Anasayfa / Basın Açıklamaları / MEMURUN REFERANDUM KARARINA SENDİKALAR İPOTEK KOYAMAZ!

MEMURUN REFERANDUM KARARINA SENDİKALAR İPOTEK KOYAMAZ!

Anayasada yapılacak değişiklikler konusu hem resmi hem de sivil toplum açısından ciddi bir sınava dönüşmüştür. Demokratik ve sivil bir anayasa talebi noktasında birleşen kesimler süreç içerisinde gösterdikleri reflekslerle sınıfta kalmışlardır.

DESK olarak, ülkemizin kendi gerçekleri ve ihtiyaçlarına yanıt verecek ölçüde milli, evrensel hukuk normlarını kapsayacak ölçüde uluslar arası normlarda bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu iddia ediyoruz. Kes-yapıştır, yama-onar mantığıyla 12 Eylül’den bu yana onlarca kez revizyona uğrayan darbe anayasasında köklü ve kalıcı bir değişiklik yapılmasından yanayız. Ülkemizde anayasa hukuku alanında uzman, siyaseten bağımsız akademisyenlerden oluşacak nitelikli bir heyetin sivil toplumun görüşlerine de başvurarak oluşturacağı bir taslağın oluşturulması meclisin çalışmasını kolaylaştıracak, siyasi çıkar iddialarını ortadan kaldıracaktır. Bu fırsat yakın gelecek için kaçırılmış olsa da köklü ve kalıcı bir değişiklik için mutlaka uygulanmalıdır. Çağdaş ülkelerde anayasa değişiklikleri bu şeklide yapılmaktadır.

Referandum yaklaşırken siyaset, yüksek yargı, basın ve sivil toplum örgütlerinin içinde bulunduğu kamplaşma ve çatışmadan asla hoşnut değiliz. Seçimlerimiz ne olursa olsun, aynı ülkede ve ortak koşullarda birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Hiçbir tercih bizi “ötekileştirmemelidir”.

Anayasa değişiklikleri çalışmaları sırasında 4688 Sayılı Yasa temelinde hizmet veren bir sivil toplum örgütü olarak tabanımızdan ulaşan beklentileri ve önerilerimizi TBMM ile paylaştığımız gibi şeffaf bir şekilde kamuoyuna da açıklamıştık. Özellikle çalışma hayatını ilgilendiren maddelerin demokratikleşme iddiasına tam karşılık vermesini arzu ederdik.

STK’ların paketin geneli üzerindeki etki ve yetkisi bu çalışmalar sonrasında bitmiştir. Seçmen ve sandık arasına sürekli müdahale etmek seçim iradesine ipotek koymak demektir.

Kuruluş gerekçesi ve tüzükleri gereği siyasetten bağımsız olan bazı sendikal yapıların, konfederasyonların toptancı bir zihniyetle “EVETÇİ”, “HAYIRCI” olarak basın açıklamaları yapmalarını doğru bulmuyoruz. On binlerce, hatta yüz binlerce kamu çalışanını temsil edenlerin her bir üyesi adına anayasa paketine evet ya da hayır demesinin hukuksal bir dayanağı olmadığı gibi mantıksal bir gerekçesi de yoktur. Hiçbir üyelik formunda “başkan benim oyumun rengine karar verebilir” denmemiştir. Demokratik tavır üyelerin hür iradelerine saygı duymayı gerektirir.

Meslek kaynaklı sorunların çözümü için örgütlenme ihtiyacı duyan memurların oyunun rengine hiçbir makam, hiçbir genel başkan ipotek koyamaz. Tartışma anayasa değişikliği oylamasının ötesinde geçmiş, halk gündelik siyasetin ortasında sıkıştırılmıştır.

Konfederasyonumuz bu ortamda gündelik siyasetin tarafı değildir. Demokratik Sendikalar Konfederasyonu üyeleri ve yöneticileri kendi bilgi, görgü ve hür vicdanlarıyla gündelik siyasetin ötesinde anayasa değişiklik paketinin içeriğini değerlendirecek ve kararını sandıkta söyleyecektir. Kamuoyuna ilanen duyurulur.

Demokratik Sendikalar Konfederasyonu