PANEL

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği olarak hem yeni öğretim dönemi başlarken üniversitelerimizin güncel sorunlarını ve Bologna Sürecini değerlendirmek, hem de Erdal Şekeroğlu ve yitirdiğimiz üniversite mensuplarımızı anmak üzere “Üniversitelerimizin Güncel Sorunları, Performans Sistemi ve Mütevelli Heyetleri” başlıklı panel gerçekleştireceğiz. Sizleri panelimize davet ediyoruz.

Saygı ve selamlarımızla

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği & Eğitim Sen Adana Şube

Panel:

Prof. Dr. Kadri Yamaç (Gazi Ü. Eski Rektörü, Tıp Fakültesi)
Doç. Dr. Mustafa Durmuş (Gazi Ü., İİBF Maliye)
Prof. Dr. Adnan Gümüş (Çukurova Ü. EF, Felsefe Grubu)

Tarih ve Yer:

11 Ekim PAZARTESİ 2010 Saat: 13.00

Ç. Ü. Mithat Özsan Amfisi

Prof. Dr. Erdal Şekeroğlu’nun anısına

(30 Haziran 1947 – 11 Ekim 2003)

“Nufus kaydına il Elazığ, gün 30 Haziran 1947 olarak işlenmiş. Ben ise
kendimi hep dünya vatandaşı olarak gördüm………. Soran olursa böcekçiyim,
böcekler ile büyüyüp, çoğalıyorum her geçen gün” şeklinde eseri “Tırtıl”ın arka
kapağında kısaca özgeçmişini sunan böcek aşığı, doğa dostu, tüm dünya sorunlarına duyarlı, her konuda yenilik için çabalayan çok sevgili hocamız Prof. Dr. Erdal Şekeroğlu’nu en verimli çağında kaybettik.
Yokluğuna alışamayacağımız hocamız, 30 Haziran 1947 yılında Elazığ’da
doğmuş, babasının görevi nedeni ile çocukluk ve gençlik yıllarında Anadolu’nun bir çok şehrinde bulunmakla birlikte ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamıştır. 1964 yılında girdiği Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Genel Zirai Bilgiler Bölümü’nden 1968 yılında mezun olmuştur. Daha sonra 1417 sayılı yasa uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan yurtdışı yüksek lisans eğitimi sınavını kazanmış ve Georgetown Üniversitesi Washington DC-A.B.D.’de bir yıl süre ile İngilizce hazırlık kursuna devam etmiştir. Ardından kabul edildiği Rutgers The State University New Brunswick NJ’de Dr. Fred C. Swift danışmanlığında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. “Comparative life table studies of nine strains of Amblyseius fallacis (Garman) (Acarina, Phytoseiidae) under laboratory conditions” başlıklı tezi ile 1974 yılında Yüksek Lisans, “Effect or initial prey predator ratios on the interaction of Amblyseius fallacis (Garman) with the European red mite, Panonychus ulmi (Koch) on apple foliage” konulu tez ile de yine aynı üniversiteden 1977 yılında “Entomoloji Doktoru” derecelerini almıştır.

Doktora eğitimi sonrası Türkiye’ye dönen hocamız, 1977 yılında Çukurova
Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü’ne doktor-asistan olarak girmiştir.
Aynı üniversitede 1982 yılında yardımcı doçent, 1984 yılında doçent ve
1989 yılında da profesör olmuş, 1982 yılında bir süre YÖK tarafından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde “Entomoloji” ve “Böcek Ekolojisi” dersleri vermek üzere görevlendirilmiştir.
Türkiye’ye dönüşünden sonra öncelikle Akdeniz Bölgesi’nde bulunan avcı
akarlar ve zararlı akarlara karşı bunların biyolojik savaş etmeni olarak kullanımı
konusunda çalışmalar yürüten hocamız, zaman içerisinde, bölgenin en önemli kültür bitkisi olan pamukta karşılaşılan entomolojik sorunların tüm savaş yöntemi ile çözümüne ilişkin çalışmalara başlamıştır. Bu konudaki çalışmalarını sonraki dönemlerde de ulusal ve uluslararası projeler ile sürdürmüştür.
1990’lardan sonra çalışma konuları içerisine örtü altı yetiştiriciliğinde karşılaşılan
entomolojik sorunların çözümünü de eklemiş ve özellikle zararlı akarlara karşı
dünyada biyolojik savaş etmeni olarak kullanılan türleri ülkemize getirterek onların bu koşullarda etkinliği üzerine çalışmalara girişmiştir.
Hobi olarak Türkiye’nin dört bir yanından topladığı Kaplan böceklerinin de
etkisi ile olsa gerek, sonraki yıllarda hocamız doğal zenginliklerimiz ve böceklerin doğadaki işlevleri konusunda ekolojik yönü ağır basan çalışmalara başlamıştır. Bu amaçla Avrupa Birliği destekli projeler ile her geçen gün biraz daha yok olan Çukurova Delta’sının biyolojik zenginliklerinin ortaya çıkarılması, bu alanlardaki yıpranmanın belirlenmesinde böceklerin belirleyici olarak kullanılma olanakları konusuna yoğunlaşmıştır.
Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını akaroloji konusunda yapmasına
karşın, böcekler O’nun her zaman ilk gözağrısı olmuştur. Bu nedenle gözlemlerini ve birikimlerini “doğanın diyalektiği” boyutunda gazetesinde “Tırtıl” adını verdiği köşesinde yine okuyucuları ile paylaşmıştır. Yazıları daha sonra “böceklerden öğrenilecek çok şeyimiz var” anlamında yine aynı başlıkla kitap olarak yayınlanmıştır.
Böceklerin, kuşların yanında orkidelerin de hocamızın yaşamında her zaman
ayrı bir yeri olmuştur. Akdeniz Bölgesi’nde yetişen orkide türleri ile bunların dağılımlarını hobinin de ötesinde konu uzmanı gibi ele almıştır. Kendi deyişi ile “bu güzellikleri” izleyene ayrı bir zevk veren sunularında bizlerle paylaşmıştır.
Akademisyenliği süresince “Böcek Ekolojisi ve Epidemiyoloji”, “Böcek Sistematiği”, “Böceklerin Sınıflandırılması” ve “Tüm Savaş” gibi lisans ve lisansüstü dersleri veren hocamız, derslerinde öğrencilerinin her zaman anlatılan konuyu sorgulamasını istemiş ve bunu hissettiğinde ise çok mutlu olmuştur.
Hocamız akademik yaşamı boyunca 20’ye yakın yüksek lisans ve doktora
tezine danışmanlık yapmış ve bu süre içinde yurtdışı ve yurtiçi dergilerde 100’e
yakın eseri yayınlanmıştır. “IOBC of Noxious Animals and Plants”, “Entomo85
logical Society of America”, “New York Academy of Science”, “Systematic
and Applied Acarology Society” “Türkiye Entomoloji Derneği”, “Biyolojik
Mücadele Derneği” ve “Doğal Hayatı Koruma Derneği” gibi organizasyonların
da üyesi olmuştur.
Yaşamını bilim ve insanlığa adamış Prof. Dr. Erdal Şekeroğlu insanların
mutluluğunu her zaman kendi mutluluğunun önünde tutmuştur. Onu tanımak ve
birlikte çalışmak ne kadar büyük bir şans ve zevk ise de, O’nsuz aynı mekanda aynı konuları aydınlatmaya çalışmak bizler için o kadar üzüntü vericidir.

Rahat uyuyun, Sizi hiç unutmayacağız….…