Anasayfa / Basın Açıklamaları / LOZAN ANTLAŞMASI’NIN 87. YILDÖNÜMÜNÜ İNANÇLA KUTLUYORUZ

LOZAN ANTLAŞMASI’NIN 87. YILDÖNÜMÜNÜ İNANÇLA KUTLUYORUZ

87. Yıldönümünü kutladığımız Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyetinin tapu senedidir. Lozan Barış Antlaşmasının değerini ve önemini anlayabilmek için dünyada benzeri görülmemiş bağımsızlık mücadelesi örneği olan kurtuluş savaşımızı hatırlamalı. Ancak sömürgeci güçlere karşı kazanılan bu mücadeleyi hiçe sayan Sevr Antlaşmasının da hedeflerini bugünkü koşullarda iyi değerlendirmeliyiz. Çünkü Sevr bir bitişin, bir iflasın ve korkunç ihanetin belgesi olarak ölü doğmuş ve tarihteki yerini almıştır.

Lozan Antlaşması Ulusumuz için neden önemlidir? Çünkü Lozan Antlaşması ile:

Kurtuluş Savaşının askeri zaferleri siyasi bir zaferle taçlandırılmıştır.

Dünya Savaşını bitiren antlaşmalar arasında yürürlüğü en uzun süren antlaşmadır. Günümüzde geçerliliği sürmektedir.

Sömürge altında yaşayan milletlere örnek olmuştur.

Misak-ı Milli sınırları büyük ölçüde sağlanmıştır.

Türkiye tarihinde yeni bir dönem başlatmıştır. Sevr Antlaşması’nı geçersiz kılmıştır.

En önemlisi:

Türk ulusunun tam bağımsızlığı kanıtlanmıştır.

Lozan Antlaşmasının kabulünün 87. yıldönümünü ne yazık ki Cumhuriyetin içten ve dıştan baskılarla nitelik değiştirmeye ve demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olmaktan uzaklaştırılmaya zorlandığı bir dönemde kutluyoruz. Ancak bu dönemin, Cumhuriyetin gerçek sahibi vatansever Türk halkının gücü, ısrarı ve azmiyle aşılacağına inancımız tamdır. Biliyoruz ki tarih tekerrürden ibarettir. Tarihine sahip çıkanlar, onu tekrarlamaktan asla çekinmezler.

Lozan bağımsızlık demektir, Lozan egemenlik demektir. Bu iradeye sahipseniz; ülkenizin savunması ABD’ye bırakılmaz, bütçeniz IMF’ye teslim edilmez, yönetiminiz Brüksel memurlarına terk edilmez. Yani sömürgeleşmezsiniz, parçalanmazsınız, dayatmalara boyun eğmezsiniz.

19 Mayıs 1919 ‘da Samsun’da yakılan ateşin takipçileri, Sevr özlemcilerine ve onların yerli işbirlikçilerine gereken dersi dün olduğu gibi bugün de verecektir.

Lozan Antlaşması’nın 87. yılını kutlarken, başta Mustafa Kemal ATATÜRK ve İsmet İNÖNÜ olmak üzere bu büyük zaferi bizlere armağan eden bütün kahraman şehit ve gazilerimizi özellikle her gün yurdumuzun dört bir köşesinden şehit haberi gelen Mehmetçiklerimizi de saygıyla ve minnetle anıyor, emanetlerinin bekçisi olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. Bundan sonrada haykıracağız.

Yaşasın “Tam bağımsız ve demokratik Türkiye!”

“CUMHURİYET İÇİN ADANA GÜÇBİRLİĞİ”

(EĞİTİM İŞ, TARIM ORMAN İŞ, ADD, EĞİT-DER, ÇYDD ÇUKUROVA, ÇYDD ADANA, ALEVİ KÜLTÜR DERNEKLERİ, BİZKAÇKİŞİYİZ DERNEĞİ, 68’LİLER BİRLİĞİ, ÇÖZ-DER, CHP, DSP, İP, BCP, YENİ PARTİ)

İsa KAYADAN

Cumhuriyet Güçbirliği Adana Dönem Sözcüsü