Anasayfa / Basın Açıklamaları / Hükümet, Emekliyi Yine Yok Saydı

Hükümet, Emekliyi Yine Yok Saydı

Türkiye Kamu-Sen Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ve Türk Büro-Sen Genel Başkanı Sayın Fahrettin Yokuş’un Emekli Zamlarıyla İlgili Açıklamasıdır:Değerli Basın Mensupları,

Bildiğiniz üzere, yaklaşık 7.5 milyon memur ve işçi emeklisinin büyük bir ümitle beklediği, 2011 yılı maaş zamlarının açıklanmıştır. Açıklamanın ısrarla Başbakan Erdoğan tarafından yapılacağının ifade edilmesi emeklilerimizde büyük bir beklenti meydana getirmiştir.

Ama ne yazık ki Akp grup toplantısında Başbakan’ın yaptığı açıklama ile maaşların 80 ila 90 lira zamlanacağı haberi, milyonlarca emekliyi hüsrana uğratmıştır. Emeklilerimize reva görülen zam oranı da memurlarımıza verilen zam oranı gibi hayal kırıklığı yaratmış, tabiri caizse “dağ fare doğurmuştur.”

Türkiye ekonomisinin çok iyi gittiğini, büyümenin hızla gerçekleştiğini sürekli olarak yapmış oldukları konuşmalarda dile getiren hükümet yetkilileri, bu iyi gidişten ve büyümende neden emeklileri ve memurları nasiplendirmemektedir? Halen devlete hizmet eden kamu çalışanları ve yıllarca hizmet etmiş emeklilerimiz, asgari yaşan standardının altında bir yaşama neden mahkum edilmektedir?

Eğer bir ekonomide büyüme ve iyileşme varsa bundan faydalanmak, işçi, memur ve emeklilerin de hakkıdır. Hükümetin ekonomiye dair yapmış olduğu tespitlerle çalışanlara ve emeklilere reva gördükleri çok düşük zam oranları bir çelişki yaratmaktadır.

Her ne kadar hükümet yetkililer kabul etmeseler de, ülkemizde ki ekonomik şartlar oldukça ağırdır. Dar ve sabit gelirliler, ay sonunu getirememe kabusu ile icra ve iflasın eşiğinde bir hayat sürmektedir. Yaşam koşullarının zorluğuna bir de ilerleyen yaşa bağlı olarak sağlık giderleri eklenen emeklilerimize, “80 lira” zam vermek onları ölmeye mahkum etmektedir.

Memura, emekliye,işçiye büyüyen ekonomiden pay vermeyeceksiniz; refah seviyelerini yükseltmeyeceksiniz; insan onuruna yakışan bir gelir temin etmeyecekseniz; ekonomimiz iyi diyeceksiniz. İyi ekonomiden kastınız; borsanın rekorlar kırması ise o zaman siz halkın değil sermayenin hükümetisiniz. Havadan para kazananların yanındasınız.

Türkiye Kamu-Sen, sadece memurların değil emeklilerinde hakları için mücadele ettiğini; Toplu Görüşme sürecinde taban Aylığına zam yapılması için göstermiş olduğu kararlılıkla bir kere daha ispat etmiştir. Uzlaştırma Kurulu’nun kabul etmesine rağmen Kurul kararlarını dinlemeyerek yasaları ihlal eden hükümet, aynı şekilde maaş zamlarında da emeklileri mağdur etmiştir. Emeklilerimize reva görülen bu cüzi artışı kabul etmemiz mümkün değildir.