Anasayfa / Basın Açıklamaları / SİVAS KATLİAMINI ve KATLİAMLARI ASLA UNUTMA

SİVAS KATLİAMINI ve KATLİAMLARI ASLA UNUTMA

Bugün, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında sahip olduğumuz tüm kazanımlar, bedeller ödenerek elde edilmiştir. Onun için değerlidir, önemlidir ve korunmalıdır.Sivas-Madımak katliamı ülkemizde, emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı mücadelede direnenlerin yaşamlarını feda ederek yazdıkları onurlu bir tarihtir.

Bundan 17 yıl önce Sivas’ta şeriatçı, gerici, faşist güçler, insanlık dışı bir katliamı, Devletin ve güvenlik güçlerinin gözetiminde hayata geçirmişlerdir.

İnancın, bilincin ve direncin simgesi olan Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı yerde. Banaz’da düzenlenen ve ilk kez Sivas’ta gerçekleştirilecek etkinliklerin 4.süne katılmak için Sivas’a giden; 33 aydın, yazar, şair, sanatçı, ozan ve semahçılarımız ve iki otel görevlisi olmak üzere 35 canımızın, Madımak’ta yakılarak katledilişlerinin üzerinden 17 yıl geçti. Katliamı yaratan zihniyet bütün kadroları ile şimdi iktidarda iken, Madımak yangını bugün de ülkenin her yanında farklı biçimde sürmektedir.

Geçmişte Çorum’da, Maraş’ta yaşanan vahşetlerin bir devamı olarak gerçekleşen Sivas katliamı, ülkemizin ve halklarımızın umudu ve aydınlık geleceği tüm insanlarımıza yönelik yapılmıştır.

Türkiye’de 12 Eylül hukuku ve kültürünün ana unsurlarından biri olan ve topluma dayatılan Türk-İslam sentezi anlayışı sonucunda gericiliğin gelişmesine zemin hazırlanmış ve Sivas-Madımak katliamı bu zeminde gerçekleştirilmiştir.

12 Eylül generalleri ve AKP genel olarak siyasi İslam’ın bugün geldiği aşamanın doğrudan sorumlularıdır. Türkiye 12 Eylül hukuku ve kültürüyle hesaplaşmadan demokratikleşemez.

Bu nedenle Sivas katliamının hedefi, resmi kimliğin dışında kalanlar, yıllarca ezilen, sömürülen ve yok sayılanlar olmuştur. Saldırganların engellenmeyerek katliama çanak tutulması, ardından da olayın üstünün örtülmesi ve sadece birkaç kişinin cezalandırılması geçmişte yaşanan benzer katliamların ortak özelliği olarak dikkat çekmektedir.

Türkiye’de geçmişte halkları birbirine düşürerek katliamlara zemin hazırlayanlar, bugün hala ayrımcı, ırkçı-gerici politikalarını sürdürerek halkların kardeşliği ve emekçilerin birliğini engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar.

Toplumsal barışı tehdit eden hareket ve katliamlar, Anadolu’nun farklı renklerinin birlikte yaşama isteğini asla kıramamıştır. İnsanlık, kendisine karşı işlenmiş suçları asla unutmamıştır ve unutmayacaktır.

Bizler, ülkemizi gericiliğe ve ırkçı-şoven odaklara asla teslim etmeyeceğiz. Her yıl daha da çoğalarak sokaklarda olacağız ve ülkemizin yüz akı aydınlarımızın katledilmesinin hesabını soracağız.

Bu amaçla, insan hak ve özgürlüklerinden, eşitlikten, barıştan ve kardeşlikten yana olan herkesi, demokratik kitle örgütlerini ve siyasi partileri, katliamları lanetlemeye ve gerici-ırkçı saldırılar karşısında kardeşlikte ısrar etmeye çağırıyoruz.

Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin direnci, bilinci ve inancının bizlere ışık olacağına inanıyor, katliamda yaşamlarını yitirenleri bir kez daha saygıyla anıyoruz. 2.07.2010

DİSK, KESK, TMMOB, ADANA TABİP ODASI, PSAKD, ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ,

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI, İHD, DEVRİMCİ YOLDA ÖZGÜRLÜK,

CHP, EDP, EMEK PARTİSİ, ESP, HAK-PAR, ÖDP.

Güven BOĞA

KESK Dönem Sözcüsü