdan kesilen hesap işletim ücretinin, diğer haklarım saklı kalmak kaydı ile en geç 7 (yedi) gün içerisinde tarafıma iade edilmesini; bundan sonra da bahse konu kart ücretinin alınmamasını, aksi takdirde hakkınızda Tüketici Hakem Heyeti`ne iade için müracaatta bulunulması ve her türlü yasal yollara başvuracağımı ihtaren bildiririm.

Tarih:

Ad-Soyad: