Anasayfa / Basın Açıklamaları / MEB’de Rotasyon Zulmü Devam Ediyor

MEB’de Rotasyon Zulmü Devam Ediyor

Yaklaşık 15 bin okul müdürü görevde beş yılını doldurdukları bahanesiyle zorunlu yer değişikliğine, daha doğrusu sürgüne tabi tutuluyor. Sendika olarak hak ve hukuka uygun, özellikle okullarında başarılı olan müdürlerin üst bir makama kendi istekleriyle tayin olmalarından yanayız. İstemediği halde okul müdürlerinin bir başka okula zorla tayin edilmelerini eğitim ve öğretim açısından doğru bulmuyoruz. Milli Eğitim Bakanlığının asli vazifesi okul müdürlerinin moralini bozmak değil, aksine motivasyonlarını artıracak çalışmalar yapmaktır.

MEB’in yürürlüğe koyduğu rotasyon genelgesi kazanılmış hakları geri almakta, performans ve başarıyı dikkate almamaktadır. Ayrıca bilgisayar kurası ihdas ederek sürgün ve kıyımı meşru hale getirmektedir. Zorla, başarılı ve çalışkan idarecileri istemedikleri yerlere gitmelerini öngörmektedir. Bunun eğitimde kargaşa ve huzursuzluğa neden olacağını defalarca dile getirmemize rağmen Bakanlık bu konuda iyi niyet girişiminde bulunduysa da, alınan duyumlara göre bir sendikanın kadrolaşma isteğinin ağır basması sonucu bu iyi niyet girişimi akamete uğramıştır.

Bir Bakanın ülkenin menfaati ve eğitimcilerin hak ve hukukunun korunması için değil de, eğitim camiasında azınlık bir sendikanın isteği doğrultusunda hareket etmesini akli selimle izah etmek mümkün değildir. Eğitim iş kolunun iki büyük sendikası bu haliyle rotasyonun büyük sıkıntı ve huzursuzluklara neden olacağını hem Bakanlığa ve hem de kamuoyuna bildirmesine rağmen, Bakanlığın rotasyonu hak ve hukuka uygun düzeltmeler yapılıncaya kadar ertelememesi Eğitim Tarihimize kara bir leke olarak girecektir.

MEB bir taraftan rotasyonun uygulanması için bazı illerde rotasyona tabi olacak okul müdürlüklerini münhal (açık) ilan ederken beri taraftan da açık ilan edilen bazı okulları zorunlu yer değiştirmenin kapsamı dışına almıştır. Nitekim İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü 09.07.2010 tarihinde münhal ilan ettiği Üsküdar İlçesi Beylerbeyi Sabancı Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsünün müdürlüğü kadrosunu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdiği 22.07.2010 tarihli ve 78553 sayılı yazılarıyla Bakanlık emri gereği açık ilan etmekten vazgeçmiştir.

Yine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü rotasyona tabi okulların sayısını 09.07.2010 tarihinde 1006 olarak ilan ederken, 23.07.2010 tarih saat 01.30 itibarıyla bu sayının 1067 olduğu görülmektedir. Rotasyonla ilgili müracaat süresinin dolmasına bir iş günü kalmasına rağmen İstanbul’da hala, münhal olduğu halde açık gösterilmeyen okullar bulunmaktadır. Nitekim Kadıköy ilçesi Hayrullah Kefoğlu Anadolu Lisesi Müdürlüğüne 76. Maddeye göre yapılan müdür atamasını İdari mahkeme 29 Nisan 2010 tarihinde iptal etmesine rağmen bu okul hala İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün münhal ilan ettiği okullar içerisinde yer almamaktadır. Yine Üsküdar İlçesi İ.Hakkı Konyalı İ.Ö Okuluna 2006 yılında müdür yardımcısı olarak atanan bir sendikanın şube yönetim kurulu üyesi, daha sonra 76. madde göre Deniz-İş İ.Ö Okuluna müdür olarak atanmış ve bilahare ataması mahkeme kararıyla iptal edilmiştir. Ancak aynı kişi, açık ilan edilmeden Üsküdar İlçesinin en iyi okullarından biri olan Belma Güde İ.Ö Okuluna iki-üç gün önce müdür olarak atanmıştır. Arnavutköy ilçesindeki bir okul müdürü bütün uyarılara rağmen okula gelmemesinden dolayı yapılan soruşturma neticesinde görev yeri değişikliği cezasına çaptırıldı. Ancak bu okul müdürü mükâfatlandırılarak Kadıköy ilçesinin en iyi okullarından Şener Birsöz İlköğretim Okulu’na müdür olarak kararnamesi çıkartıldı. Bunlar bizim tespit ettiklerimiz ve duyum aldıklarımız. Kim bilir daha neler var neler !..

Sayın Milli Eğitim Bakanı bu haksızlıkları ve usulsüzlükleri yapanlarla mı zorunlu rotasyonu gerçekleştireceksiniz? Kurucu Müdürlük konusunda Valiliğe yanlış işlem yaptıranlarla mı beş yılını dolduran okul müdürlerini zorunlu yer değişikliğine tabi tutacaksınız?

Sayın Bakan, İstanbul’da 2010 yılının Ocak ayı sonunda yapılan okul müdürü atamalarında, gece saat 24’de kadar okul müdürü gözüküp, bu saatten sonra puanları yüksek olduğu halde bir kısım adayların okul müdürlüklerinin düşürülerek daha düşük puanlıların atamasının yapıldığını biliyor musunuz? Yine Kartal Köy Hizmetleri Anadolu Lisesine daha düşük puanlı bir kişi atanıp, bu atamanın beş altı gün önce iptal edildiğinden haberiniz var mı?

Sayın Bakan, “İstanbul Müdür Rotasyonunda büyük şüphe” olduğu ve rotasyon için “başvuruyu yapan okul müdürlerinin tercihlerinin bazı kesimlere açıklandığı ve bu tercihler doğrultusunda tedbirler alındığı” haberleri internet sitelerinde yer almaktadır.

Sayın Milli Eğitim Bakanı, Bakanlığınızın deldiği rotasyon uygulamasından hala vazgeçmeyecek misiniz? Eğer bu haliyle rotasyonu uygularsanız, oluşacak bütün haksızlıkların vebali size ait olacaktır.

Sayın Bakan rotasyon uygulamasından vazgeçmeyecekseniz, tercihlerin yapıldığı son gün saat 17 itibarıyla bütün adayların tercihlerinin ilan edilmesini istiyoruz. Bunu da yapmazsanız şaibelerden kurtulmanız mümkün değil. Bizden hatırlatılması…

Türkiye Kamu-Sen

İstanbul İl Başkanı