Anasayfa / Basın Açıklamaları / SİYASİ İRADE KAYBETMİŞTİR!

SİYASİ İRADE KAYBETMİŞTİR!

Toplu Görüşmeler sona erdi. Türkiye Kamu-Sen kamu çalışanlarının beklentilerine cevap alamadığı için toplantıdan mutabakata varamadan ayrıldı.Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, ”Siyasi irade bize göre kaybetmiştir. Çünkü kamu çalışanları, kendi gayretini görmeyen, samimiyetini görmeyen, kısaca kamu çalışanlarını sevmeyen bir görüntüyle karşı karşıyadır” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmenin sona ermesinin ardından Başbakanlıktan ayrılırken yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının beklentilerine yanıt verebilmek, mali ve sosyal haklarıyla ilgili bir düzenlemeyi yaptırabilmek için siyasi iradenin ve kamu işveren kurulunun karşısına çıktıklarını belirtti.

Akyıldız, siyasi iradenin yüzde 3 3 ile başlayan, 70 TL ek ödeme, 10 10 TL aile yardımı ve 10 TL toplu görüşme primi olarak başlayan teklifi, ”memurların ihtiyaçlarını karşılayacak konumda olmadığı için” yüzde 4 4, 70 TL ek ödeme, 10 10 aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi ve 60 60 TL taban aylığına zam önerisinde bulunduklarını, ancak siyasi iradenin, bunu karşılayamayacağını ifade ettiğini söyledi.

Son olarak yüzde 4 4 artış, 50 TL ek ödeme, 15 15 TL aile yardımı, 30 30 TL taban aylığında artış ve 15 TL toplu görüşme primi isteğini dile getirdiklerine işaret eden Akyıldız, bunun üzerine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşerek, yüzde 4 4’ün kabul edildiğini, 80 TL ek ödeme, 20 20 TL aile yardımı, 15 TL toplu görüşme primi verilmesinin uygun bulunduğunu ilettiğini kaydetti.

Akyıldız, ek ödemenin sınırlı sayıda kamu çalışanına yansıyacak olması, aile yardımının evli olmayanlara ve toplu görüşme priminin de sendikasızlara yansımayacak olması nedeniyle yapılacak zammın yüzde 4 4’ten öteye geçemeyeceğini, taban aylığında en azından 25 TL’lik artış yapılmaması halinde siyasi iradenin nihai teklifini kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ettiklerini söyledi.Bu isteğin de geri çevrilmesi üzerine Türkiye Kamu-Sen olarak bu durumu kabul etmeyeceklerini ve görüşmenin mutabakata dönüşmesinde sorumluluk üstlenmeyeceklerini açıkladıklarını anlatan Akyıldız, şöyle konuştu:

”Türkiye Kamu-Sen olarak toplu görüşme sürecinin takviminin daraltılmasını, gündeminin sıkıştırılmasını, tartışma ve pazarlık sürecinin kısa süreye sıkıştırılmasını protesto ediyoruz. Bir konfederasyonla birlikte toplu görüşme sürecinden önce kapalı kapılar ardından pazarlığının yapılıp neticelendirilmeye çalışılmasını asla kabul etmeyiz. Danışıklı dövüşün şike şeklindeki uygulamalarını gördük. Siyasi irade bizim samimiyetimizi, gayretimizi görmek istememiştir. Siyasi irade bize göre kaybetmiştir. Çünkü kamu çalışanları, kendi gayretini görmeyen, samimiyetini görmeyen, kısaca kamu çalışanları kendisini sevmeyen bir görüntüyle karşı karşıyadır. Bu nedenle kamu çalışanları uygun fırsatı bulup hesaplaşmanın ipini çekmektedir. Bu hesaplaşma mutlaka değerlendirilecektir. Biz siyasi iradeye yeterince samimi davrandık ama karşılık göremedik. Kamu çalışanlarını bu denli küçümseyen, bu denli aşağılayan bir anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Sorgulama konusundaki hakkımızı kullanma konusunda tereddüt etmeyeceğiz. Cenabı Allah’tan bu çalışmaların hayırlara vesile olmasını diliyoruz.”

Akyıldız, haklarını aramak için kanunen ne yapılması gerekiyorsa bunu yerine getireceklerini sözlerine ekledi.