Anasayfa / Basın Açıklamaları / Sözleşmeli Personellerin yeni hakları Anlatıldı.

Sözleşmeli Personellerin yeni hakları Anlatıldı.

Sözleşmeli personel olan 4-B personellerine yeni hakların tanındığı bildirildi. Türk Sağlık Sen Nevşehir Şube Başkanı Turgay Çetin, sözleşmeli personelin yeni haklarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı biraz gecikmelide olsa yürürlüğe girdiğini söyledi.

Çetin gazetecilere yaptığı açıklamada yetkili sendika olarak 2008 yılı toplu görüşmelerinde sözleşmeli personelin sorunlarını toplu görüşme masasında gündeme getiren sendika olduklarını, toplu görüşmeler sonucunda da sözleşmeli personelin yeni haklara kavuşmasının sağlayan mutabakat metninin altına yine biz imza attıklarını kaydetti.

Yaptıkları eylem ve gerçekleştirdikleri girişimlerle bu hakların sürekli takipçisi olduklarını vurgulayan Çetin, şöyle konuştu:

“Çalışanların haklarına kavuşmaları için yoğun bir çaba gösterdik. Sözleşmeli personele yeni haklar tanıyan Bakanlar Kurulu Kararı nihayet biraz gecikmelide olsa Pazar günü yürürlüğe girmiştir. Tüm 4-B’li sözleşmeli personele bu hakların hayırlı olmasını, onların sorunlarının bir nebzede olsa azaltmasını temenni ediyoruz.

Sözleşmeli personeli köle olarak gören bir anlayış yaptığımız yoğun mücadeleler sonucunda pes etmiş ve çalışanların bir takım hakları almasının önünde duramamıştır. Bu sendikamızın ve konfederasyonumuzun bir başarısıdır. Türk Sağlık-Sen olarak yürüttüğümüz bu kutlu mücadelede eğilip, bükülerek yöneticiden dilenerek değil de, gerçek bir sendikacılık ile neler alınabileceğini bir kez daha göstermiş olduk.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile artık 4-B’li sözleşmeli sağlık personeli becayiş yapabilecektir. Bakmakla yükümlü oldukları kişilerin hastalıkları nedeniyle sağlık mazereti nedeniyle mazeret tayini yaptırabileceklerdir. Askerlik dönüşü işe başlayamama korkusu ortadan kalkmıştır. 16 haftalık doğum izin artık ücretli olmuştur. Şehit eşlerine tayin hakkı tanınmıştır. Görevdeyken okul bitiren sözleşmeli personel unvan değişikliği yapabilecektir.

Yeni tanınan haklardan kısıtlı eş durumu tayini beklentileri karşılayamamıştır. Ancak boş kadro olması dâhilinde Sözleşmeli personel sözleşmeli eşinin yanına, Sözleşmeli personeller asker veya polis olan eşinin yanına eş durumu nedeni ile naklen atama yapabilecektir. Düzenleme bu haliyle yüzde 80’ninden fazlası ailesinden ayrı yaşamak zorunda kalan sözleşmeli personelin sorunlarını çözmekten uzaktır.

Türk Sağlık-Sen olarak bu sorunun çözümü için ise tek geçerli yolun çalışanların kadroya geçirilmesi olduğu savunuyoruz. Bu inancımızla başlattığımız mücadelede kadromu istiyorum kampanyamızda topladığımız 15 bin imzayı TBMM’ye teslim ettik. Bu konudaki mücadelemizi sözleşmelilere kadro verilinceye kadar devam ettireceğiz. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nda görev yapan 15 bin 4924’lü sözleşmeli personele de bu hakların tanınması için yürüttüğümüz mücadele devam etmektedir. 4924’lüler ile ilgili düzenleme şu anda başbakanlıktadır. En kısa zamanda 4924’lü personele de bu hakların verileceğini ümit ediyoruz.

Türk Sağlık-Sen olarak her bir zerresinde emeğimiz olan bu yeni hakların çalışanlara hayırlı olmasını bir kez daha temenni ediyoruz. Herkesin gerçek ve mücadeleci sendikacılık ile fotokopi sendikacılığının farkına varmalarını istiyoruz. Biz inanarak ve çalışarak sorunların çözüleceğini düşünüyoruz. Siyasetten dilenme ile bu işlerin olmaz. Tüm çalışanların bu gerçek sendikal mücadelemize destek vermelerini istiyoruz. Bizimle birlikte sağlık ve sosyal hizmet çalışanları hep kazananlar olacaktır diyoruz.”

Kaynak:Haber50