Anasayfa / Basın Açıklamaları / Samsun Eğitim-İş

Samsun Eğitim-İş

19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü, Fransızca Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Mehmet ATALAR 05.10.2010 tarihinde kadrosu boşaltılarak ekmeği ile oynanmış ve işsiz bırakılmıştır. Akademik Değerlendirme kriterleri ve puanlama yönergesinin uygulanmasının 2011 yılına Üniversite Senatosunca ertelenmesine, Fakülte yönetim kurulunun haziran ayı içinde anılan kişinin atanmasına ilişkin kararına, bilimsel dosyasında uluslar arası dergide yayın kabul yazısı görmezlikten gelinerek ataması geciktirilmiştir. Görev süresi 1 Temmuz 2010 tarihinde biten Mehmet ATALAR’ın yasalara ve teamüllere aykırı olarak sözleşmesi yenilenmemiştir.
Mehmet ATALAR 1 Temmuz 2010 tarihinden sonra maaşlarını düzenli olarak almış, öğrencilere öğretim üyesi olarak danışmanlık hizmeti vermiştir. Ayrıca bulunduğu Ana bilim dalında 12 saat gündüz, 12 saat gece olmak üzere 24 saat ders vermesi konusunda fakülte yönetim kurulu ve Rektör oluruyla görevlendirilmiştir. Fransız Dili Eğitimi Anabilim dalında 400 kişiye yakın öğrenci lisans eğitimi görmektedir. Anılan ana bilim dalında 5 öğretim üyesi görev yapmaktaydı. Rektörlüğün bu tasarrufuyla Ana Bilim dalında 4 öğretim üyesi kalmaktadır.
Her bakımdan üniversitenin istediği koşulları sağlamasına rağmen, kasten,yanlı olarak ve geriye dönük olarak haksız bir şekilde görevinden el çektirilen Mehmet ATALAR değil hedef olarak Atatürkçü, Cumhuriyetçi, eğitim anlayışıdır. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününde alınan bu kararla yıllardır Türkiye Cumhuriyetine öğretmen yetiştiren örnek bir kişinin bu şekilde bir muameleye maruz bırakılmasını kınıyoruz. Yasal takibini yapacağız. Bu olayın arkasındaki anlayışı çok iyi bilen bir sendika olarak üyelerimize karşı yapılan bu haksız, insan haklarına, etiğe uymayan davranışı onaylamıyoruz.
Kamusal alanda belli giysilerin giyilemeyeceği yasalarla yasaklanmıştır. Bu anlayışa göz yumanların, Atatürkçü; Cumhuriyetçi öğretim üyelerini soruşturma, baskı ve kaba kuvvetle üniversite dışına atma girişimi zihniyetlerinin göstergesidir. Evrensel olması gereken, bir kurumun yanlı kişiler tarafından kadrolaşma alanı olarak kullanılması kabul edilemez. Bu tür bir yönetim anlayışı hiçbir şekilde masum addedilemez.

İsmail TUTOĞLU
Samsun Eğitim-İş Şube Başkanı