Anasayfa / Basın Açıklamaları / İŞYERLERİNE KADIN KOTASI GETİRİLSİN

İŞYERLERİNE KADIN KOTASI GETİRİLSİN

Bugün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, birçok kurum bugün kadınlar ile ilgili mesajlar yayımladı. Kadınların toplumdaki yeri hakkında kendilerince değerlendirme yaptılar. Ancak neredeyse hiç kimse Türkiye’de çalışma hayatında olan kadınların şartlarının gittikçe zorlaştığından bahsetmedi. Türk kadınının Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Kazanımları, Avrupa’daki hemcinslerinden bile çok ilerde iken bugün gerçek yaşamda, özellikle de iş hayatında, kadınlar zor günler yaşamaktadırlar.

İŞYERLERİNE KADIN KOTASI GETİRİLSİN

Ülkemizde, çalışan kadınlara karşı yapılan ayrımcılık ciddi boyutlara ulaşmıştır.Çalışma hayatında kadın ikinci sınıf insan muamelesi görmektedir.Kadın çalışanların mesleki olarak,insan kaynakları açısından ve eğitimi anlamında ciddi sıkıntıları vardır. Türkiye de kadınların iş gücüne katılım oranları her geçen yıl düşmektedir. AKP iktidarının başlangıcında, %26 olan kadınların işgücüne katılım oranı, bugün % 22 lere kadar gerilemiştir. Ülkemizde son yıllarda kadın ile ilgili ortaya konulan sorun olarak kamuoyunu meşgul eden tek konu ; kadın = başörtüsü olarak lanse edilmiştir. Başörtüsü de çok önemli bir sosyal problemdir, ancak,kadın denince, kadının sorunları denince,sadece başörtüsü sorunu akla gelmemelidir.Türkiye’de kadın sorunlarının daha büyük ve kapsamlı olduğunun kabul edilerek,çözüm yollarının ona göre ortaya konması gerekir. Ülkemizin kalkınması daha ileri seviyelere ulaşması için, Kadınları çalışma hayatında taçlandırmamız gerekir. Mesela; kadınların işgücüne katılımlarının arttırılması için işyerlerine kadın kotası uygulanabilir. Kadınlara karşı işyerlerinde cinsel ve psikolojik tacizler yaygındır. Kadınlar siyasi partilerce de istismar edilmektedir.Bu konularda da ciddi önlemler alınmalı ve caydırıcı yaptırımlar uygulanabilecek yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Eğitim İş kolunda çalışan Kadınların, oran olarak erkeklerden daha fazla olmasına ragmen, yönetici pozisyonundaki kadın oranı düşüktür.Eğitim iş kolunda çalışan Kadınlar, çalışma hayatında kadın ve erkeklerin birbiriyle eşit koşullarda yarışmadığına inanmakta ve toplumda kadınların yaşadığı en büyük sorunun kadınlara yönelik ayrımcı tutum ve davranışlar olduğunu söylemektedirler.Ekonomik bağımlılık, kadınların eğitimine gereken önemin verilmemesi, fiziksel ve sözlü şiddete maruz kalmak gibi sorunlar hala gündemimizi meşgul etmektedir.

Bağcılar İstanbul Ticaret Odası ilköğretim okulunda geçtiğimiz günlerde işlenen hunharca cinayet de kadınların öğretmen olsalar bile, sınıfta derste oldukları anda bile can güvenliklerinin olmadığını açıkça gösteriyor.

Biz Türk Eğitim sen İstanbul 5 Nolu şubesi olarak kadınlar günü vesilesiyle tüm toplumu bir kez daha düşünmeye ve kadın haklarının sadece kağıt üstünde kalmamasını, Ülkemizde; cinsiyet ayrımcılığının yapılmadığı, kadınlara yönelik şiddet ve istismarın yaşanmadığı, kadınların okuma oranının yüzde yüze ulaştığı, kadınların her alanda varlığını ve etkinliğini artırdığı bir toplum yapısına kavuşmayı diliyoruz.

Enver DEMİR

Türk Eğitim-Sen İstanbul 5 No lu Şb.Bşk