Anasayfa / Basın Açıklamaları / Kubilay Adana’da da anıldı

Kubilay Adana’da da anıldı

ADANA- İzmir’in Menemen İlçesi’nde askerlik görevini yaparken şehit edilen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, ölümünün 80. yılında törenle anıldı. Cumhuriyet için Adana Güç Birliği Platformu’nu oluşturan kurum ve kuruluşların temsilcileri Uğur Mumcu Meydanı’ndan Atatürk Parkı’na kadar ellerindeki Türk bayrakları, pankartlarla sloganlar atarak yürüdü.

Atatürk Parkı’ndaki törende katılımcılar adına Cumhuriyet İçin Adana Güç Birliği Platformu Dönem Sözcüsü İsa Kayadan yaptığı konuşmada, 80 yıl önce Asteğmen Kubilay’ın 24 yaşında, Bekçi Hasan ve Şevki Beyle birlikte yobazlar tarafından katledildiğini anımsattı. Bu olayın simgeleşerek tarihe Menemen Olayı-Kubilay Olayı olarak geçtiğini dile getiren Kayadan, Cumhuriyet’e, Kubilay’a ve arkadaşlarına yapılan bu çirkin saldırırın toplumsal bellekten hiçbir zaman silinmediğini ifade etti.

Kayadan, “Bu saldırıyı yapan çirkin düşünceli insanların temsil ettikleri zihniyet, bugünde farklı zamanlarda farklı mekânlarda farklı aktrislerle karşımıza çıkabiliyor. Bunların çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Menemen’de şehit olan Kubilay ve arkadaşları Türkiye Cumhuriyetinin, bağnazlığa ve karanlık düşüncelere karşı başlattığı savaşın simgesi olmuş, Cumhuriyet’e sahip çıkılması uğrunda, canını ortaya koyarak, bizlerin gönlünde ölümsüzleşmiştir. Kubilay onurlu girişimiyle, Cumhuriyet’in tüm kazanımlarıyla korunacağının en somut örneği olarak tarihimizde ki saygın yerini devrim şehidi olarak almıştır. Cumhuriyetimizin laik yapısının korunması, dinin siyasal amaçlı olarak kötüye kullanılmasının önlenmesi gerekmektedir. Toplumun bu yönde bilinçlendirilmesi, devrim yasalarının ödünsüz uygulanmasıyla mümkündür” dedi.

Kayadan, Cumhuriyet, bağımsızlık, ulusal bütünlük ve yurtseverlik için bir araya geldiklerinin altını çizerek toplumun farklı kavramlarla bölmeye çalıştığını söyledi. Kayadan, “Kimse bizi laik-dindar diye ikiye bölmeye kalkışmasın. Biz başında örtüsü olan Devrimci Cumhuriyet kadınlarının elinde yetiştik. Biz ibadetlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün ruhunu yâd eden babaların ekmeğini yedik. Laikliği savunmak, yalnızca yaşam tarzımız değil, asıl olarak ülkemizi ve uygar dünyayı savunmaktır. Bizi kimse etnik kimliklere gömmeye kalkışmasın. Biz, dilimizin farklı lehçelerini fıkralara taşıyanlar o fıkralara hep birlikte gülenleriz. Bizim sorunumuz, içinde boğulduğumuz eşitsizliklerdir, işsizliktir, gerici kadrolaşmadır, özgün tohumlarımızı kullanamaz tarlalarımızı üretemez hale düşmemizdir, nüfusumuzun yarısının yoksulluğa gömülmüş olmasıdır, bizim sorunumuz emekçiye, üniversiteli gençlere karşı zalim tutumlardır, sosyal güvencesizliktir, bizim sorunumuz altıyla üstüyle topaklarımızın satışa çıkarılmış olmasıdır. Ve bizim isyanımız hukukun tam bağımsızlığına müdahale edilmesidir” diye konuştu.

Atatürk’ün aydınlattığı tam bağımsız Türkiye yolunda ilerleyeceklerini, Cumhuriyete ve Atatürk devrimlerine bağlılıklarını her koşulda göstereceklerini dile getiren Kayadan, Kubilay’ı ve Cumhuriyet uğruna can veren tüm devrim şehitlerini saygıyla andıklarını sözlerine ekledi.