Anasayfa / Basın Açıklamaları / MAAŞLARIN ÜÇ GÜN ÖNCE VERİLMESİ , ARİFE GÜNÜNÜN TATİL EDİLMESİ EMEKÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜR MÜ?

Ekonomik sorunların önümüzdeki dönemde katlanarak artacağı endişesi ve demoralizasyon toplumun büyük bir kısmına yayılmış durumdayken geniş halk yığınları pazardan “domates” dahi alamazken AKP hükümeti bayram müjdesi sayılabilecek kapsamlı bir iyileştirme paketi yerine maaşlarımızı üç gün önce ödeyerek, arifeyi tatil ederek zevahiri kurtarma politikalarına devam ediyor.
Yapılan bir ankete göre halkın yüzde 82’sinin ekonomik krizin etkilerini gündelik hayatlarında hissettiğini, yüzde 52’sinin ise hükümetin krizi doğru bir şekilde yönettiğine inanmadığını gösteriyor.
Durum bundan ibaret olmasına karşın Sayın Başbakan “Krizin artık bittiğini”, “Bu krizin Türkiye üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını” “Ülke ekonomisinin %8.5 büyüdüğünü” iddia edip durmaktadır. Anlaşılan odur ki, Kurban Bayramı sadece Başbakan, hükümet çevresi ve kol kanat gerdikleri zenginler yaşayacaktır.
Hayat şartlarının emekçiler açısından nasıl daha da zorlaştığını gösteren veriler gittikçe çoğalmaktadır. Kasım 2009 – Kasım 2010 arası yıllık fiyat artışları bir araştırmaya göre şöyledir: (İTO Ekim 2010)
“Ekmekte yüzde 30, makarnada yüzde 38, kırmızı ette yüzde 35, margarinde yüzde 16, patateste yüzde 18, domates yüzde 300, kuru fasulyede yüzde 33, mercimekte yüzde 118, toz şekerde yüzde 16, çayda yüzde 12, tekel ürünleri yüzde 15, Pirinçte yüzde 48 ve bulgurda yüzde 53, artış olmuştur.
Yine bu aylara göre kirada yüzde 13 artış yaşanırken, elektrikte yüzde 54, doğalgazda yüzde 5, tüpte yüzde 11 ve kömürde yüzde 52 artış yaşanmıştır.
Hastane yatak ücretleri yüzde 71, ameliyat ücretleri ise yüzde 23 oranında yükselmiştir. Belediye otobüs yüzde 16, dolmuş ve banliyö tren ücretleri yüzde 18 artmıştır.” Tüm olumsuz tabloya bir de işsizlik oranlarını ekleyelim.
“İŞKUR’ un istatistiklerine göre 2009 Ekim ayından günümüze kuruma başvuran işsiz sayısı son 11 ay da yüzde 128 artmış durumdadır.”
Emekçilerin enflasyonunun, resmi enflasyondan farklı olduğu ve hane halkı harcamalarının yaklaşık yüzde 60’ının gıda, konut-kira ve ulaşım harcamalarından oluştuğu göz önüne alındığında her gün bir fabrikadan üretime ara verildiği, irili ufaklı çok sayıda işten atılmaların yaşandığı, işçilerin ücretsiz izine gönderildiği haberleri buna eklendiğinde emekçilerin yaşamının ne kadar zorlaştığı ve yaşanılan demoralizasyonun boyutu ortaya çıkmaktadır.
Önceleri, dünyayı saran ekonomik krizin ülkemizden teğet geçeceğini söyleyip inkâr eden, şimdi ise krizin bittiği ve büyümenin başladığı masallarını anlatan AKP hükümetinin, emekçilerin ve halkın yaralarına derman olmayacağı gayet net bir biçimde anlaşılmaktadır.
Bu durumda emekçiler, kurban bayramına bu güne kadar kazanımları olan özlük haklarını da gelecek yakın günlerde kaybedecekleri ürküsüyle gireceklerdir.
Bütün pazar yerlerinde “bayramlık alamadım” “tencerem boş” diyenlerin “bayramı” coşkuyla kutlayacağını beklemek kelimenin tam anlamıyla emekçilere ve sorunlarına sırtını dönmektir.
Bu vesileyle , yeni bir kurban bayramı daha yine burukluk ve moral bozukluğu içinde geçirecek olan işçilerin, emekçilerin ve halkımızın bayramını hükümetin neoliberal politikalarına inat kutluyor, özgür, refah ve demokratik bir ülkede güzel günler görülebileceğine, her günümüzün bayram sevinci içerisinde geçeceğine, sınırsız ve sömürüsüz bir dünya ya olan inanç ve umutlarını karartmamalarını diliyor “bayram tadında bayramların” yaşanacağı güzel günlerin birleşik örgütlü mücadelemizle geleceğini belirtiyorum.
Göksel Rıza ÖZKAN
Niğde Eğitim Sen Başkanı