Anasayfa / Basın Açıklamaları / Sözleşmelilere Kısmi İyileştirme Sağlandı

Sözleşmelilere Kısmi İyileştirme Sağlandı

Devlet Kurumlarında 4-B kapsamında sözleşmeli olarak çalışan personelin yaşadığı özlük sorunları hem sendikaların hem de kamuoyunun yoğun tepkisini çekmektedir. Uğranılan mağduriyetler sendikamızca defalarca eylem ve dava konusu olmuş, medya desteği ve kazanılan davalar idareyi bu konu da adım atma noktasına getirmiştir.

Bakanlar Kurulunun 2010- 1169 Sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Esaslar Hakkında Kararı sözleşmelileri kadroya almak yerine kısmi iyileştirmelerle oyalama yoluna gidildiğinin göstergesidir. Bakanlar Kurulu Kararının Sözleşmeli öğretmenleri ilgilendiren üç kazanımı söz konusudur:

30 Günü aşan sağlık raporları sözleşme feshine neden olmayacak.

Kararname ile 30 günden fazla rapor alan sözleşmelilerin iş akitlerinin feshedilmesi ayıbından vazgeçen idare, Kanser tedavisi görürken sözleşmesi feshedilen ve akabinde hayatını kaybeden Metin KURTÇU örneğinden kaynaklı ayıbını telafi etmeye çalışmaktadır.

Özür Grubundan Atanamadığı İçin Sözleşme Feshedenler 1 Yıl Geçmeden Atanabilecek

Bakanlar Kurulu’nun 2010/ 1169 Sayılı Kararı özür grubu mağduru olup tek taraflı sözleşme fesheden öğretmenlerin yeniden sözleşme imzalayabilmeleri için gereken 1 yıl bekleme şartını ortadan kaldırıyor. Özre bağlı yer değiştirmeyi puan ve kontenjan şartına bağlayan bakanlıkların işiyle sağlığı , işiyle ailesi arasında seçim yapmak zorunda bırakılan sözleşmelilerin “gönül rahatlığıyla” istifa etmelerini sağlama yönünde adım attıkları anlaşılmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlerin de tıpkı kadrolular gibi il ve ilçe emrine atanabilmesini sağlamak yerine “mağdursan istifa et” denmesi içimizi rahatlatmayacaktır. Yine de Bu bakanlar kurulu kararından önce özre bağlı yer değişikliği gerçekleşmediği için sözleşmesini tek taraflı fesheden öğretmenlerin mesleğe geri dönüşünün bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini, sağlık özrü bulunanların takvime bağlı olmaksızın, eş özrü bulunanların yılda iki defa özre bağlı atamalardan yararlanmasını talep etmekteyiz.

Sözleşmeliler Giyim yardımı alabilecek

Yeni düzenlemenin getirdiği bir diğer yenilik de yalnızca kadrolu çalışanlara verilen giyim yardımının sözleşmeli personele de verilecek olmasıdır.

***

Anadolu Eğitim sendikası olarak sözleşmelilikte kazanılan hakların korunduğu bir kadroya geçiş hakkını savunmaya devam edeceğiz. Devlete maliyeti kadroludan farklı olmayan sözleşmeli öğretmenlere verilen sözlerin gereği hala yerine getirilmemiştir. Sadaka niteliğindeki kısmi iyileştirmeler bu statü ve hak ayrımını ortadan kaldırmaz. Kadroda birlik sağlanıncaya kadar bu yöndeki girişimlerimiz, eylem ve davalarımız sürecektir.

Anadolu Eğitim Sendikası

Hukuk Sekreterliği