Anasayfa / Basın Açıklamaları / NİĞDE ŞEHİR İÇİ ULAŞIMMA %10 ZAM! BU MUDUR İLERİ DEMOKRASİ ÖRNEĞİ?

NİĞDE ŞEHİR İÇİ ULAŞIMMA %10 ZAM! BU MUDUR İLERİ DEMOKRASİ ÖRNEĞİ?

ENFLASYON EKSİ(-) ÇIKTI DE EMEKÇİYE KURUŞLUK ARTIŞ YAP! Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın yılbaşını “baba ocağında” bakanlarından ikisinin ise Zonguldak Maden havzasında “Karadon Maden Ocağında” karşıladığı saatlerde, AKP kurmayları zam oranlarını açıkladı. Otoyol, köprü geçişlerinden motorlu taşıtlar vergisine, sigaradan benzine kadar hemen tüm mal, hizmet ve vergiler artırıldı. Kendilerini lüks otellere yakıştıranlar, halka yeni yılı zehir etmekte sakınca görmedi.

İğneden ipliğe her kalemin zamlanmasının tek bir açıklaması bulunuyor: 2011 yılı çalışanlar, emekliler, sabit gelirliler için dayanılmaz bir yıl olacaktır. Zaten pahalılık karşısında ayakta kalmakta zorlanan geniş kesimler, son zamlarla birlikte yaşam standardını daha da aşağılara çekecek ve alışkanlıklarından vazgeçecek. Belli ki yapılan bu zamlar, başka zamları tetikleyecek, insanlar ulaşım, ısınma, beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda kalacak.

Zamların farklı sektörlere zincirleme yansıması ise kaçınılmaz olacak. Örneğin, zaten büyük sıkıntı içinde bulunan inşaat sektörü, girdilerin artması ve halkın alım gücünün düşmesi sonucunda içinde bulunduğu darboğazdan kurtulma umudunu daha da yitirecek.

Ekonomik krizin ağır yükünü halkın üstüne yıkmakla deneyimli siyasi iktidar şimdi de, bütçe açığını zam yoluyla kapatmayı, faturayı halka ödetmeyi planlıyor.

Zamlara karşı çıkan, faturayı ödemek istemeyen, halkı yoksullaştıran, işsizliğe mahkûm eden programlara direnen kesimlere karşı ise şiddet uygulanıyor.

Zam ve zulüm, AKP iktidarının ayırt edici özellikleri arasında yerini almıştır. Öyle ki yerel-genel hiç fark etmiyor.Niğde şehir içi ulaşım ücretlerine % 10 zam yapılması en açık örneklerinden birini teşkil ediyor.03 Ocak ta Enflasyon eksi(-) çıktı diye medyadan tellal çalacaksın,sonra ulaşıma %10 zam yapacaksın.Açık ki siyasi iktidar ve yerel yönetimdeki uzantısı kendi sonunu hazırlamaktadır; dünya üzerinde zam ve zulümle ayakta kalmayıbaşaran bir iktidar yoktur.

Niğde Eğitim Sen olarak, vatandaşlarına zulmü ve pahalılığı mubah gören iktidara karşı direnmenin kaçınılmaz olduğuna inanmakta, tüm kamuoyunu tepki vermeye çağırmaktayız. Tam da buradan diyoruz ki;

2011 yılına, dünyada ve ülkemizde isyanlarla ve mücadele kararlılığıyla girildi. Yerküre işsiz, aç ve yoksul bir küreye dönüştükçe ve buna kitlelerin bilincinde şekillenen kapitalizmin geleceksizliği eklendikçe, tarihin motoru sınıf mücadelesi hız kazanıyor. Dünya daha hızlı dönüyor. Yeni yıl, verili koşullarda kendi tarihini yapmaya soyunan işçi sınıfı ve ezilenlere ve sınıf sendikacılarına büyük olanaklar sunuyor. Bu somut ve potansiyel olanakları realize etmek, umutlu olmak için fazlasıyla neden var. Yeter ki üzerimizdeki ölü toprağını atıp ulaşımda yapılan zamlar dâhil örgütlü tepki konabilecek her durumda alanlara inme iradesini gösterelim.

Şiarımız olsun “Umutla, iradeyle, aşkla…2011 de meydanları doldurmaya.”

Göksel Rıza Özkan
Niğde Eğitim Sen Başkanı