Anasayfa / Basın Açıklamaları / SAĞLIK ÇALIŞANLARI HÜKÜMETİN “SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM” PROGRAMINA KARŞI!‏

SAĞLIK ÇALIŞANLARI HÜKÜMETİN “SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM” PROGRAMINA KARŞI!‏

Bir 14 Mart sağlık haftasına daha sağlık hizmetlerinin kamusal özelliğinden uzaklaştırılarak büyük ölçüde piyasalaştırıldığı bir ortamda giriyoruz. Sağlık hizmeti, Genel Sağlık Sigortası primleri, katkı payları ve fark ücretleriyle her geçen gün paralı ve pahalı bir hizmet alanı haline getiriliyor. Hizmetin maliyeti artarken kapsamı daraltılıyor. Bir yandan da yurttaşlarımız sürekli artan oranlarda vergi ödemeye devam ediyor.

Türkiye’de 1980’lerden başlayarak zemini hazırlanan, AKP Hükümeti döneminde hızlanarak “sağlıkta dönüşüm” adını alan program bugün neredeyse tamamlanmış durumda. Bugüne kadar başta sendikamız olmak üzere birçok sağlık örgütü bu programın karşısında pozisyon almış, çeşitli eylem ve etkinliklerle engellemeye çalışmıştır.

Sağlık Bakanlığı hala herkesin bu programdan memnun olduğunu iddia ediyor. Oysa sendikamızın 25 ilde 3600 sağlık çalışanı ile gerçekleştirdiği anketin sonuçları, hükümetin “sağlıkta dönüşüm” programının sağlık çalışanları nezdinde reddedildiğini, sonuçlarının olumsuz olarak değerlendirildiğini net biçimde ortaya çıkarmıştır.

Ankete katılan sağlık emekçilerinin %70,3’ü bir sendikaya üye iken, %29,3’ü herhangi bir sendikanın üyesi değildir. Katılımcıların %43,9’u SES (1624 kişi), %12,1’i (448 kişi) Sağlık Sen ve %10,3’ü (381 kişi) Türk Sağlık Sen üyesi iken, 1100 civarında sağlık emekçisi herhangi bir sendikaya üye olmadığını belirtmiştir. Katılımcıların %68,8’i 657-4/A( kadrolu), %17,5’i 4/B sözleşmeli, %0,7’si 4/C sözleşmeli, %1,7’si 4924 (çakılı sözleşmeli), %1,3’ü vekil ve %10’u ise taşeron olarak istihdam edilmekte ve %52,5’i devlet hastanelerinde, %21’i üniversite hastanelerinde, %12’si eğitim ve araştırma hastanelerinde, %3,6’sı sağlık ocaklarında, %3,4’ü ise toplum sağlığı merkezlerinde çalışmaktadır.

SES MERKEZ YÖNETİM KURULU