Anasayfa / Basın Açıklamaları / Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik ve dönemin ilgili bürokratları hakkında suç duyurusunda bulunduk!

Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik döneminde, OKS yerine getirilen ve öğrencilerin dershanelere bağımlılığını azaltacağı iddiasıyla uygulanmaya başlanan SBS, sendikalar ve tüm eğitim camiasının eleştirileri göz ardı edilerek uygulanmaya başlanmış ve üç yıl içinde sistemin beklenenin tam tersi sonuçlar ortaya çıkardığı görülerek, geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından kademeli olarak kaldırılacağı açıklanmıştır. Bu açıklama, eğitimin tam anlamıyla yap boz tahtasına döndüğünün itirafı niteliğindedir.

Genel olarak ortaöğretime geçiş sistemi ve SBS ile ilgili olarak öğrencilerin, öğrenci velilerinin ve eğitim emekçilerinin karşı karşıya kaldığı sorunlar göz ardı edilmiştir. Eğitim ve bilim örgütlerinin, sendikaların bu sistemin daha fazla sınav, daha fazla dershane, öğrenciler için daha az sosyal faaliyet anlamına geleceği, dolayısıyla öğrenci ve velilere daha fazla yük getireceği yönündeki görüş ve eleştirileri görmezden gelinmiştir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi aradan üç yıl geçmesine rağmen SBS’nin kaldırılması bir müjde olarak kamuoyuna duyurularak öğrenciler, veliler ve eğitim emekçileri ile resmen dalga geçilmiştir.

Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik tarafından uygulamaya konulan üç aşamalı SBS’nin milyonlarca öğrenci ve öğrenci velisi açısından ciddi mağduriyetler yaratmış, özellikle kriz koşullarında öğrencilerin dershanelere yönelmesiyle büyük maddi kayıplar ortaya çıkarmıştır. Yaşanan mağduriyetler sadece maddi yönüyle de sınırlı kalmamış, gerek öğrencilerin, gerekse öğrenci velilerinin ‘sınav stresi’ ile birlikte psikolojik olarak da ciddi bir yıpranma yaşaması nedeniyle telafi edilmesi güç mağduriyetler ortaya çıkmıştır.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun SBS’nin kademeli olarak kaldırılması ile ilgili açıklaması, yeterli hazırlık yapılmadan hayata geçirilen ve üç yıl geçmeden sona erdirilen SBS uygulaması ile milyonlarca öğrenci resmen “kobay” olarak kullanılmıştır. Yine milyonlarca öğrenci açısından geçtiğimiz üç yıl öğrencilerin yaşamlarının en değerli süresi çalınmıştır. Bu durumun sorumluluğunun bedeli sadece siyasi değil, aynı zamanda hukuki olmalıdır. SBS’ye giren milyonlarca öğrencinin yaşamında telafisi olmayan tahribatlar yaratan, çocuklarının başarılı olması için dershanelere binlerce lira harcama yapan öğrenci velilerinin hem psikolojik, hem de maddi dengesini alt üst ederek yaşadıkları mağduriyetin bir numaralı sorumlusu Milli Eğitim eski Bakanı Hüseyin Çelik ve o dönemde görev yapan ilgili bakanlık bürokratlarıdır.

Türk Ceza Yasası’nın dördüncü kısmının birinci bölümünde “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” düzenlenmiştir. SBS gibi milyonlarca öğrencinin katılmak zorunda bırakıldığı, üç yıl gibi kısa bir sürede sona erdirilen bir sınavla kamu yönetiminin güvenilirliğinin ciddi biçimde zedelendiğine kuşku yoktur. Görevde yetkiyi kötüye kullanma suçu, yasal düzenlemelerle kendisine verilen bir görevin yasaya aykırı biçimde yapılmasıyla oluşur. Hüseyin Çelik ve ilgili bürokratların anayasanın ve yasaların vermediği bir yetkiyle görevlerini kötüye kullandıkları açıktır. Bu nedenle Eğitim Sen, geride kalan dönemde çocuklarımızı mağdur eden bu uygulamayı başlatan, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve aynı dönemin ilgili bürokratları hakkında “görevi kötüye kullanmak” suçundan kamu davası açılması istemiyle suç duyurusunda bulunmaktadır. Öğrencilerimiz ve velilerimizin yalnız olmadığını buradan bir kez daha belirtmek istiyoruz. Sendikamız, benzer pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da işin peşini bırakmayacak, yıllardır yaşanan kaostan sorumlusu olanların ve görevini kötüye kullananların peşini bırakmayacaktır.

Fevzi KILINÇ –Eğitim Sen Kırşehir Şube Başkanı