Anasayfa / Basın Açıklamaları / KESK ALANLARDA EMEKÇİLERİN TALEPLERİNİ HAYKIRMAYA DEVAM EDİYOR!

KESK ALANLARDA EMEKÇİLERİN TALEPLERİNİ HAYKIRMAYA DEVAM EDİYOR!

4. Tur görüşmeler 28 Ağustos Cumartesi günü (bu gün) saat 11 de Başbakanlık binasında “masacı” sendikalarla hükümeti temsilen bakan Yazıcının arasında sahnelenecek oyunun finali belli olduğundan (2,7+2,7) kamu emekçileri haklı olarak tolu görüşme gündemiyle ilgilenmiyor hatta kaile bile almıyor. Yandaş medyanın ve hükümetin Anayasa referandum tartışmalarıyla birleştirerek gündemde tutma gayreti bile kamu emekçilerini haklı duyarsızlığını etkilemedi. Konfederasyonumuz KESK in “orta oyununu” bozması ve masacıları ve hükümeti toplu SÖZLEŞMEYE çağrısı kamu emekçilerinin ilgi duyduğu ve ümit bağladığı tek ses oldu.
Bu gün yine ülkemizin tüm şehirlerinde ve en işlek alanlarında olacağız üyelerimiz başta olmak üzere tüm kamu emekçileriyle el ele, omuz omuza insanlık zinciri oluşturacağız. Israrla taleplerimizi dilendirip oynana oyunu teşhir edeceğiz.
Hükümet bu yıl da toplu sözleşme hakkımızı yok saymakta, sendikal haklarımızı pazarlık konusu haline getirmeye devam etmekte ve uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmemekte ısrar etmektedir. Toplu görüşmelerde direten Hükümet kadar bu oyunun parçası olan konfederasyonlar da emekçilerin tarihinde kötü bir sayfadan ibaret kalacaklardır.
Hükümetin bakanı YAZICI’nın kamuoyuna yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamakta, sürmekte olan toplu görüşmelerde diğer konfederasyonların imza atmasını kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. KESK’in talepleri emekçilerin gerçeğini yansıtmaktadır.
Hükümet bu yıl da emekçilerin önüne aynı yemeği ısıtıp koymuştur. Ancak bu yemek kokuşmuş sayın bakan. Bizler ücret artışlarında enflasyona dayalı hesaplamayı, yüzdelik artışları kabul etmiyoruz. Emekçiler için en az 1650 lira temel ücret talep ediyoruz. Buradan kamuoyuna soruyoruz KESK’in talepleri marjinal diyen Bakan mı haklı, KESK mi haklı?
Bakanın talebimizin % 40 ücret artışına tekabül ettiğini ve bunun kaynağını bizim söylememizi istemiş. Buna iki yanıtımız var, biz hiçbir biçimde yüzdelik taleplere itibar etmiyoruz, Türkiye’nin gerçeklerine dayanıyoruz. Ayrıca biz KESK olarak nasıl kaynak bulunacağını defalarca söyledik; sorun değil bir kez daha söyleyelim: kaynak barıştır, askeri harcamalardan kısacaksınız, sermaye gelirlerini vergilendireceksiniz, bütçe hazırlarken yüzünüzü küresel sermayeye değil halka çevireceksiniz. Kaldı ki kaynak bulmak kaynak yaratmak sendikaların değil, Hükümetin görevidir.
Bu siyasi iktidarın emeğe, emekçilere bakış açısını değiştirmesi gerekiyor. Bu çarpık bakış açısının ürünü olarak halen 7 arkadaşımız tutukludur ve bir genel başkanımız gözaltındadır. Siyasal iktidar muhalif duruşların zerresine bile tahammülsüzdür. Özellikle partizanlığın, kadrolaşmanın en yoğun olduğu Diyanet İşleri Başkanlığı söz konusu olunca bu tahammülsüzlük her türlü ölçüyü aşmaktadır. DİVES Genel Başkanı Lokman ÖZDEMİR geçen yıl görevden men edilmişti, mahkeme kararıyla görevine döndü şimdi de yapılan bir operasyonla gözaltına alındı, özel yetkili mahkemeye çıkarıldı.
Siyasi iktidarın beklentisi hak arayanların sendikal mücadelede yer alanların baskı, sürgün, gözaltı ve tutuklamalarla yıldırılması, sendikalarımızın zayıflatılması ise bu beklentinin boş olduğu bilinmelidir. KESK devlet güdümlü, yandaş bir sendika değil, bir mücadele örgütüdür. KESK’in tarihini inceleyenler bunu görecektir. Konfederasyonumuz üzerindeki baskılara son verilmeli tutuklu arkadaşlarımız ve gözaltındaki genel başkanımız Lokman Özdemir hemen salıverilmelidir.
Görüşmelere katılan konfederasyonlara da bir çağrımız var: taleplerimizin altında bir mutabakata imza atmayın! Gelin taleplerimizi elde etmek için hep birlikte hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanalım greve gidelim.
Yaşasın emek, barış ve demokrasi mücadelemiz…
Göksel Rıza ÖZKAN
Niğde Eğitim Sen Başkanı