Anasayfa / Basın Açıklamaları / Öğretmene Yönelik Şiddet Sonucu İki Öğretmen Yaralandı.

Öğretmene Yönelik Şiddet Sonucu İki Öğretmen Yaralandı.

Ş.Gaffar Okan İ.Ö.O’da Öğretmene Yönelik Şiddet Sonucu İki Öğretmen Yaralandı. Okullarda Yaşanan Şiddet Eğitim Sistemini Tehdit Ediyor! Son birkaç ayda okullarda şiddet ve kavga görüntülerinde ciddi artışlar meydana geldiği görülmektedir. Okullarda ve okul önlerinde yaşanan olaylarda her gün çok sayıda öğrenci ve öğretmen yaralanmaktadır.

21.04.2009 tarihinde (bugün) Ş.Gaffar Okan İ.Ö.O’da öğrenci velilerinin okulu basması sonucu iki öğretmen bıçak darbeleri alarak hafif şekilde yaralanmışlardır. Yaralanan öğretmenlerimiz Nazif GÜR ve Mustafa GÜR’e ve tüm okul personeline geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Olay 7.sınıf öğrencisi R.U adlı öğrencinin yok yazılmasının ardından gelişmiş ve öğrenci yakınları Müdür Yardımcısı Bayram AKATEKİN’in odasını basarak odanın dağıtılmasına neden olmuşlardır. Olaya müdahale etmek isteyen öğretmenlerimiz ise bıçakla yaralanmışlardır.

Okullarda yaşanan şiddet olaylarının her geçen gün büyümesi, acil çözüm üretilmediği sürece olayların artarak devam edeceğinin işaretlerini vermektedir. İlköğretim okulları ve liselerde artan öğrenci kavgaları, bazı velilerin sorun çözmek adına okulu basmaları, öğretmen ve öğrencilere şiddet uygulanması gibi olaylar artık olağan hale gelmiştir.

Bu durumun çeşitli nedenleri vardır. Özellikle son yıllarda toplumdaki gelir adaletsizliğinin ve yoksullaşma oranının artması; göç nedeniyle başta büyük kentler olmak üzere çeşitli yerleşim birimlerinde oluşan kontrolsüz yapılaşma ve yerel düzeyde kendi yönetim düzeneklerini oluşturan mafya benzeri grupların sayısındaki artış; işsizlik olgusu, gelecek kaygısı ve gençler arasında sisteme dönük güvenin aşınması; kültürel yozlaşma ve yabancılaşma; kalabalık sınıflar; yazılı basının ve görsel medyanın şiddet unsurları içeren programlarındaki artış, ilk akla gelen nedenlerdir.

Öncelikle kabul etmek gerekir ki okullarımızın bu duruma gelmesinde başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililerin, hatta toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğu vardır. Toplum olarak hayatımızın her aşamasında yer alan şiddet olgusu, sonunda eğitim yuvaları olan okullarımızı da kuşatmış yaralanma ve ölümle sonuçlanan üzücü olayların yaşanmasına neden olmuştur.

Son günlerde okullarda öğrenci ve öğretmenlerin maruz kaldıkları şiddet olaylarını geleceğe yönelik hem tehdit hem de önemli bir uyarı olarak değerlendirmek gerekir.

Sorunu çözmek, günübirlik müdahalelerle değil, uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkündür. Bunun için başta öğrenci ve eğitim emekçileri olmak üzere, eğitimin tüm bileşenlerine yönelik olarak kültürel, sosyal yönden tatmin edecek altyapı çalışmalarının hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesi şarttır. Ayrıca okullarda rehberlik hizmetlerinin işletilmesi ve buralardaki yetersiz personel sayılarının giderilmesi gerekmektedir. Veli, öğrenci, öğretmen eğitimi önem kazanmaktadır. Çünkü gençliği anlama, algılama, sorunlarına çözüm üretebilmek ve bu alandaki yetenekleri açığa çıkarmak için eğitimin ne kadar önemli olduğu ortadadır.

Eğitim Sen olarak, okullarda yaşanan şiddet olaylarının önüne geçebilmek için, ilgili tüm kesimleri sorumlu davranmaya çağırıyoruz. 21.04.2009

Eğitim Sen Adana Şube Yönetim Kurulu adına

Güven BOĞA

Şube Başkanı