Anasayfa / Basın Açıklamaları / ŞUBE BAŞKANI AHMET DOĞRUYOL’UN 26.11.2010 TARİHİNDE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI HAFTASI İLE İLGİLİ YAPTIĞI BASIN AÇIKLAMASI METNİDİR

İçinde bulunduğumuz hafta Ağız ve Diş Sağlığı Haftasıdır. Türk Sağlık-Sen olarak ilimizde ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, hastanelerde zor şartlarda görev yapan tüm ağız ve diş sağlığı çalışanlarının haftasını kutluyoruz.Ağır ve zor çalışma koşullarına özellikle dikkat çekmek istiyoruz. Çünkü Ağız ve Diş Merkezleri ile Diş hastanelerindeki çalışma koşulları nedeniyle çalışanlar sağlıklarını riske atarak hizmet sunmaya çalışmaktadırlar. Hazırlanan raporlar göstermektedir ki, diş protez teknisyenlerinin sıklıkla kullandığı zehirli ve zararlı kimyasal maddelere, Silika tozlarına, çapraz enfeksiyon riskine ve sıklıkla havalandırması yetersiz ortam koşullarına maruz kaldığı anlaşılmıştır. Bu ağır sağlık koşulları ve tüm olumsuzluklar, diş protez teknisyenlerinde bağ dokusu hastalığı ve astım başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Bu nedenle laboratuarların fiziki (ısınma, havalandırma, aydınlatma vb.) ve hijyenik koşullarının sağlığa uygun şekilde düzenlenmesi, çalışma koşullarını iyileştirici tedbirlerin alınması gerekmektedir. İlimizdeki dört diş hastanesinden (Konak, Demirköprü, Bornova ve Alsancak Diş hastaneleri) hiç biri, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün Laboratuardaki Çalışma şartlarıyla ilgili 23.03.2009 tarih ve 2009/20 sayılı genegesine uygun değildir.

Özellikle diş laboratuarlarında çalışan teknisyenlere fiili hizmet zammı verilmeli ve ek ödemede özellikli birim olarak değerlendirilmelidir.

Zor Çalışma koşullarına rağmen diğer Devlet hastanelerine göre gelirleri daha iyi olan diş hastanelerinin gelirlerine Sağlık Bakanlığı göz dikmiş, diş hastanelerinin gelirlerinin %10’una el koymuş, Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatına aktarılmasına emretmiştir.

Ayrıca hastalık riski oluşturacak materyallerin bulunduğu ortamda çalışan personele; materyallerin yan etkileri ve korunma yolları ile ilgili periyodik olarak hizmet içi eğitim verilmeli ve sağlık taramalarının düzenli olarak yapılmalıdır.

Böylesine risklerle hizmetin verildiği laboratuarlar riskli birimler kapsamına alınmalıdır. Meslek hastalığına yakalanan personele meslek tazminatı ödenmelidir. Yıllık izinlere ilave olarak kimyasal etki mazuriyeti izni verilmelidir.

Diş hekimlerinin de sorunları artarak devam etmektedir. Bugün diş hekimlerinin uzmanlaşmalarını sağlayacak bir düzenleme hayata geçmemiştir. Sözleşmeli diş hekimi alımı tüm karşı çıkışlara rağmen ısrarla sürdürülmektedir. Doktorların sözleşmeli istihdamına son verilirken diş hekimleri için bu uygulamanın sürdürülmesine artık son verilmelidir. Sözleşmeli diş hekimleri kadroya alınmalıdır. Tabip ve diş hekimleri arasındaki yan ödeme farkları da oldukça yüksektir. Diş hekimlerinin de pratisyen hekimler ile eşitlenmesi gereklidir. Diş hekimlerinin hasta yükü azaltılmalıdır.

Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde yatan hasta olmadığından yemek ücreti sorunu ortaya çıkmakta ve çalışanları mağdur etmektedir. Bazı kurumlarda çalışanlardan yemek parası kesilmesi, kesintisiz hizmet veren bazı sağlık merkezlerinde ise çalışanlar her öğlen ne yemek yiyeceğiz, nerede yiyeceğiz sorunlarıyla baş başa bırakılmıştır. Yataklı Tedavi Kurumları yönetmeliğine A.D.S.M.’lerle ilgili maddede yer alan “hastalar için hazırlanmış yemekten çalışan personelde ücretsiz yararlanır” ifadesindeki “hastalar için hazırlanmış” kısmı ilgili maddeden çıkarılarak çözülebilir. Zaten kamu A.D.S.M.’leri yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliğine göre kurulmuş ve buna göre yönetilmekte olduğu için bütün bu yataklı tedavi kurumları kapsamına giren birimlerden yemek ücreti alınmamalıdır.

Sorunların çözüme kavuşturacak, çalışanların sağlıklı bir çalışma ortamında hizmet vermesini sağlayacak düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi temennisiyle tüm Ağız ve Diş sağlığı çalışanlarının haftasını bir kez daha kutluyoruz.

Ahmet DOĞRUYOL
Türk Sağlık Sen İzmir 1 Şube Başkanı