Anasayfa / Basın Açıklamaları / TAKSİM EMEKÇİLERE KAPATILAMAZ / YAŞASIN 1 MAYIS (ADANA)

TAKSİM EMEKÇİLERE KAPATILAMAZ / YAŞASIN 1 MAYIS (ADANA)

Değerli Basın Emekçileri, Hepinizin bildiği gibi bu yıl Türkiye’de 1 Mayıs’ın yüzüncü yılını kutluyoruz. Bundan tam bir asır önce Üsküp ve Selanik’te kadın ve erkek emekçilerin başlattığı geleneğe sadık kalarak bu yıl da emekçiler 1 Mayıs’ta ülkeyi bir şenlik yerine, özgürlüğün ve kardeşliğin egemen olduğu bir bayram yerine çevirme arzusundadırlar.
1 Mayıs emekçiler için bir yılın muhasebesinin ortaya konduğu, emekçilerin toplumsal, siyasal taleplerinin billurlaşarak yüksek sesle dile getirildiği; birliğin, dayanışmanın ve mücadele arzusunun paylaşıldığı en önemli gösteridir. Bir ülkede 1 Mayıs’ın kutlanış biçimine bakarak o ülkenin demokrasisi hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bir ülkede 1 Mayıs gösterisinde ortaya çıkan sloganlara bakarak o ülke emekçilerinin gündemini anlayabilirsiniz.
2009 1 Mayıs’ında gündemimiz krizdir; işsizliktir, yoksulluktur; demokrasi ve barış özlemidir. Bu gündeme ilişkin görüşlerimizi yaklaşımlarımızı ve taleplerimizi 1 Mayıs’ta dile getireceğiz. Emekçileri kriz karşısında kendi kaderine terkeden siyasi iktidarı 1 Mayıs’ta bir kez daha uyaracağız.

Değerli Basın Emekçileri,
Taksim konusunda 30 yılı aşkın süredir sürmekte olan gerilimin nedeni hiç bir zaman emekçiler olmamıştır. Tersine gerilim her zaman devlet tarafından, hükümetler tarafından yaratılmıştır. Hükümetlerin Taksim konusundaki bu tutumu demokrasi dışı, otoriter bir devlet zihniyetinin sonucudur.
Mevcut siyasi iktidarın da Taksim konusunda sicili bozuktur. 2007 ve 2008 1 Mayıslarını emekçilere yönelik bir savaş gününe çeviren, copla, suyla, gazla panzerlerle emekçilere saldıran; sendika binalarını harap eden bu iktidardır. Şimdi de emekçilerin 1 Mayıs kutlamalarını Taksim’de yapma taleplerini geri çeviren bu iktidardır.

Siyasi İktidar Sendikalarımıza yönelik baskıları arttırarak KESK’i yıldırmayı amaçlamaktadır. KESK’e yönelik baskı, gözdağı ve görevden almalar, giderek yoğunlaşan gözaltı ve tutuklama uygulamalarına dönüştü. Sivas, Diyarbakır, Ağrı ve en son Ankara’da önce gözaltına alınan ve sonrasında tutuklanan bağlı sendikalarımızın yönetici ve üyelerine dönük uygulamalar son yıllarda Konfederasyonumuza dönük gerçekleştirilen baskı ve sindirme politikalarının devamıdır. Tutuklanan arkadaşlarımızın salıverilmesini, örgütümüze yönelik baskının sona erdirilmesini istiyoruz.
Dünyanın her yerinde büyük kentlerde önemli meydanlar 1 Mayıs gösterilerinin vazgeçilmez meydanlarıdır. Paris’te Bastil Meydanı, Roma’da St. John Meydanı, Londra’da Trafalgar Meydanı, Berlin’de Kreuzberg meydanları 1 Mayıs gösterilerinin doğal alanlarıdır. Bu meydanlar 1 Mayısla özdeşleşmişlerdir.

Türkiye’de de İstanbul’da Taksim Meydanı 1 Mayıs’la özdeşleşmiş, halkın vicdanında 1 Mayıs Meydanı olmuştur. Herkes bilmelidir ki 1 Mayıs 1977 Katliamı’ndan bu yana Taksim Meydanı 1 Mayıs Meydanıdır. Taksim Meydanını emekçilere kapatmak her şeyden önce emekçilerin ödedikleri bedellere, kan, gözyaşı ve acılarına yönelik bir saygısızlıktır.

Taksim Meydanını emekçilere kapatmanın emekçi düşmanlığı dışında hiçbir makûl gerekçesi yoktur.. Obama geldiğinde sadece Taksim’i değil İstanbul’u kapatan, kenti devasa bir cezaevine dönüştürenlerin sığınabileceği hiçbir gerekçe yoktur. 1 Mayıs kutlamalarının Taksim’de yapılması trafiği basit bir yol çalışması kadar bile aksatmayacaktır. Kaldı ki artık 1 Mayıs tatil de olduğuna göre trafik gerekçesi büsbütün geçersizdir. Taksim bir hastaneler bölgesi değildir, kutlamalar nedeniyle esnafın işlerinin aksayacağı bir bölge değildir.

Siyasi iktidar emekçilerin 30 yıldır gasp edilmiş olan 1 Mayıs Tatili hakkını nasıl iade ettiyse, yılbaşılarında, polis günlerinde, milli takım kutlamalarında halka açtığı Taksim Meydanını da emekçilere açmalıdır.

1 Mayıs günü davullarımız, zurnalarımızla, pankartlarımızla, marş ve şarkılarımızla barış içinde Taksim’i bayram yerine çevirmek istiyoruz. Siyasi iktidar geçen yıllarda davrandığı gibi davranmaz, güvenlik güçlerini emekçilerin üzerine saldırtmazsa 1 Mayıs günü Taksim’de olay çıkmayacaktır, barış ve kardeşlik egemen olacaktır. Emekçilere yönelik olası bir saldırının ve yaşanabilecek olayların tek sorumlusu AKP Hükümeti ve onun Başbakanıdır.
Adana’daki emekçilere sesleniyoruz;

Tüm sendikaları, siyasal partileri, demokratik kitle örgütlerini, siyasi çevreleri; işsizleri, emeklileri, seyyar satıcıları, esnafları, gençleri, kadınları ve tüm emekçi halkımızı 1 Mayıs’ta Adana’da Saat:14.00’de Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünden başlayacak mitingimize talepleriyle katılmaya birlikte olmaya, bayramımızı kutlamaya, 1 Mayıs coşkusu ve şenliğini paylaşmaya çağırıyoruz. YAŞASIN 1 MAYIS! 25.04.2009

TÜRK-İŞ, DİSK, KESK, TMMOB, ADANA TABİP ODASI adına
Güven BOĞA