Anasayfa / Basın Açıklamaları / LAİK, SOSYAL, HUKUK DEVLETİ’NDEN VAZGEÇİLEMEZ Eğitim İş Adana

LAİK, SOSYAL, HUKUK DEVLETİ’NDEN VAZGEÇİLEMEZ Eğitim İş Adana

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 87’inci yıldönümünü, Türk ulusu için Cumhuriyetin öneminin bilinci ve kurucusuna duyduğumuz saygı ve sevgiyle kutluyoruz. Bu duyguları taşıyan herkese Cumhuriyetimizin 87.yılı kutlu olsun.

Bilindiği gibi, çağdaş, demokratik ve laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri; 19 Mayıs 1919’da atılmış, 23 Nisan 1920’de ulusal egemenlik anlayışı kabul edilmiş, 29 Ekim 1923’te en büyük devrimimiz olan Cumhuriyet’in ilanı ile sonuçlanmıştır.

Anadolu’nun bozkırında filizlenen cumhuriyet, Anadolu’da yaşayan halkın kötü yazgısını yenmiştir. Yaşama geçirilen cumhuriyet, ne bir sınıfın, ne de bir zümrenin cumhuriyetidir. Ulusun egemenliğine dayanan bir yönetimdir. Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştıran Mustafa Kemal Atatürk’ün “ulusal egemenlik” ilkesi, günümüzde kimilerinin zannettiği gibi meclisteki çoğunluğun istediğini yapma özgürlüğü demek değildir. . Uzlaşmayanlar, biat edenler, gölgesiyle kavga edenler, Cumhuriyetin değerlerini ve kazanımlarını “babalar gibi satanlar, pazarlayanlar”, demokrasiyi amaç değil, araç olarak görenler asla demokrasiden söz edemezler.

Günümüzde Cumhuriyetin temel nitelikleri tartışmaya açılmakta; üniter devlet yapısı hedef alınmakta; devrim yasaları çiğnenmekte; Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda oluşturulan çağdaş bilim ve eğitim hedefi terk edilmekte; Cumhuriyetin temel ilkelerinden olan ‘’sosyal hukuk devleti’’ ilkesi ayaklar altına alınmakta âdete toplum sadaka kültürüne mahkûm edilmektedir.

Türkiye, bir karanlığa doğru sürüklenmektedir.

Eğitim-İş, tam bağımsızlık ve ulus egemenliğine dayanan; laik, demokratik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni, üniter devlet yapısı içinde korumaya ve sonsuza değin yaşatmaya kararlıdır.
Büyük Atatürk, 1925 yılında genç Cumhuriyetin yurttaşlarına ve bütün dünyaya şu tarihi mesajı veriyordu:

”Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ve meczuplar memleketi olamaz.”

Bu tarihi saptama, bugün yaşananlara bakıldığında Büyük Önder’in kaygılarının ne kadar yerinde olduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir. Atatürk’ün 85 yıl önce saptadığı tehlike, onun aydınlık izinde gidenler tarafından umarız yeterince anlaşılmıştır.

Atatürk’ün ve onun kurduğu Cumhuriyetin aydınlık yüzleri olarak bizler her türlü tehlikenin farkındayız. Yetiştirdiğimiz Türk gençliğini de bu konuda uyanık tutmak asli görevlerimizden biridir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.
Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor, tüm ulusumuzun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyoruz.

Eğitim İş Adana Şube Yönetim Kurulu Adına
İsa KAYADAN